Maldivler'in derin deniz mercan resiflerinde yeni bir kız balığı türü keşfedildi.
Maldivler'deki Faadhippolhu Atolü'nde yaklaşık 110 m derinlikte doğal yaşam alanında Chromis abadhah. Fotoğraf: Luiz Rocha.
California Bilimler Akademisi'ndeki küçük bir ihtiyolog ekibi, Maldivler kıyılarında yaşayan yeni bir kız balığı türü keşfetti. ZooKeys dergisinde yayınlanan makalelerinde grup, Maldivler kıyılarındaki derin deniz mercan resiflerini (Hindistan'ın güneybatısında, Hint Okyanusu'nda bir ada zinciri) keşfetmeyi içeren bir keşif gezisi sırasında bu balığın çok sayıda örneğini nasıl bulduklarını ve yeni keşfedilen balığın özelliklerini açıkladı.
Yeni tür , ekip derin deniz mercanlarında ve çevresinde yaşayan balıkları yakalamak, tanımlamak ve serbest bırakmak için yapılan çalışmalrda keşfedildi. Sığ mercan resiflerinin aksine , araştırmacılar derin deniz resiflerinin, özellikle Hint Okyanusu, doğu Atlantik ve doğu Pasifik'tekilerin yeterince incelenmediğini belirtiyorlar. Bu nedenle, daha önce sınıflandırılmamış bir balık türü bulmaları onlar için büyük bir sürpriz olmadı. Ekip, projenin fon sağlayıcılarına bir atıfta bulunarak bu balığa Chromis abadhah adını verdi.
Araştırma ekibi yeni bulunan türün soluk, hayalet mavisi bir alt yüze ve beyaz bir üst yüze sahip olduğunu söylüyor. Mavi rengin uzunluğu boyunca tonlarca değiştiğini kaydettiler. Ayrıca, Maldivler çevresindeki sekiz bölgeden ağlarda gözlemledikleri türlerin ortalama uzunluğu 6,9 cm idi ve 100 metrenin altında ağlara takıldılar.
O derinlikte, çok fazla ışığın geçmediğini, bunun mezofotik bölgenin bir parçası olduğunu belirttiler. Ayrıca, balıkların iki tonlu renklenmesinin, derin deniz balıkları için yaygın olduğunu, çünkü hem yukarıdan hem de aşağıdan görülmelerini engellediğini belirttiler.
Chromis abadhah'ın korunmuş holotipi ve röntgeni, CAS 248401, 68,7 mm SL. Fotoğraf: Jon Fong.
C. abadhah'ın, deniz süngeri popülasyonlarına yakın yarıklarda yaşadığını buldular. Bu, balığın yırtıcılar arasında popüler olduğunun açık bir işareti. Araştırmacılar, mezofotik bölgede yaşayan balıkların, belirli türlerin niş rollerini doldurmasıyla, birçok ortak özelliğe sahip olma eğiliminde olduğunu belirtiyorlar. C. abadhah'ın hangi nişi doldurduğu henüz bilmiyorlar.
Ekip, derin deniz resiflerinin havadaki artan karbondioksit miktarına bağlı olarak artan asitlikten dolayı sığ resifler kadar risk altında olmadığını, ancak gemilerden düşen ağlar ve halatlar, beyazlama ve çöp gibi insan yapımı diğer tehlikelerle karşı karşıya olduğunu belirterek sonuca varıyor. Bunların hepsi muhtemelen orada yaşayan balıklar için de tehlike oluşturuyor.
More information: Luiz A. Rocha et al, Chromis abadhah (Teleostei, Pomacentridae), a new species of damselfish from mesophotic coral ecosystems of the Maldives, ZooKeys (2024). DOI: 10.3897/zookeys.1219.126777
Journal information: ZooKeys
Hidrobiyoloji Haberleri
-
İstilacı turna balıkları Alaska topraklarında kolonileşmek için deniz koridorlarını kullanıyor
-
Ahtapot Kollarındaki Sinir Sisteminin Parçalara Ayrıldığı Yeni Bir Çalışmayla Ortaya Konuldu
-
Peru'da 'Damla Başlı' Yayın Balığı Keşfedildi.
-
Atacama Çukurunda Yırtıcı Kabuklu Türleri Keşfedildi
-
Maldivler'in derin deniz mercan resiflerinde yeni bir kız balığı türü keşfedildi.
-
Uçan balıklar nasıl uçar?
-
En hızlı yüzen balık hangisidir?
-
Kitonlar ve KitonTürleri
-
Tarak deniz anaları hakkında bilgi
-
Yeni Bir Biyolüminesan Deniz Salyangozu Türü Keşfedildi
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Yeni bir keşiş yengeci türü olan Strawberry Claws ile tanışın
-
Deniz Biyologları Yeni Bir Derin Su Vatozu Türü Keşfetti
-
Avustralya Sularında Altı Yeni Etçil Sünger Türü Keşfedild
-
Balık yumurtaları hakkında ayrıntılı bilgi