Memelilerin evrimi
Paleontolojik bulgulara göre, dinazorların ve biyomlara hakim olan diğer reptillerin günümüzden 65 MYÖ (kretase sonu) ortadan kalktıkları bilinmektedir.
Buna neden olarak ileri sürülen "yerin soğuması teorisi" ne göre; dinazorlar, Alp, Kayalık ve And dağlarının oluşumu sırasında ve bu oluşumlar sonunda iklimin soğumasıyla ve/veya bu soğumaya bağlı olarak beslendikleri bitkilerin ortadan kalkmasıyla; ayrıca, sıcak kanlı olan memeli ve kuşların soğuktan fazla etkilenmeden yeni biyomlara dağılmaları ve buldukları reptil yumurtaları ve soğukta hareketsiz kalan dinazorlarla beslenmeleri sonunda bu iri yapılı canlılar ortadan kalkmışlardır.
Bu konuda ileri sürülen "katastrof" teorisine göre; dinazorlar, kretase devrinde bir asteroidin yere çarpması sonunda iri yapılı olan tüm canlılarla birlikte yok olmuşlardır.
Dinazorlara göre gösterişsiz canlılar olan ilk memeliler, gösterişsiz yaşamlarıyla yeryüzünde çeşitli biyomlara dağılarak; yavrularını emziren ve koruyan, vücutlarını belli bir sıcaklık derecesinde tutabilen, canlı doğuran yeni formlar meydana getirerek çoğalmışlardır.
Şlk memelilerin günümüzden 213 MYÖ (triyas devrinde) "therapsid" olarak adlandırılan ve memelilere benzeyen karnivor reptillerden meydana geldiği düşünülmektedir. jura devrinde ortaya çıkan memeliler, Multituberculata, Tricodontia, Symmetrodontia, Docodontia ve Panthotera olmak üzere 5 gruba ayrılmaktadırlar. Bunlardan, sadece Multituberculata nın Senozoyik devrine kadar yaşayabildiği, diğerlerinin Jura ve Kretase devirlerinde yok oldukları, ancak Panthotera nın yok olmadan önce bugünkü Insectivora ya benzer bir grubu meydana getirdiği ileri sürülmektedir.
Bununla beraber, aktüel memelilere ait alt sınıflar incelendiğinde, içinde Echidna, Ornithorynchus gibi örneklerin yer aldığı Monotremata nın reptillere en yakın grup olduğu görülmektedir. Bu canlıların omuz kemerinin yapısı, yumuşak kabuklu yumurtaları, çenenin gaga şeklinde oluşu ve tam bir sıcak kanlı hayvan olmayışları memeli olmalarına rağmen sahip oldukları ilkel karakterlerdir. Buna göre, jura devri memelilerinden, Placentalia alt sınıfı içinde yer alan Insectivora takımından memeliler yerine; Monotremata alt sınıfından memelilerin meydana geldiği düşünülebilir.
Memelilerde görülen embriyonal zarlar ve bu zarların plasenta oluşumundaki önemli rolleri memelilerin atasının yumurtlayan canlılar olabileceğini göstermektedir. Embriyonal gelişimin yumurta içinde tamamlandığı ovipar ve ovovivipar canlılarda (balık, amfibi, reptil gibi) embriyo için gerekli olan besin maddeleri yumurta içinde biriktirilmiş olan vitellusdan sağlanırken; memelilerde uterusda gelişen ebriyo için gerekli olan besin annenin uterus epiteliyle temasa geçen vitellus kesesi ve daha ileri aşamada koryoallontoisin anne dolaşımı ile çeşitli derecelerde yaptığı bağlantı (plasenta) ile sağlanmaktadır. Bu gözlemler, memelilerdeki plasentanın evriminde rol alan embriyonal zarların kökeninin, yumurtlayan canlılara kadar uzandığı göstermektedir.
Evrim
-
Evrim nedir? Evrim süreci nasıl işler?
-
Atların Evriminde Parmaklar ve Toynak...
-
Mikro evrim nedir
-
Yumuşakçaların evrimi
-
Bitki Evrimi 5/5: Çayır İmparatorluğu
-
Bitki Evrimi 4/5: Çiçeklerin ve Tohumların Öyküsü
-
Evrim düşüncesinin tarihi
-
Bitki Evrimi 3/5: Kömür Çağı
-
Bitki Evrimi 2/5: Ormanların Doğuşu
-
Bitki Evrimi 1/5: Karaya İlk Çıkanlar
-
Mutasyon, Evrimsel Sürecin Hammaddesidir!
-
Evogram Nedir ?
-
Yeni Genetik Kombinasyonların Oluşumu ve Evrimin Türleri Değiştirme Mekanizması
-
Evrim'i Tetikleyen Mekanizmalar Nelerdir?
-
Darwin ve Doğal Seleksiyon