Kediler kaç ay hamile kalır
Kış sona erip de bahar ayları yaklaştığında, kedilerin dünyasında çiftleşme dönemi başlar. Dişi kediler 4 ay – 18 ay gibi oldukça erken bir dönemde ergenlik dönemine ulaştıklarında, kısırlaştırılmamışlarsa ve yakışıklı bir erkek kedi ile karşılaşırlarsa gebe kalma riskine sahip olurlar.
Kedilerde gebelik süreci görece kısadır ve sadece 8-9 hafta kadar sürer. Yani ortalama 60 gündür denilebilir. Bu süre içerisinde dişi kedi pek çok fiziksel ve davranışsal değişim geçirir. Aşağıda bu sürecin temel aşamalarına değindik.
• Hafta 1-4: Belli Belirsiz Değişimler
• Hafta 4-8: Büyük Fiziksel Değişimler
• Hafta 8-9: Doğum Süreci
Hafta 1-4: Belli Belirsiz Değişimler
Bu dönemde kedinizin hamile olduğunu fark etmemeniz bile olasıdır. Ancak iştahta artış ve sabah bulantıları gibi dikkat edebileceğiniz bazı belirtiler de vardır. Bu dönemde davranışta da bazı değişimler ortaya çıkar. Bebek bekleyen bir kedi bir anda çok yakın ve arkadaşlık ister hale gelebilir, bunun tam tersi şekilde çok huysuz ve yalnızlık taraftarı bir kedi de olabilir. Bu duygusal değişimler çok normaldir ve bu nedenle endişe etmeyin.
Üçüncü haftanın ardından kedinizin meme uçlarının daha büyük ve koyu hale geldiğini fark edebilirsiniz. Bu noktadan sonra veteriner ultrason uygulayabilir ve kedinizin hamile olup olmadığını onaylayabilir.
Hafta 4-8: Büyük Fiziksel Değişimler
Kedinin gebeliğinin dördüncü ila altıncı haftalarında karnındaki yavrular hızla büyümeye başlarlar. Bu da anne adayı kedinin fiziksel değişimler yaşamasına yol açar. Sırt kısmı çökebilir, kalçası genişleyebilir, karnı şişebilir. Altıncı haftadan sonra veteriner kaç yavru olduğunu görmek için röntgen çekebilir. Pire, parazit gibi konularda yapılması gerekenleri söyleyebilir ve böylece yavrulara hastalık geçmesi önlenir. Dördüncü haftadan başlayarak kedinize doğru yemi vermek önemlidir.
Enerji ihtiyacı artar ve buna karşın şişen karnı nedeniyle bir seferde eskisi kadar çok yiyemez. Bu nedenle hamile kedilere uygun bol enerjili mamalar vermek önemlidir. Daha sık ama daha az miktarda yiyebilir.
Hafta 8-9: Doğum Süreci
Gebelik genelde 63-67 gün sürer ancak bir kaç gün kısa veya uzun olabilir. Büyük güne hazırlanmak için sekizinci haftanın başında evinizin sessiz bir köşesinde doğum yapabileceği uygun bir yer hazırlayın. Büyük bir sepet veya kutu, yumuşak bir zeminle birlikte yeterli olur. Kediniz doğuma hazır olduğunda bunun bir kaç işareti vardır. Süt sızdırmaya başlayabilir, görünür kasılmaları olabilir ve sesli şekilde mırıldamaya başlayabilir. Beden sıcaklığı da bir derece kadar düşer. Bu noktada onu yalnız bırakmak ve gizlice uzaktan bakmak daha faydalı olur.
Kedinin durumuna ve yavru adedine bağlı olarak doğum süreci 2-6 saat sürebilir ama bazı durumlarda 10 saati bile bulabilir. Kedi yavruların etrafındaki keseyi yırtar, onları yalayarak nefes almalarını sağlar ve kordonu kendisi yırtar. Yapmazsa bu işleri sizin yapmanız gerekir. Kedilerde komplikasyonlar nadirdir ancak ortaya çıkabilirler. Eğer endişeniz varsa veterineriniz ile konuşun.
Biyologlar.com © Sponsorlu bağlantı
Kaynak: https://vetlove.net/kediler-icin-ideal-anne-olma-yas-araligi-nedir/
Zooloji Haberleri
-
Endonezya'da doğan ve nesli tehlike altında olan Sumatra gergedanı ile tanışın
-
Avrupa'da gizemli yeni güve türü keşfedildi
-
Antalya ilimizde keşfedilen 8 yeni örümcek türü
-
Kuzey arıları böcek ilaçları riski altında
-
Bilim İnsanları Vangunu dev faresinin fotoğraflarını çekmeyi başardı
-
Güneydoğu Asya'da etkileyici kamuflaj yeteneklerine sahip 'ejderha kertenkelesi' türü bulundu
-
Güney Amerika yarasası bir asır sonra yeniden keşfedildi
-
Araştırmalar nesli tükenmekte olan papağan türlerinin kentsel alanlarda geliştiğini gösteriyor
-
Türü Tehdit Altında Olan Yeni Bir Tür Keşfedildi: Timsah Semenderi
-
Yağmur ormanlarında yeni dikenli fare türü keşfedildi
-
İranın Altın Tarantulasıyla Tanışın
-
Kolombiya'da yeni tarantula türleri ortaya çıkarıldı.
-
Yeni keşfedilen çekirgelere iki müzisyenin adı verildi
-
Yeni kelebek türüne emekli müze uzmanının adı verildi
-
Sümsük kuşlarının "Morus bassanus" olağan üstü avlanma teknikleri