Orman İçi Suların Balıklandırılması” Çalışmaları Hedefine Ulaşıyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü(DKMP) Trabzon Altındere Doğal Alabalık Üretim İstasyonu’nda üretilerek markalanan ve bir yıl evvel salınan alabalıklar tekrar yakalanarak gözlemler yapıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi balıklandırma yapılan alanlarda markalama ve izleme çalışmaları konusunda işbirliği yapıyor. Bu kapsamda Trabzon Altındere Doğal Alabalık Üretim İstasyonu’nda üretilerek markalanan ve doğal ortamlarına salınan alabalıklar yakalandı, çeşitli ölçümler yapıldıktan sonra tekrar alındıkları sulara bırakıldı.
Bu ay içinde gerçekleştirilen arazi çalışmalarında markalı alabalıkların 260 gün sonra (> 8 ay) doğaya salınan alanda mevcut oldukları, doğal ve markalı balıkların kondisyon faktörleri ve değişim sınırlarının
benzerlik gösterdiği, dolayısıyla balıkların ortama uyum sağlama yönünden başarı sağladıkları görüldü. Ayrıca benzer büyüklüğe sahip alabalıklar sayısal olarak karşılaştırıldığında, markalı alabalıkların doğal balıkların 4 katından fazla olduğu görüldü. Böylece yapılan balıklandırmanın oransal artışa katkıda bulunduğu da gözlenmiş oldu.
Bu durum DKMP Genel Müdürlüğü’nce yürütülmekte olan çalışmalarda doğal ortamlarına salınan alabalıkların doğada tutunduklarını göstermesi ve ekolojik dengenin devamı bakımından mutluluk verici bir gelişmedir.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Trabzon Altındere, Mersin Çamlıyayla ve Bolu Abant Doğal Alabalık Üretim İstasyonları’nda 2015 yılı balıklandırma çalışmaları kapsamında doğal alabalık üretimine hızla devam ediliyor.
Bu kapsamda Trabzon Altındere Alabalık Üretim İstasyonunda üretilen ve doğaya salınması planlanan alabalıklardan 1020 adedi morfolojik anormallik yönünden irdelenerek seçildi. Kırmızı renkli boya ile markalanarak boy ve ağırlıklarının ölçülmesinin ardından doğal yaşam alanı olan derelere bırakıldı.
http://www.milliparklar.gov.tr
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Güney Afrika'nın yosun ormanında yeni bir istiridye türü keşfedildi. "Brachiomya ducentiunus"
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
İspermeçet Balinalarının Kullandığı ‘Fonetik Alfabe’ Keşfedildi
-
NOAA araştırmacıları yeni balık türleri keşfetti
-
Amazon’da 16 Milyon Yıllık Devasa Bir Yunus Kafatası Bulundu
-
Artan yağışlar İngiltere'deki deniz kestanelerini tehdit ediyor
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
Çin’de 250 Milyon Yıllık Zırhlı Deniz Sürüngeni Ortaya Çıkarıldı
-
Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Sıradan ahtapotun genetiğine dair yeni bilgiler: Kromozom düzeyindeki genomun kodu çözüldü
-
Büyük Bariyer Resifi'nde yeni balık türleri bulundu
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri
-
Aslan Balıkları: Denizlerin Görkemli ve Gizemli Avcıları