Proteinlerin Yapısal Özellikleri
Protein yunanca “proteios” kelimesinden türetilmiş ve “en önemli” yada “en önde yer alırım” manasındadır. Gerçekten de proteinler hayat için son derece gerekli organik bileşikler olup katalizleme, taşıma, kasılma, immun koruma, büyüme ve farklılaşmanın kontrolü gibi biyolojik olayların yönetiminde görev alırlar. Canlılığın başlıca özelliklerinden olan büyüme, çoğalma ve kendi kendini onarma süreçleri proteinler ve bunlarla çok önemli bileşikler yapan nükleik asitlerle (nükleoproteinler) yakından ilgilidir.
Proteinler, yapılarında karbon (%50), oksijen (%23), azot (%16) ve hidrojen (%7) yanında iz miktarlarda kükürt (%0-3), fosfor (%0-3), demir, çinko ve bakır da bulundururlar. Proteinlerin genel kimyasal formülü C40H62N10O12 olarak benimsenmiştir. Proteinler yüksek hayvanlarda canlı maddeye miktar bakımından en çok katılan yapı taşlarıdır. Karaciğer, kas ve böbrek dokusunun kuru ağırlığının yaklaşık %78-80’i proteindir. Memelilerin taze çizgili-çizgisiz kasları genel olarak %18-20, kan plazması %6.5-7.5, beyin yaklaşık %8, yumurta sarısı %15, yumurta akı %12, inek sütü %3.3 ve çeşitli peynir türleri %14-49 arasında protein içerirler. Bitkilerin sap, kök ve yumrularında protein miktarı düşük, tohumlarında ise yüksektir. Örneğin marul %1.2, lahana ve pancar %1.6, patates %2 protein içerirken kuru fasulye %18-22, badem %21, yer fıstığı %26, soya fasülyesi %37 protein içerir. Elma, çilek, şeftali, armut, erik ve turunçgillerde protein oranı oldukça düşük olup %0,4-1,5 arasında değişir.
Proteinler polipeptid yapıdadırlar. Peptid bağları ile birleşmiş çok sayıda amino asitten kurulurlar. Her proteinin amino asit sayısı sabittir. Proteinlerde mevcut amino asitler monomer olarak bilinir ve o halde proteinler polimerdir. Proteinler bir polipeptid zincirden kurulabildikleri gibi çok sayıda polipeptid zincirden de kurulmuş olabilirler. Protein n sayıda amino asitten kurulmuşsa n-1 adet peptid bağı içerir.
Biyokimya
-
Serum Enzimlerini Tayin Yöntemleri
-
Fosfatazlar (Alkali fosfataz= ALP)
-
Transferazlar
-
Transaminazlar
-
Enzimlerin Görev, İşlev ve Özellikleri - Enzimlerin İsimlendirilmesi
-
Kanda Bilirubin
-
Serum Proteinleri
-
Fosfolipidler
-
Trigliseridler
-
Kolesterol Nedir?
-
Kan Lipitleri Nelerdir?
-
Kan Şekeri Nedir?
-
Araşidonik Asit (ARA) Nedir?
-
Lizozim enzimleri
-
Lizozim: İlk Antibiyotik