Meme kanseri bakteriyel dengesizliklerle bağlantılı
Çalışma, sağlıklı ve kanserli göğüs dokusunda bakteriyel kompozisyonunun karşılaştırılmasını içermektedir. Credit: © Ivan / Fotolia
Yeni yayınlanan bir çalışmada Cleveland Clinic araştırmacıları, sağlıklı kadınların meme kanseri olan kadınlara kıyasla meme dokusunun bakteriyel kompozisyonunda farklılıklar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Araştırma ekibi, sağlıklı göğüs dokusunun, Methylobacterium bakteri türlerini daha fazla içerdiğini keşfetti. Bu bulgu meme kanserine karşı savaşta yeni bir perspektif sunabilir.
Mikrobiyom olarak bilinen vücutta yaşayan bakterler, birçok hastalığı etkiler. Çoğu araştırma "bağırsak" mikrobiyomu veya sindirim sistemindeki bakteriler üzerinde yapılmıştır. Araştırmacılar uzun süredir meme dokusunda "mikrobiyom" bulunduğundan ve meme kanserinde rol oynadığından şüpleniyordu ancak henüz tanımlanmamıştır. Araştırma ekibi, sağlıklı ve kanserli göğüs dokusunda bulanan ayırıcı mikrobiyal farklılıkları ortaya çıkararak, meme kanserine neden olan bakteri bileşimini anlamaya yönelik ilk adımı attı.
Cleveland Clinic'in Genomik Tıp Enstitüsü başkanı ve Kişiselleştirilmiş Genetik Sağlık Merkezi Müdürü olan Kıdemlı ortak yazar Charis Eng, M.D., Ph.D., "Bildiğim kadarıyla göğüs kanserinde bakteriyel farklılıklar açısından göğüs dokularını ve vücudun alakasız bölgelerini inceleyen ilk çalışmaydı" dedi. "Umudumuz meme kanserini hızlı ve kolay teşhis etmemize yardımcı olacak bir biyolojik belirteç bulmaktır. En gerçekleşmesi zor rüyalarımızda, meme kanseri oluşmadan önce mikrobiyomu kullanabilmeyi ve ardından da probiyotikler veya antibiyotiklerle kanseri önleyebilmeyi umuyoruz" dedi.
Oncotarget'ta 5 Ekim 2017'de online olarak yayınlanan çalışma, invaziv karsinom veya elektif kozmetik göğüs cerrahisi için mastektomi uygulanan 78 hastanın dokularını inceledi. Ek olarak, vücuttaki bu alakasız bölgelerin bakteriyel kompozisyonunu belirlemek için ağızdan alınan sıvı ve idrar incelendi.
Ekip, Methylobacterium bulgusuna ek olarak, kanser hastalarının idrar örneklerinin Staphylococcus ve Actinomyces gibi gram-pozitif bakteri seviyelerinin arttığını keşfetti. Bu organizmaların göğüs kanserindeki rolünü belirlemek için daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.
Kıdemli ortak yazar Stephen Grobymer, M.D. "Özel pro-kanser bakterileri hedef alabilirsek, çevrenin kanser için daha az misafirperver olmasını sağlayabilir ve mevcut tedavileri geliştirebiliriz. Daha büyük çalışmalara ihtiyaç olsa da bu çalışma meme kanserinde bakteriyel dengesizliklerin rolünün daha iyi anlaşılmasında sağlam bir ilk adımdır "dedi. Dr. Grobmyer, Cerrahi Onkoloji bölüm başkanı ve Cleveland Clinic'teki Göğüs Hizmetleri direktörüdür.
Pro-kanser bakterilerini hedef alan bu çalışma, nanoparçacıkların oluşturulması ve kullanılmasına yönelik gelecekte ki araştırmaları destekleyecek kanıtları sağlıyor. Dr. Grobmyer ve Eng, nanoteknolojiyi kullanarak meme kanserinde doğrudan bakteri topluluğuna antibiyotik vermeye yönelik yeni tedaviler geliştirmek için İbrani Üniversitesi'ndeki araştırmacılarla işbirliği yapıyor ve bu çalışmalar Dönüşümsel Nanotıp Merkezinden alınan bir kaynaktan finanse edilmektedir.
Meme kanseri, Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınlarda en sık rastlanan ikinci en yaygın kanserdir (cilt kanseri sonrası) ve burada 8 kadından 1'i yaşamları boyunca meme kanserine yakalanır.
Çalışma, Doris Duke Charitable Foundation'dan bir Klinik Araştırma Mentorluk Ödülü, Cerrahi Onkoloji Derneği Vakfı, Cleveland Clinic'in Taussig Kanser Enstitüsü, Earlier.org, ve Randy ve Ken Kendrick. Dr. Eng Sondra J.'yi elinde tutan Stephen R. Hardis, Cleveland Clinic'te Kanser Genomik Tıp Başkanlığı tarafından finanse edilmiştir.
Story Source: Materials provided by Cleveland Clinic. Note: Content may be edited for style and length.
Journal Reference: Hannah Wang, Jessica Altemus, Farshad Niazi, Holly Green, Benjamin C. Calhoun, Charles Sturgis, Stephen R. Grobmyer, Charis Eng. Breast tissue, oral and urinary microbiomes in breast cancer. Oncotarget, 2017; DOI: 10.18632/oncotarget.21490
Çeviren ve Derleyen: Burcu ÜNLER
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171006124004.htm
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Mısır Mumyalarındaki Bakteri ve Virüsler Hastalığa Yol Açabilir mi?
-
Neandertal Kemiklerinde Bilinen En Eski İnsan Virüsleri Keşfedildi
-
Mısır Mumyaları Sıtma, Parazitik Kurtlar ve Bitlerle Dolu
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Bilim İnsanları Kretase kehribarında hapsolmuş endoparazit deniz tenyasını keşfettiler.
-
Saç Bitleri, Amerika’ya İlk İnsan Göçleriyle Birlikte Yayılmış
-
E. coli'de ısı şoku tepkisinin altında yatan yeni mekanizmanın ortaya çıkarılması
-
Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu
-
"Virüsler ve Sağlığımız: Viral Hastalıkların Altında Yatan Gerçekler"
-
Sibirya’da Bulunan 46.000 Yıllık Yuvarlak Kurtlar Canlandırıldı
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor
-
Sıcağı seven deniz bakterisi, asbestin zehirleyici etkisini yok edebilir
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
C. elegans solucanlar zehirlenmekten nasıl korunuyor?