Klonlama Hakkında Merak Edilen Her Şey
Bir yetişkin hücresinden klonlanan ilk memeli olan Dolly (en sağdaki), İskoçya'nın Roslin Enstitüsü. Karen Kasmauski / Getty Images
Klonlama Nedir?
Klonlama, biyolojik maddenin genetik olarak aynı kopyalarının oluşturma sürecidir. Bu genleri, hücreleri, dokuları veya tüm organizmaları içerebilir.
Doğal Klonlar
Bazı organizmalar, aseksüel üreme yoluyla doğal olarak klonlar üretirler. Bitkiler, algler, mantarlar ve protozoalar, ana organizmaya genetik olarak özdeş olan yeni bireyler haline gelen sporlar üretirler. Bakteriler, ikili fizyon olarak adlandırılan bir çeşit üreme yoluyla klonlar oluşturabilirler.
İkili fizyonda, bakteri DNA çoğaltılır ve orijinal hücre iki özdeş hücreye bölünür.
Doğal klonlama aynı zamanda hayvan organizmalarında tomurcuklanma (döller ebeveynin vücudunun dışına doğru büyür), parçalanma (ebeveynin vücudu her biri bir yavru üretebilir) ve partenogenez gibi süreçler sırasında ortaya çıkar. İnsanlarda ve diğer memelilerde, özdeş ikizlerin oluşumu bir tür doğal klonlamadır. Bu durumda, iki birey bir döllenmiş yumurtadan gelişir.
Klonlama Türleri
Klonlamadan söz ettiğimizde, genellikle organizma klonlamasını düşünürüz, ama aslında üç farklı klonlama türü vardır.
Moleküler Klonlama
Moleküler klonlama, kromozomlarda DNA moleküllerinin aynı kopyalarını yapmaya odaklanır. Bu tip klonlama ayrıca gen klonlaması olarak da adlandırılır.
Organizma Klonlama
Organizma klonlaması, tüm organizmanın özdeş bir kopyasını oluşturmayı içerir. Bu tip klonlama da reprodüktif klonlama olarak adlandırılır.
Terapötik Klonlama
Terapötik klonlama, kök hücrelerinin üretimi için insan embriyonlarının klonlanmasını içerir. Bu hücreler hastalığı tedavi etmek için kullanılabilir. Bu süreçte embriyolar nihayetinde yok edilir.
Üreme Klonlama Teknikleri
Klonlama teknikleri, donör ebeveyn ile genetik olarak aynı olan yavruları üretmek için kullanılan laboratuar süreçleridir.
Yetişkin hayvanların klonları somatik hücre nükleer transferi adı verilen bir süreç tarafından oluşturulur. Bu işlemde, somatik bir hücreden alınan nükleus çıkarılır ve çekirdeği çıkarılmış bir yumurta hücresine yerleştirilir. Somatik bir hücre, bir üreme hücresinden başka herhangi bir vücut hücresidir.
Klonlama Problemleri Nelerdir ?
Klonlama riskleri nelerdir? İnsan klonlamasıyla ilgili ana kaygılardan biri, hayvan klonlamada kullanılan mevcut süreçlerin sadece zamanın çok küçük bir yüzdesinde başarılı olmasıdır. Diğer bir endişe, hayatta kalan klonlanmış hayvanların çeşitli sağlık sorunlarına ve daha kısa yaşam sürelerine sahip olma eğiliminde olmalarıdır. Bilim adamları henüz bu sorunların neden oluştuğunu çözemediler ve bu klonlamada aynı sorunların olup olmayacağını bilememktedirler.
Klonlanmış Hayvanlar
Bilim adamları, farklı hayvanların klonlanması konusunda başarılı olmuştur. Bu hayvanlardan bazıları koyun, keçi ve fareleri içerir.
Çığır açmayı nasıl hecelersin?
Içinde D-O-L-L-Y'den oluşan
Bilim adamları yetişkin bir memeliyi klonlamayı başardılar. Ve Dolly'nin bir babası yok!
İlk Dolly ve Şimdi Millie
Bilim adamları klonlanmış transgenik keçileri başarıyla ürettiler.
Klonlama Klonları
Araştırmacılar, çoklu nesil aynı fareyi oluşturmanın bir yolunu geliştirdiler.
Klonlanmış Hayvanlar
Guardian Unlimited'dan klonlanmış hayvanların resimlerini görün.
Klonlama ve Etik
İnsanlar klonlanmalı mı? İnsan klonlaması yasaklanmalı mı? İnsan klonlamasına yönelik büyük bir itiraz, embriyonik kök hücreleri üretmek için klonlanmış embriyoların kullanılması ve klonlanan embriyoların nihayetinde yok edilmesidir. Klonlanmamış kaynaklardan embriyonik kök hücreleri kullanan kök hücre tedavisi araştırması ile ilgili olarak aynı itirazlar ortaya çıkar. Bununla birlikte, kök hücre araştırmalarındaki değişen gelişmeler, kök hücre kullanımı konusundaki endişelerin azalmasına yardımcı olabilir. Bilim adamları embriyonik benzeri kök hücreler üretmek için yeni teknikler geliştirdiler. Bu hücreler, terapötik araştırmalarda insan embriyonik kök hücrelerine olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir. Klonlama ile ilgili diğer etik kaygılar mevcut sürecin çok yüksek bir başarısızlık oranına sahip olduğu gerçeğini içerir.
Genetik Bilim Öğrenim Merkezine göre, klonlama işlemi hayvanlarda sadece yüzde 0.1 ila 3 arasında bir başarı oranına sahiptir.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/all-about-cloning-373337
Genetik
-
İnsanlarda Kaç Kromozom Vardır?
-
Sık görülen mikrodelesyon sendromları nelerdir?
-
Bilim insanları kromozomları nasıl inceler?
-
Arkea'da Kromozomlar ve DNA Replikasyonu
-
DNA Onarım Mekanizmaları Nelerdir?
-
DNA hasarına neden olan etkenler nelerdir?
-
XYY Süper Erkek Sendromu - JACOB’S, Sendromu
-
Bitki doku kültürü çalışmaları ile haploid bitkiler elde edilebilir
-
Gram pozitif bakterilerden genomik DNA izolasyon protokolü
-
E. coli bakterisinden genomik DNA izolasyon protokolü
-
DNA’nın Keşfi
-
İnsan Genom Projesi Nedir ? Amaçları Nelerdir ?
-
Genomik mikrodizilimlerle ikilenme teşhisi yöntemi
-
Gen duplikasyonu ve amplifikasyonu nedir?
-
DNA ile RNA Arasndaki Farklar ve Benzerlikler Nelerdir