Küresel Isınmanın Sonuçları
Küresel ısınma, başlıca atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir. Günümüzde iklimbilimciler (klimatolog) küresel ısınma konusunda hemfikirdirler.
Küresel İklim Değişikliği (KİD) insani endüstriyel, tarımsal ve enerji tüketimi gibi faalyetlerinin sonucu olarak atmosferdeki miktarı ve yoğunluğu artan sera gazlarının neden olduğu küresel ısınma'nın neden olduğu iklim değşiklikleridir. Bu iklim değişikleri kuraklık, çölleşme, yağışlardaki dengesizlik ve sapmalar, su baskınları, tayfun, fırtına, hortum vb meteorolojik olaylarda artışlar gibi belirtilerle kendini gösterir.
Doğal sera etkisinin kuvvetlenmesine neden olan karbondioksit,metan,kloroflorokarbon gibi gazların miktarlarındaki artışlar,atmosferin alt tabakalarındaki ve yeryüzündeki sıcaklığı arttırmaktadır bu da ‘Küresel Isınma’ olarak adlandırılmaktadır.
Küresel ısınma ve iklim değişikliği insan eliyle gerçekleşmektedir.Bu bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır.Bu noktada iklim değişikliği,küresel ısınma ,sera etkisi,atmosferdeki karbon (C) miktarı gibi konuyla ilgili temel kavramları içermektedir.Buradan yola çıkarak küresel ısınma kısacası dünyadan yansıyıp uzaya gitmesi gereken güneş ışınlarının sera gazlarının engellenmesiyle dünyanın üzerinde kalmasıdır.Bu sebeple sera gazları küresel ısınma konusunda baş sorumlu olarak bilinmektedir.Büyük miktarda fosil yakıtların yanması sonucu havaya ekstra korbondioksit salınımı atmosferin doğal yalıtkanlığını artırır.Küresel iklimi belirleyen sera gazları içinde en önemlisi karbondioksittir.İnsanoğlunun Petrol,kömür gibi fosil yakıtları hesapsızca kullanması sonucu yanarak havaya karışan bu haz ,küresel ısınma konusunda bir numaralı suçlu durumuna gelir.Sera etkisine neden olan diğer gazlar ise metan,azot oksit ve sülfür de suçlu gazlar sıralamasında başta yer almaktadır.
Farklı bir ifade ile ise sera gazları dünya üzerinde kalın bir tabaka oluşturup dünyadan yansıyan güneş ışınlarının tekrar uzaya gitmesini engelleyerek böylece dünya giderek artan oranda ısınmaktadır.Bu sebeple ısınmaya sebep olan sera gazı salınımının azaltılması hayati önem taşımaktadır.
Küresel ısınma dünyadaki yaşamın sürdürüldüğü ekosistemlerin bütüncül yapısını tehdit eden,binlerce bitki ve hayvan türlerinin yok olmasına neden olan,aşırı sıcaklık,insan yaşamını etkileyen,yangın,kuraklaşma gibi diğer meteorolojk afetlerin artmasına sebep olan bir oluşumdur.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin duyarlı bilim çevreleri,çevreci kuruluşlar bulunmaktadır.Bu bilincin giderek artması,geri dönülmez noktaya hızla ulaşmakta olan dünyanın kurtarılması bakımında umutlu olmamızı sağlar.Gerekli adımları atmakta muhafazakar davranan ve bu sorunu uzun süredir kabul etmeyen resmi otorite yanlısı kuruluşlar ve bazı hükümet çevreleri bile,giderek artan oranda iklim değişikliğinin bir ekolojik krize hatta belki de dünyanın yok olmasına kadar varabileceğini düşünmektedirler.
” İklim değişikliği bir gerçek…Sonuçlarına hazır olun”(ABD,Almanya,İngiltere,Brezilya,Çin,Fransa,Hindistan,İtalya,Japonya,Kanada,Rusya Bilim Akademileri otak açıklaması)
“İklim değişikliği bir kitle ,insan silahıdır”(BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Eşbaşkanı)
“Kanıt ortada,ciddi hasar veriyoruz.”(Margaret Thatcher),
“İklim değişikliği tüm yönleriyle çoktan başladı”(Münich Re Reasürans Şirketi Genel Müdürü).
“İklim değişikliği bugün karşı karşıya kaldığımız en ağır sorun,teörizm tehdidinden bile daha ciddi”(Sir David King,İngiltere Hükümeti Bilim Başdanışmanı)
Bu örnekler dünya ekonomisi ve siyaseti üzerinde etkili olan kişi ve kurumların,sayıları şimdilik azınlıkta da olsa,sorunu kabullenmeleri açısından önemli ve acil önlem alınması konusundaki duyarlılıklarını gösteriyor ve diğer ülke,kurum,insanlara örnek oluyor.
Küresel ısınmanın en belirgin etkileri kutuplarda görülmektedir.1950-1990 lı yılları arasında yapılan araştırmalarda 67 buzul arasında her yıl ortalama 48 cm incelme görülmektedir.Bu sürecin devam etmesi sonunda buzul turizmi yapılan Alaska’nın gelecekte turizm gelirinin düşeceği düşünülmektedir. Buz örtüsüne bağlı olarak yaşamlarını sürdüren ayı balıkları,kutup ayıları ve mors gibi canlılar için sorun yaratacaktır (Brass 2002, Kerr 2002).Ayrıca buzulların erimesiyle meydana gelecek deniz suyundaki yükselmeler taşkınlara, erozyona neden olacaktır.Kıyısal erozyon artarak ,tatlı su ve deniz suyu üzerinde karışımı üzerinde etkili olacak bu da ışık geçirgenliğini azaltacak,deniz suyunun kimyasal yapısını değiştirecektir.İklimdeki son değişiklikler farklı coğrafik bölgelerde geniş bir canlı üzerinde etkili olabilmektedir(Walter ve diğ. 2002). Küresel ısınma nedeniyle 2050 yılına kadar bitki ve hayvan türlerinin dörtte biri yok olacaktır.Küresel ısınma yaban hayatı da etkilemektedir.Kuşların göçleri,üreme mevsimleri karmaşık hale gelebilir.Artrik Araştırma Komisyonu’na göre ,2050 yılına kadar buzul alanları yaklaşık olarak % 30 , hacimce % 40 oranında azalıcaktır.Küresel ısınmanın bir diğer sonucu sera etkisidir.
KAYNAKÇA :
- E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2008 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2008 Cilt/Volume 25, Sayı/Issue (1): 89–94
- "Türkiye için düşük karbonlu kalkınma yolları ve öncelikleri". Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi, WWF-Türkiye. 4 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160904121408/http://awsassets.wwftr.panda.org/downloads/20151007_turkiye_icin_duuk_karbonlu_kalknma_yollar_ve_oncelikleri_rapor_1.pdf
- Akın, Galip (2006). "Küresel Isınma Nedenleri ve Sonuçları". Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi (46-2 sayfa=31): 29-43. http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/26/918/11444.pdf. Erişim tarihi: 7 Nisan 2015.
- Evans,Kate,Acayip Havalar,çev:Özlem Dakılıç,Açık Radyo Kitapları 2007
- Kadıoğlu,Mikdat,Küresel İklim Değişikliği,Türkiye İş Bankası KültürYayınları 2007
Ekoloji
-
Ekosistem hizmetleri
-
Biyoremediasyon Nedir ? Biyoremediasyon Teknikleri Nelerdir ?
-
Enerji Bağımsızlığı Nedir ?
-
İklim Araştırmaları
-
Sera Etkisi - Atmosferdeki karbondioksitin sera gazı etkisindeki yeri nedir?
-
CO2 Salımları
-
İklim Bilimi - İklimi Nasıl Değiştiriyoruz
-
Ağır Metallerin Sağlık Üzerine Etkileri
-
Küresel Isınmanın Sonuçları
-
Asit Yağmurlarının Çevre Üzerine Etkileri
-
Tür Çeşitliliğinin Korunması
-
Biyolojik Mücadele Kavramı
-
Atık Suların Kullanım Alanları
-
Sera gazı ile küresel ısınma arasında nasıl bir ilişki vardır? Kaynak: Sera gazı ile küresel ısınma arasında nasıl bir ilişki vardır?
-
Canlı Türlerinin Yok Olmasının Doğal Dengeye Etkisi