Mavi Gözlü İnsanlar Tek Bir Ortak Ataya Sahiptir
Göz renginin kahverengiden yeşil renge kadar değişimi irisdeki melanin miktarıyla açıklanabilir, ancak mavi gözlü bireylerin gözlerinde melanin miktarında yalnızca küçük bir değişiklik derecesi vardır.
CREDIT:iStockphoto/Cristian Ardelean
Yeni araştırmalar, mavi gözlü kişilerin tek bir ortak atasına sahip olduğunu gösteriyor. Kopenhag Üniversitesi'nden bir ekip, 6-10.000 yıl önce gerçekleşen genetik bir mutasyonun izini sürüyor ve mavi gözlü insanların göz renginin sebebi şu anda dünyada bulunuyor.
Genetik Mutasyon Nedir?
Hücresel ve Moleküler Tıp Anabilim Dalı'ndan Profesör Hans Eiberg, "Başlangıçta hepimizin kahverengi gözleri vardı" dedi. "Fakat bizim kromozomlarımızda OCA2 genini etkileyen bir genetik mutasyon, bir değişimin ortaya çıkmasına neden oldu", ki bu da kelimenin tam anlamıyla kahverengi göz yeteneğini “kapattı". "OCA2 geni, melanin üretimine katılan P proteini olarak adlandırılan, saçlarımıza, gözlerimize ve cildimize renk veren pigmenti kodlar. OCA2'ye bitişik genin içinde bulunan "anahtar" genini tamamen kapatmaz, aksine hareketini irisdeki melanin üretimini azaltmak için sınırlar - etkili bir biçimde kahverengi gözleri maviye “dönüştürür". Anahtarın OCA2 üzerindeki etkisi bu nedenle çok spesifiktir. OCA2 geni tamamen yok edilirse veya etkisiz hale getirilse, insanlar saçlarında, gözlerinde veya ten renklerinde melanin olmazdı -bu albinizm diye bilinen bir durumdur.
Sınırlı Genetik Varyasyon
Göz renginin kahverengiden yeşil renge kadar değişimi irisdeki melanin miktarıyla açıklanabilir, ancak mavi gözlü bireylerin gözlerinde melanin miktarında yalnızca küçük bir değişim derecesi vardır. Profesör Eiberg, "Bundan bundan sonra tüm mavi gözlü bireylerin aynı ataya bağlı olduklarına karar verebiliriz" diyor. "Hepsi ayni değişimi DNA'daki aynı noktadan miras almışlardır.’’ Kahverengi gözlü bireylerin, aksine, melanin üretimini kontrol eden DNA'larında önemli bireysel varyasyon vardır.
Profesör Eiberg ve ekibi mitokondriyel DNA'yı inceledi ve Ürdün, Danimarka ve Türkiye gibi farklı ülkelerdeki mavi gözlü bireylerin göz rengini karşılaştırdılar. Bulgular, Profesör Eiberg OCA2 genini göz renginden sorumlu olarak ilk kez kullandığında 1996'da başlayan on yıllık bir genetik araştırmanın sonuncusudur.
Doğa, Genlerimizi Karıştırıyor
Kahverengi gözlerin maviye dönüşmesi, ne olumlu ne de olumsuz bir mutasyonu temsil eder. Saç rengi, kellik, çiller ve güzellik lekeleri gibi pek çok mutasyondan biridir ve bu da bir insanın hayatta kalma şansını arttırmaz veya azaltmaz. Profesör Eiberg dediği gibi, "doğa sürekli insan kromozomlarını karıştırır. Sürekli yeni vasyonlar deneyerek, yeni bireyler oluşturur.”
Genetik Haberleri
-
Nesli tükenen canlıların tekrar hayata döndürülmesi ve etik sorunlar
-
Mumyalardan DNA elde etme yöntemleri nelerdir?
-
Son Neandertal’in DNA’sı: 50.000 Yıllık İzolasyon ve Soy İçi Üreme
-
52.000 Yıllık Donmuş Mamut Derisinden Antik DNA Elde Edildi
-
Bu Toplu Mezar, Avrupa Genomunun Oluşumunu Aydınlatıyor
-
Tiny TnpB: Bitkiler için yeni nesil genom düzenleme aracı tanıtıldı
-
Bize Miras Kalan Neandertal DNA’sı, Otizm Duyarlılığını Etkiliyor
-
Papua Yeni Gine Yerlilerinin Genetik Adaptasyonları Keşfediliyor
-
Neolitik Dönemde Y Kromozomu Çeşitliliği Neden Azaldı?
-
Antik DNA ile Avarların Sosyal Yaşamı Ortaya Çıkıyor
-
Allopatrik türleşme nedir ? Nasıl Gelişir ?
-
Maryland’teki “Kölelerin” Yaşayan 42.000 Akrabası Bulundu
-
Araştırmacılar kediler, yunuslar, kuşlar ve düzinelerce başka hayvanın genom haritasını çıkarıyor
-
Kolombiya'da nadir görülen bir kuş türünde "gynandromorphy" gözlemlendi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı