Koronavirüsün hücrelere bağlanmasını sağlayan proteinin yapay formu hastalığı engelleyebilir mi?
Akciğer hastalığına karşı test edilmiş bir ilaç, koronavirüsün akciğer ve diğer organlarda artışını önleyerek COVID-19’u etkisiz hale getirme potansiyeline sahip.
Araştırmacılara göre, sonuçlar enfeksiyonun erken evrelerinde olan COVID-19 hastalarının tedavisi için umut verici olabilir.
Çalışma, SARS-CoV-2’nin kan damarları ve böbrekler de dahil olmak üzere vücut hücrelerini nasıl etkilediğine dair yeni bilgiler sunuyor. Çalışma ekibi bu yeni bilgiler doğrultusunda COVID-19 hastalarına yardımcı olabilecek yeni bir ilaç tedavisinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı umuyorlar.
Araştırmacılar, COVID-19 olan bir hastadan alınan doku örneklerini kullanarak, SARS-CoV-2’yi izole edip çoğalttılar. Laboratuvar çalışmalarında virüsün ACE2 denilen enzimin reseptörlerine tutunarak hücre içine girdiğini gösterdiler. Bu aynı zamanda 2003’teki orijinal SARS virüsünün hücrelerimize bağlanmak için kullandığı aynı mekanizmadır ve önceki çalışmalarda birçok araştırmacı tarafından tanımlanmıştır.
Araştırmacılar, bu proteinin hrsACE2 adı verilen genetik olarak modifiye edilmiş bir varyantını ekleyerek, virüsün hücrelere bulaşmasını durdurup durdurmayacağını test etmek istediler. Yayınlanan sonuca göre, hrsACE2, SARS-CoV-2’nin viral büyümesini hücre kültürlerinde azalttığını göstermektedir.
Sonuçlar hrsACE2’nin dozajına bağlı olarak değişti. Yazarlar ayrıca insan kök hücrelerinden yetiştirilen organoidlerin yani kan damarlarının ve böbreklerin minyatür kopyalarındaki düzenli hücre kültürlerinde bu verileri doğrulayabildiler.
Profesör Mirazimi, hrsACE2 varyant enziminin, koronavirüse bağlanarak etkisiz hale gelmesini sağladığını ve böylelikle virüsün akciğerler ve diğer organlarda çoğalmasını engelleyeceğini inandıklarını belirtiyor.
Araştırma şimdiye kadar hücre kültürleri ve minyatür organlar ile sınırlıydı, ancak aktif madde ile APN01 ilacını geliştiren biyoteknoloji şirketi Aperion Biologics, Çin’deki enfekte COVID-19 hastaları üzerinde klinik bir pilot çalışma yapmayı planlıyor. Aynı ilaç, bir klinik faz II çalışmasında akciğer hastalığına karşı zaten test edilmiştir.
Araştırmacılar, mevcut çalışmanın ilacın sadece enfeksiyonun ilk aşamalarında etkisini incelediğini ve hastalığın gelişiminin sonraki aşamalarında da etkili olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
ACE2 genellikle akciğerlerin ve diğer organların normal işlevini sürdürmesine yardımcı olur, ancak virüsler proteine bağlandığında hücrelere zarar verebilir. Araştırmacılara göre bu, bazı COVID-19 hastalarının neden ciddi akciğer hastalığı ve çoklu organ yetmezliği yaşadığını açıklayabilir.
Organoidlerin yardımıyla araştırmacılar, virüsün doğrudan kan damarlarında ve böbreklerde çoğalabileceğini gösterdiler. Bu, hastalığın gelişimi ve ciddi COVID-19 vakalarının çoklu organ yetmezliği ve kardiyovasküler hasar ile ilgili kanıt olarak önemli bilgiler sağlar. hrsACE2 ayrıca bu tasarlanmış insan dokularındaki SARS-CoV-2 enfeksiyonunu da azalttı.
Çalışmanın yazarlarından Profesör Josef Penninger; “Önceki çalışmalarımız, ACE2’yi SARS-CoV-2’nin giriş kapısı olarak kullandığını göstermek için hızlı bir şekilde tanımlamaya yardımcı oldu, bu da hastalık hakkında çok şey açıklıyor. Artık virüsü yakalayan çözünür bir ACE2 formunun (varyantı olan hrsACE2) gerçekten virüsün bizi enfekte etmesi için geçmesi gereken kapıyı hedefleyen çok rasyonel bir tedavi olabileceğini biliyoruz“ diyor.
Çeviren: Semih İşbaş
Kaynak: https://neurosciencenews.com/covid-19-trial-drug-16058/amp/
Bilim ve Gelecek: "Koronavirüsün hücrelere bağlanmasını sağlayan proteinin yapay formu hastalığı engelleyebilir mi?"
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Mısır Mumyalarındaki Bakteri ve Virüsler Hastalığa Yol Açabilir mi?
-
Neandertal Kemiklerinde Bilinen En Eski İnsan Virüsleri Keşfedildi
-
Mısır Mumyaları Sıtma, Parazitik Kurtlar ve Bitlerle Dolu
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Bilim İnsanları Kretase kehribarında hapsolmuş endoparazit deniz tenyasını keşfettiler.
-
Saç Bitleri, Amerika’ya İlk İnsan Göçleriyle Birlikte Yayılmış
-
E. coli'de ısı şoku tepkisinin altında yatan yeni mekanizmanın ortaya çıkarılması
-
Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu
-
"Virüsler ve Sağlığımız: Viral Hastalıkların Altında Yatan Gerçekler"
-
Sibirya’da Bulunan 46.000 Yıllık Yuvarlak Kurtlar Canlandırıldı
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor
-
Sıcağı seven deniz bakterisi, asbestin zehirleyici etkisini yok edebilir
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
C. elegans solucanlar zehirlenmekten nasıl korunuyor?