Karadeniz Alasının Yolculuğu Daha Güvenl
Bölgemizin Uluslararası öneme sahip iki sulak alanından biri olan Fırtına Deresi; Endemik bir balık türü olan Karadeniz Alasının (Salmo trutta) önemli yaşam alanlarından biridir.
Karadeniz Alası (Salmo trutta) Ülkemizin endemik balık türlerinden birisidir. Anadrom (Hayatlarının Çoğunu Denizlerde geçiren ve her yıl yumurtlamak için tuzlu sudan tatlı suya göç eden balıklar) bir balık olan Karadeniz alası denizde cinsi olgunluğa ulaştıktan sonra üremek üzere tatlı sulara girer ve uygun yumurtlama alanlarına yumurta bıraktıktan sonra tekrar denize geri dönerler. Karadeniz alası diğer birçok salmonidler gibi anadromdur
ve neslinin devamını sürdürebilmek için mutlaka tatlı sulara girmek zorundadır. Yetişkin Karadeniz alaları nehirlere girdiklerinde yumurtlama alanlarına ulaşabilmek için çok büyük engelleri aşmak zorundadırlar. Oldukça zahmetli bir yolculuktan sonra nehirlerin üst kısımlarındaki yumurtlama alanlarına ulaşan damızlık balıklar, yumurta bıraktıktan sonra tekrar denize geri dönmektedir.
Ancak özellikle son zamanlarda Fırtına Deresinin mansabında yapılan köprü çalışması ve rafting, kano parkuru çalışmaları ile dere yatağında meydana gelen kısmi bozulmalar sebebiyle Karadeniz alasının üreme döneminde denizden fırtına deresinin membaına doğru yaptığı yolculuk zorlaşmaktaydı. Bu maksatla Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğünce Karadeniz alasının üreme döneminde yapacağı yolculuğun daha güvenli olması için, fırtına deresinin deniz ile birleştiği noktadan itibaren rafting kano parkuruna kadar, parkurun başlangıcından itibaren de yaklaşık 200-300 metre memba istikametinde dere yatağının doğal yapısını bozmayacak şekilde bir kılavuz kanal oluşturmak suretiyle doğal balık geçidi yapılmıştır. Bu sayede hem suyun aynı debide sürekli akışı sağlanmış olacak hem de çalışmalar sebebiyle özellikle derenin mansabında dere yatağına yapılan müdahaleler sonucu Karadeniz alasının iniş-çıkışlarda kullandığı güzergâhın aynı kalması sağlanacaktır.
http://www.milliparklar.gov.tr
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Güney Afrika'nın yosun ormanında yeni bir istiridye türü keşfedildi. "Brachiomya ducentiunus"
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
İspermeçet Balinalarının Kullandığı ‘Fonetik Alfabe’ Keşfedildi
-
NOAA araştırmacıları yeni balık türleri keşfetti
-
Amazon’da 16 Milyon Yıllık Devasa Bir Yunus Kafatası Bulundu
-
Artan yağışlar İngiltere'deki deniz kestanelerini tehdit ediyor
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
Çin’de 250 Milyon Yıllık Zırhlı Deniz Sürüngeni Ortaya Çıkarıldı
-
Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Sıradan ahtapotun genetiğine dair yeni bilgiler: Kromozom düzeyindeki genomun kodu çözüldü
-
Büyük Bariyer Resifi'nde yeni balık türleri bulundu
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri
-
Aslan Balıkları: Denizlerin Görkemli ve Gizemli Avcıları