Lökositlerin işlevleri
Lökositler (akyuvarlar) vücudumuzu çeşitli mikroplara ve yabancı maddelere karşı savunan ve bağışıklığı sağlayan kan hücreleridir. İşlevlerine göre farklı alt gruplara ayrılırlar.
- Nötrofil parçalılar (granülositler). Vücudumuza giren mikropları ve yabancı maddeleri yutarak yok ederler (fagositoz). Kemik iliğinden kana geçen nötrofiller dolaşımda eritrositler gibi uzun süre kalmazlar, dokulara ya da iltihap bölgelerine geçerler. Dolaşımda kalma süreleri kısadır (4-6 saat). Dokularda yuttukları mikropları sindirdikten sonra dejenere olur ve ölürler. Nötrofil sayısı çok azaldığında (nötropeni) , gelişen infeksiyonların bir belirtisi olarak hastalarda yüksek ateş görülür.
- Eozinofil parçalılar. Eozinofil hücrelerin de nötrofiller gibi bakterileri yutma ve öldürmeyetenekleri vardır. Buna ek olarak özellikle allerji ve bağışıklık olaylarında rol alırlar.
- Bazofil parçalılar. Bazofiller ve bunların doku şekilleri olan mast hücreleri (mastosit) bazı allerji (aşırı duyarlık) reaksiyonlarının gelişiminde rol oynarlar.
- Monositler. Nötrofiller gibi fagositoz yeteneğine sahip hücrelerdir. Ancak çevre kanını nötrofillere göre daha yavaş terkederler (12-24 saat). Dokulara geçtikten sonra makrofaj adı verilen büyük hücrelere dönüşürler. Dokularda aylarca yaşayabilen makrofajlar vücuda yaygın bir şekilde dağılmışlardır (akciğerler, karaciğer, dalak, lenf düğümleri, kemik iliği, vd). Monosit ve makrofajların çok sayıda önemli işlevleri vardır. Bunların başında yaşlanmış ya da bozuk kan hücrelerini ortadan kaldırma, bağışıklık olaylarının gelişmesinde lenfositlerle sıkı iş birliği içinde bulunma gelir.
- Lenfositler. Bağışıklık sistemimizin en önemli hücreleri, bir anlamda baş aktörleridir. Dolaşan kandan daha çok lenf düğümleri ve lenf yollarında, dalakta, sindirim, solunum yollarının içini döşeyen zarların altında yoğunlaşmışlardır. Yıllarca ölçülecek denli uzun ömürlüdürler.
Lenf, lenf yolları ve lenfositler, ilerde daha ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Şimdilik çevre kanında, lenfositlerin yapı ve işlevlerine göre üç gruba ayrıldıklarını söylemekle yetinelim: B lenfositler, T lenfositler ve NK lenfositler (NK: ing. naturel killer: doğal katil hücreler).
Hematoloji Laboratuvarı
-
Retikülosit Sayım Metodları
-
Periferik yayma preparatı yaparken dikkat edilecek hususlar
-
Periferik yayma ve boyama teknikleri
-
Hayem Solüsyonu Hazırlanışı
-
Toisson Çözeltisi Hazırlanışı
-
Turck Eriyiği Hazırlanışı
-
Rees-Ecker Solüsyonu Hazırlanışı
-
Ankara eriyiği Hazırlanışı
-
LÖKOSİT FORMÜLÜ (PERİFERİK YAYMA)
-
Lokosit Sayımı
-
Tam Kan Sayımı (KISALTMALARI )
-
Kan preparatı hazırlanması
-
Kan Grupları ve Kan Uyuşmazlığı
-
Kanın Fizyolojisi
-
Lökositlerin işlevleri