Modifiye E.coli Suşu, Superbug Pseudomonas aeruginosa' ya karşı
Bilim insanları, E. coli suşunu, intihar bombacısı gibi davranmaya iterek tehlikeli patojenleri aramak ve yok etmek için üzere programlıyorlar.
Genetik olarak modifiye edilmiş E.coli suşu, Pseudomonas aeruginosa bakterilerini arayan, patojeni seçen ve patlatarak öldüren bir toksini serbest bırakmanın yolunu buldular. Singapur'daki bu çalışma “superbug” ile mücadelede yeni bir umut veriyor.
Şubat ayında WHO (Dünya Sağlık Örgütü), yeni antibiyotik üretimi için sert bir uyarı ile dünyanın en tehlikeli antibiyotik dirençli süperbuglarının listesini yayınladı. Bu lisetede Pseudomonas aeruginosa ilk üç arasında yer aldı.
2015'te, Metodi Sazdov adında Makedon, Melbourne’de tatilini yaparken kaplıca kaynaklı kulak enfeksiyona yakalandı ve Melbourne'un St Vincent Hastanesi'ndeki doktorlar mevcut her antibiyotiği denemiş olmasına rağmen enfeksiyonun sağaltımında başarılı olamamışlardı. Londra'dan Therapeutic Goods Administration’a kayıtlı yeni bir antibiyotik temin edildi ve Sazdov kurtarılabildi.
Hasta Metodi Sazdov, oğlu Goran ve karısı Lena Resim: Hamish Blair Kaynak: News Corp Avustralya
St Vincent Hastanesi'ndeki enfeksiyön hastalıklar direktörü Dr. John Daffy, "Bu bakteri, Avustralya'da tanıdığımız yada erişebildiğimiz her antibiyotiğe direniyordu. Bu adamın, bu antibiyotik olmaksızın yüzde 100 ölüm olasılığı vardı” diyerek bay Sazdov'un öleceğini düşündüğünü söyledi.
Zayıf bağışıklık sistemine sahip insanlar, cerrahi müdahaleye maruz kalmış kişiler, kateter ve yanık yaralanmaları olanlar, ayrıca yetersiz klorlanmış kaplıcalar veya havuzlar Pseudomonas enfeksiyonlarına neden olabilir.
Bağırsakta bulunan bakteri suşlarının çoğu zararsızdır ve bağırsağın diğer bakteriler tarafından kolonizasyonunu önleyerek konukçulara fayda sağlar. Bağırsakta yaşayan bakterilerden biride E.coli’dir. Genellikle gıda zehirlenmesine neden olduğu bilinen E.coli, Pseudomonas düşmanı olabilir olduğu ileri sürüldü.
Singapur Ulusal Üniversitesi'ndeki bilim insanları, hayvanlarda Pseudomonas enfeksiyonlarını ortadan kaldırmak için patlama yeteneğine sahip E. coli kullandıklarını açıklar. Nature Communications'da yayınladıkları araştırmada, bağırsak hastalıkları üzerinde yararlı etkileri olduğu bilinen bir probiyotik olan E.coli Nissle1917 suşu ile ilgili çalışmalarını ayrıntılarıyla anlatıyor (https://www.nature.com/articles/ncomms15028 ). Çalışmanın yazarlarından Doçent Matthew Chang, genetik olarak tasarlanmış mikroorganizmaların fare ve solucanlardaki psödomonas enfeksiyonunu önleme ve ortadan kaldırmada başarılı olduğunu söyledi. Mühendislik yapıtı E.coli'nin potansiyel olarak süpermikroplara karşı kullanıcıyı koruma görevi yanısıra normal sağlık yararları için kullanılabilecek olduğunu önermekteler. "Bu görüşlerimize destek olarak hayvan deneyleri verilerimiz, mühendislik suşlarımızın enfeksiyonun başlamasını önlemede, enfeksiyona karşı savaşmaktan daha etkili olduğunun göstergesidir. Patojene maruz kalmadan yedi gün önce uygulanan tek doz mühendislik probiyotiklerle koruma sağlanmaktadır" dediler.
Kaynak: https://www.cdc.gov/drugresistance/biggest_threats.html
Ocak ayında Nevada'lı bir kadının ABD'de bulunan tüm antibiyotiklere dirençli olduğu kanıtlanan bir bakteri enfeksiyonundan öldüğü için, insanlara enfeksiyonlardan kaynaklanan yeni bir ölüm dönemiyle karşı karşıya olunduğuna dair uyarılar artmaktadır.
KAYNAK : http://www.news.com.au/lifestyle/health/health-problems/how-geneticallyaltered-ecoli-strain-can-kill-dangerous-boneeating-superbug-pseudomonas-aeruginosa/news-story/33fa2c3958f8db853b04febf6266770a
Çeviren ve Derleyen : Mustafa Vurkun
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Arı Biti "Braula coeca" Hakkında Ayrıntılı Bilgi
-
Parazitlerdeki genetik mutasyonlar uyku hastalığının küresel olarak yayılmasına yol açabilir
-
Mikrobiyolojik besiyeri nedir? Mikrobiyolojik besiyerlerinin kullanım alanları nelerdir?
-
Ekinokokkoz Nedir? Köpekler ve Diğer Etçillerin Dışkılarından İnsanlara Bulaşabilen Bu Kistik Hastalığın Özellikleri Nelerdir?
-
Avustralya'da Ediacaran Nematod Benzeri Solucan Fosilleri Bulundu
-
En yaygın olarak görülen mikrobiyolojik hastalıķlar nelerdir
-
Endolitler Hakkında Bilgi
-
Mısır Mumyalarındaki Bakteri ve Virüsler Hastalığa Yol Açabilir mi?
-
Neandertal Kemiklerinde Bilinen En Eski İnsan Virüsleri Keşfedildi
-
Mısır Mumyaları Sıtma, Parazitik Kurtlar ve Bitlerle Dolu
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Bilim İnsanları Kretase kehribarında hapsolmuş endoparazit deniz tenyasını keşfettiler.
-
Saç Bitleri, Amerika’ya İlk İnsan Göçleriyle Birlikte Yayılmış
-
E. coli'de ısı şoku tepkisinin altında yatan yeni mekanizmanın ortaya çıkarılması
-
Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu