Karışıklık Sonucu Yanlış Sinekle Çiftleşme Libidoyu Düşürür
1980'lerin başında ABD'de ilk kez görülen cinsel açıdan şaşırtıcı olan meyve sineği Drosophila subobscura, yanlış yönlenmiş çiftleşme girişimleriyle yerli meyve sineklerinde çöküşe katkıda bulunmuş olabilir. Credit: Malcolm Storey, bioimages.org.uk/
Şimdiye kadar kâbus bir randevusu yaşamışsanız ve tekrar denemek için tereddüt ettiyseniz, meyve sinekleri ile bağlantı kurabilirsiniz.
Yeni bir çalışmaya göre; yanlış türlerin istilacı erkekleri tarafından üremeye zorlanan dişi meyve sineklerinin daha az yavru ürettikleri ve kendi türleriyle üreme olasılıklarının daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
İstilacı türlerin; yeni hastalıklar getirerek yerleşik türleri rahatsız ettiği veya yiyecek ve diğer kaynaklar için onları yarış dışı bırakarak yerel biyoçeşitliliği tehdit ettiği biliniyor. Ancak bu çalışma istilacıların istenmeyen romantik gelişmelerle de bir risk oluşturduğunu gösteriyor.
Duke Üniversitesi'nde biyoloji profesörü olan çalışma yazarı Mohamed Noor: “Hayvanları yok olmaya yönlendiren yanlış yönlendirilmiş çiftleşme girişimi hakkında pek düşünmeyiz.” diyor.
Dişi bir Drosophila persimilis meyve sineği, tanımadığınız biriyle buluşulan korku hikâyesinde olduğu gibi:
Yabancı size yaklaşır ve hafifçe dokunur. Bir kanadını çırpar ve bir damla kusmuk teklif eder. Siz kaçınmayı ve defetmeyi denersiniz fakat sizi önden arkadan rahatsız eder. Sonunda seni kovalayıp sırtına tırmanır. Onun ateşli ilerlemesini engellemeyi denersin ve onu tekmelersin, ama o inatla devam eder.
Bittiğinde D.persimilis dişileri tutkunluk ile tamamlanmıştır. Araştırmacılar; hatta kendi türlerinin erkeklerinin bile en azından bir süre bu dişilere kur yapmadıklarını tespit etmişlerdir.
Noose: “Bunlar gönüllü çiftleşmeler değildir.” diyor.
Noor, garip bir şey fark ettiğinde, 1990'larda Washington eyaletinde vahşi meyve sinekleri topluyordu: Bir zamanlar bölgede bol miktarda bulunan Drosophila persimilis adı verilen bir türü neredeyse hiçbir yerde bulunamadı. Onların yerine, Drosophila subobscura adı verilen küçük, kahverengimsi-siyah bir sinek vardı.
Drosophila subobscura adı verilen istilacı meyve sineği, istenmeyen romantik gelişmelerle yerli meyve sineği türlerinin çöküşüne katkıda bulunabilir. Credit: Malcolm Storey, bioimages.org.uk/
Akdeniz'e özgü, D. subobscura ilk kez 1980'lerin başında Kuzey Amerika'da tespit edildi. 1990'lı yılların ortalarına gelindiğinde, bölgedeki en yaygın meyve sineklerinden biri olmuş ve yerli kuzenlerinden sayıları çok daha fazla olmuştur.
D. subobscura erkekleri dişiler hakkında çok seçici değildir. Hatta sinek büyüklüğündeki, hafif sallanınca canlı gibi gözüken, bal mumu topakları ile bile cinsel ilişkiye girmeye çalışırlar. Noor; bu işgalcilerin romantik hatalarının, yerli sineklerin çöküşüne katkıda bulunduğunu düşünüyordu.
Duke'da; Noor ve ekibi, iki durumdan birine 66 yerli D.persimilis dişiyi yerleştirdi. 42 dişi, şişe başına bir çift D.subobscura erkeği ile birlikte şişenin içine yerleştirildi.
Her bir şişeyi bir saat izledikten sonra, araştırmacılar karışık denemeler arasında 14 zorunlu birleşmeyi belgeledi. Dişilerin yabancı taliplerine karşı en iyi şekilde karşı koymalarına rağmen, Türler arasındaki zorla çiftleşme D.persimilis çiftler arasında rızaya bağlı çiftleşmeler kadar çok ve iki kat daha uzun sürdü.
Yanlış yöneltilmiş çiftleşme girişimleri yavruları üretmedi, ancak ikinci bir deneme turunda, yerli olmayanlar tarafından taciz edilen yerli D.persimilis dişilerinde birkaç saat sonra, kendi türleriyle muhtemel birleşme olasılıklarının daha düşük olduğu ortaya çıktı.
Onların isteksizliğinin tam nedeni bilinmemekle birlikte, birçok dişi meyve sineği, diğer Drosophila türlerinin spermlerine karşı alerjik bir reaksiyon sergiliyor; karın şişmesi ve bazen kısırlık problemi yaşıyorlar.
Araştırmacılar aynı zamanda her iki türün sineklerini tüplere koydu ve 28 günde üretilen yavruların sayısını belirledi. Her iki türün erkekleri ile sınırlı kalan persimilis dişilerin, kendi erkekleriyle sınırlı olanlardan daha az sayıda yavrunun ürettiğini tespit etmişlerdir. Noor: “Buna karşın, yerli persimilis erkekler istilacı D.subobscura dişilere çok az ilgi duyuyorlar, bu nedenle istilacılar aynı şekilde etkilenmiyor.” dedi.
Çeviren: Barış Uçar Bilime Yön Veren Cevaplar
Kaynaklar:
More information: Brenda Manzano-Winkler et al, Reproductive interference by maleon female: A laboratory experiment, Ecology and Evolution (2017). DOI: 10.1002/ece3.2855
Provided by: Duke University
Zooloji Haberleri
-
İki yeni böcek türüne, dünyanın en ünlü tenis oyuncularının adı verildi.
-
İklim değişikliği yeni keşfedilen tarantula türünün yok olmasına mı yol açacak?
-
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Küçük Penguenlerden Biri ile Tanışın
-
21. Türkiye Kuş Konferansı
-
Hindistan'ın Siang Vadisi'nde mavi renkli karınca keşfedildi
-
Bilim İnsanları tarafından Çin'de yeni bir çukuru engereği türü keşfedildi.
-
Çok Eşli Kuşlar, Tek Eşlilerden Daha Hızlı Evrimleşiyor
-
Bir Milyon Yıllık Bu Çita, Günümüzdeki Çitaların Üç Katı Kadardı
-
308 Milyon Yıllık Dikenli Bacaklı Örümcek Keşfedildi
-
ABD'deki alpakalarda ilk kez kuş gribi tespit edildi.
-
Kaplan Türleri Hakkında Bilgi
-
Nesli Tükenen Maymunlar, Goriller ve Şempanzeler
-
Termitlerin Dev Yuvalarını Nasıl İnşa Ettikleri Keşfediliyor
-
Meraklı ve gizemli: yeni yaprak böcekleri keşfedildi.
-
Avustralya’da Soyu Tükenmiş Üç Dev Kanguru Türü Tespit Edildi