Mükemmel Korunmuş 310 Milyon Yıllık Fosilleşmiş Beyin Bulundu
310 milyon yıllık at nalı yengeci fosilinde çok nadir beyin bulundu ve bu kabukluların evrimi hakkında bazı sürprizler ortaya çıktı.
Milyonlarca yıl dayanabilen kemik ve kabukların aksine, yumuşak dokular nadiren fosil olarak korunur.
Gerçekten de, beyin ve diğer iç organlar gibi hayvan yumuşak dokularının fosil kayıtları o kadar sınırlıdır ki, bu önemli anatomik özelliklerin evrimi ve fosilleşme süreçleri hakkındaki görüşlerde önemli boşluklar vardır.
Jeoloji Dergisi’nde yayınlanan bu çalışma, bu boşlukların önemli bir kısmını doldurdu. Paleontologlar Dr. Russel Bicknell ve Prof. John Paterson da dahil olmak üzere uluslararası bilim insanları ekibi tarafından yürütülen çalışma, suda yaşayan eski bir eklem bacaklının hassas beynini ve bu kadar ayrıntılı bir şekilde nasıl korunduğunu anlatıyor.
Baş yazar Dr. Bicknell, beyni bozulmamış 310 milyon yıllık at nalı yengecinin keşfini bu kadar özel yapan şeyin ne olduğunu açıklıyor, ‘’Tarih öncesi eklem bacaklı beyinleri hakkındaki sınırlı bilgimizin çoğu kehribardan veya Kambriyen Burgess Shale tipi fosil yataklarından geliyor. Kehribar veya fosilleşmiş ağaç reçinesi genellikle en karmaşık ayrıntıları koruyan, böcekler gibi çeşitli tuzağa düşmüş organizmalar içerir. Bilim insanları, karmaşık görüntüleme teknolojisini kullanarak küçük beyinler de dahil olmak üzere bu canlıları inceleyebilirler.’’
(A)Euroops danae beyninin fosili ve (B ve C) yorumlayıcı çizimler. (D)modern bir genç at nalı yengeci beyni. C:Russell Bicknell ve Steffen Harzsch.
‘’Ancak, kehribardaki en eski eklem bacaklıların yalnızca yaklaşık 230 milyon yıl önce Triyas Dönemi’ne kadar uzandığı için, bu belirli fosilleri incelerken sınırlıyız.’’
Kambriyen Dönemi’nden kalma Burgess Shale tipli tortular kehribardan çok daha eski ve ayrıca beyin yapılarını koruyorlar.
Dr. Nickell, ‘’Bu Burgess Shale tipi fosiller dünyadaki en eski hayvanlardan bazılarını temsil ettikleri ve kökenleri en eski evrimsel tarihleri hakkında bizi bilgilendirecekleri için çok önemli.’’ diyor.
Ekibin yeni fosili, eklem bacaklıların beyinlerinin tamamen farklı bir şekilde korunabileceğini etkili bir şekilde gösteriyor.