Lizozim: İlk Antibiyotik
Alexander Fleming 1922’de medikal antibiyotiklerle ilgili bir araştırma sırasında lizozimi keşfetmiştir. Yıllar boyunca, bakterilerin gelişmesini yavaşlatabileceğini düşündüğü aklına gelen herşeyi bakteri kültürleri üzerinde denediyordu. Üşüttüğü bir gün, kültüre bir damla mukus ekledi ve şaşırtıcı bir şekilde bunun bakterileri öldürdüğünü gördü. Şans eseri, hastalıklara karşı kendi doğal korumalarımızdan biri olan lizozimi keşfetmişti.
Lizozim bölgesel olarak uygulanabilir ancak tüm vücudu hastalıktan arındıramaz çünkü hücreler arası geçiş için fazla büyüktür.
Lizozimin Molekül Özellikleri
Lizozim: Enzim sınıflandırma numarası EC 3.2.1.17
Alternatif isimleri: Lizozim klorid, Lizozim hidroklorid, Muramidase, Peptidoglikan N-asetilmuramoilhidrolaz, 1,4-beta-N asetilmuramidase C, Allergen Gal d IV, Allergen = Gal d 4
Lizozim Araştırmalar için model proteindir
On yıllardır lizozim bir çok laboratuarda çeşitli çalışmalar için model protein olarak kullanılmaktadır ve bu nedenle lizozimin yapısı, stabilitesi ve fonksiyonu ile ilgili geniş çapta bir literatür mevcuttur.
Tavuk Yumurtası Akı Lizozimi- TYAL,“klasik” lizozim haline gelmiştir.
Etki Mekanizması
Gram-pozitif bakterilerin peptidoglikandan oluşan kalın bir dış duvarı, karbonhidrat zincirlerinden oluşan ve hücrenin yüksek ozmotik basıncına karşı hassas zarı destekleyen, kısa peptid kordonlarıyla birbirine geçmiş sert bir membranı vardır.
Gram-negatif bakterilerin dış lipid katmanlarıyla kaplanmış daha ince duvarları vardır.
Değişik özelliklere sahip farklı lizozimler (insan lizozimi, TYAL), her iki tür bakteriye de etki edebilir. Lizozim karbonhidrat zincirlerini kırarak, hücre duvarının yapısal bütünlüğüne zarar veren muramidaz’dır. Bakteri, kendi hücre iç basıncı altında patlar (ozmotik ölüm).
Kaynak:
https://www.foodelphi.com/tag/lizozim-enzimleri/
Biyokimya
-
Serum Enzimlerini Tayin Yöntemleri
-
Fosfatazlar (Alkali fosfataz= ALP)
-
Transferazlar
-
Transaminazlar
-
Enzimlerin Görev, İşlev ve Özellikleri - Enzimlerin İsimlendirilmesi
-
Kanda Bilirubin
-
Serum Proteinleri
-
Fosfolipidler
-
Trigliseridler
-
Kolesterol Nedir?
-
Kan Lipitleri Nelerdir?
-
Kan Şekeri Nedir?
-
Araşidonik Asit (ARA) Nedir?
-
Lizozim enzimleri
-
Lizozim: İlk Antibiyotik