Pandalar Neden Çok Tembeldir?
Pandalar genellikle tembellik sanatının ustaları olarak görülür. Çok fazla hareket etmezler, ettiklerinde ise bu genellikle yemek için olur. Yapılan araştırmada ilk defa, pandaların gün içinde sarfettikleri enerji miktarı ölçüldü.
9 Temmuz 2015`de Science’da yayımlanan araştırmanın bulgularına göre, pandaların günlük harcadıkları enerji miktarı şaşırtıcı bir şekilde düşük- tahminler 13.8 megajoule harcadıkları yönündeydi fakat araştırma verilerine göre pandalar günlük yaklaşık 5.2 megajoule enerji harcıyorlar. Bu rakam neredeyse üç parmaklı tembel hayvanlarla aynı (üç parmaklı tembel hayvanlar günlük yaklaşık 5 megajoule enerji harcıyorlar.)
Araştırmada elde edilen verilere göre, 90 kg ağırlığında bir panda, kendiyle aynı ağırlıktaki insanın günlük harcadığı enerjinin yarısından daha azını harcıyor. Bir insan gün boyu hareketsiz kalsa bile, hala ‘’aktif’’ bir pandadan yüksek metabolizma hızına sahip.
Peki bunun sebebi ne?
Cevap çok karmaşık değil. Pandanın beslenmesi bunu gerektiriyor. Sindirim sistemi etobur beslenmeye uygun olmasına rağmen, pandalar genellikle bambu yiyerek beslenirler ve bu durum da pandaların verimsiz bir sindirim sürecine sahip olmalarına neden olur. Pandalar ihtiyaçları olan besinleri alabilmek için günlük 9 ila 18 kg bambu yemek zorundadırlar. Bu beslenme şekli az miktarda besin sağladığından, pandalar hareketlerini yavaşlatma ihtiyacı duyarlar. Bu durum çok fazla hareket etmemek anlamına gelmektedir: pandaların beyinleri, böbrekleri ve karaciğerleri az enerji sarfiyatı olması açısından küçüktür ve vücutları az miktarda tiroid hormonu salgılar, bu da metabolizmayı yavaşlatır.
Kaynak: Hanae Armitage (9 July 2015). Video: Why are pandas so lazy?. ScienceMagazine. Retrieved 10 July 2015 from http://news.sciencemag.org/biology/2015/07/video-why-are-pandas-so-lazy
BilimFili.com: "Pandalar Neden Çok Tembeldir?"
https://bilimfili.com/pandalarin-tembel-olmasinin-sebebi
Zooloji Haberleri
-
Antartika’da Yeni Bir Canlı Türü Keşfedildi
-
Bolivya And Dağları'nda 20 Yeni Tür Keşfedildi.
-
Dişi bireyler arasındaki sosyal yaşam zürafalarda ömür uzunluğunu artırıyor
-
İğrenme değil öğrenme zamanı: Akrepler böcek midir?
-
Kelebek kanadının aerodinamik yapısı uçuş teknolojilerine ilham verebilir mi?
-
Bilim İnsanları En Son 100 Yıl Önce Görülen Kamuflaj Ustası; Bukalemunu Görüntüledi.
-
Araştırmacılar Dünyanın En Küçük Sürüngenini Keşfetti
-
Katil Afrika Balarıları
-
Tazmanya canavarı olarak bilinen Sarcophilus harrisii'de biyofloresan özellik gözlemlendi.
-
5 Yeni Böcek Türü Keşfedildi
-
Kediler Neden Miyavlar?
-
2020 yılında Türkiye’de en fazla kuş türü Antalya’da gözlendi.
-
İklim Değişimi Hayvanların Renginde Değişimlere Neden Olacak
-
Kızıl langurlar - Pygathrix nemaeus
-
Yarı Dişi Yarı Erkek Özellikleri Gösteren Kuş Kayıtlara Geçti