Ototrof Hipotezi
Tüm canli organizmalarin hayatta kalmalari için besine ihtiyaç duyduklari düsünülecek olursa, ilk canlinin da kendi besinini kendisinin yapmasi gerekliligi ortaya çikar. Iste bu görüse göre ilk canli kendi besinini üretebilen ototrof bir canlidir. Diger canlilar da bunlardan meydana gelmistir.
Ancak bugünkü anlamda ototroflarin, dünyanin olustugu ilk günlerdeki gibi olumsuz ve basit çevrede olusmasi mümkün degildir. Ototroflarin bu ilk kompleks yapiyi kazanmalari için milyonlarca yillik degisime ugramalari gerekir.
Ototrof görüsü ilk canlinin, kompleks bir organizma olarak basit bir çevrede olustugunu ileri sürer. Fakat canlinin olusumunu açiklamaktan ziyade ilk canlinin nasil beslendigini açiklayan görüstür. Ilk ototrofun nasil meydana geldigini açiklamadigi için de fazla destek bulamamistir.
Ototroflar yapisal bilesikleri ve enerji gereksinimleri için fotosentez yada kemosentez yoluyla inorganik moleküllerden organik moleküller üretirler. Basit inorganik bilesiklerden organik bilesikler olusturulmasi evrimsel açidan ileri bir basamak gibi görülmektedir. Bu yüzden ototroflar gelismis canlilardir. Bu görüse göre, ilk canli kendi besinini kendi üreten ototrof bir canlidir. Bunlardan da diger canlilar meydana gelmistir. Ancak bugünkü anlamdaki otoroflarin, dünyanin olustugu ilk günlerdeki gibi olumsuz ve basit bir çevrede olusmasi mümkün görülmemektedir.
Bazi biyologlar ,ilk meydana gelen canlinin, böyle kendi besinini üretebilecek kadar karmasik bir yapiya sahip olamayacagini belirterek, ototrof hipotezini reddetmektedirler. Ototrof canlinin bu karmasik yapiyi kazanabilmesi için milyonlarca yillik degismeler geçirmesi gerektigini savunan bilim adamlari vardir. Kendi besinini üreten organizmanin nasil meydana geldigi açiklanamadigi için , ototrof hipotezine karsi daha sonra heterotrof hipotezi ileri sürülmüstür.
Evrim
-
Evrim nedir? Evrim süreci nasıl işler?
-
Atların Evriminde Parmaklar ve Toynak...
-
Mikro evrim nedir
-
Yumuşakçaların evrimi
-
Bitki Evrimi 5/5: Çayır İmparatorluğu
-
Bitki Evrimi 4/5: Çiçeklerin ve Tohumların Öyküsü
-
Evrim düşüncesinin tarihi
-
Bitki Evrimi 3/5: Kömür Çağı
-
Bitki Evrimi 2/5: Ormanların Doğuşu
-
Bitki Evrimi 1/5: Karaya İlk Çıkanlar
-
Mutasyon, Evrimsel Sürecin Hammaddesidir!
-
Evogram Nedir ?
-
Yeni Genetik Kombinasyonların Oluşumu ve Evrimin Türleri Değiştirme Mekanizması
-
Evrim'i Tetikleyen Mekanizmalar Nelerdir?
-
Darwin ve Doğal Seleksiyon