Kanserle hayatta kalma konusundaki yeni atlas, yeni tedavilerin bulunmasını sağlayabilir.
Yeni atlas, bazı hastaların neden bu hastalıkla diğerlerine göre daha uzun yaşadığını açıklamaya yardımcı olabilir. Photo: Shutterstock
Kötü huylu tümörlere kanser de denir. (Fotoğraf: Shutterstock)
Kanser dünya çapındaki en büyük öldürücülerden biri olmaya devam ediyor, ancak bir tümörün nasıl geliştiğini ve hastanın kanserle ne kadar süre mücadele edebileceğini belirleyen temel mekanizmaların hala birazını anlıyoruz.
Bir grup bilim insanı, 17 farklı kanser türü için bütün kanser vakalarının yaklaşık yüzde 90’ını temsil eden genler ve hayatta kalma şansı arasındaki bağlantıyı ortaya koydu.
Veriler, bilim insanlarının kanser atlası olarak adlandırdığı 7,932 tümöre dayanıyor.
Danimarka Teknik Üniversitesi Biyolojik Sürdürülebilirlik Merkezi (DTU) Novo Nordisk Vakfı bilim direktörü ve baş yazar Profesör Mathias Uhlén, ‘‘Neredeyse tüm kanser türleri için genlerin ifadesine dayanrak hastalar için öngörü oluşturabilir ve bence bu ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır. Kanser tüm parçalarımızın toplamıdır ve burada daha önce kimsenin yapmadığı sağlığın resmini yapıyoruz.’’ Diyor.
Yeni çalışma Science dergisinde yayınlandı.
http://science.sciencemag.org/content/357/6352/eaan2507
Hayatta kalabilen 900.000 profil
Genler, vücutta sıklıkla birçok önemli göreve sahip olan proteinleri nasıl oluşturacağımızla ilgili açıklamaları sağlar.
Bu nedenle, gen ifadesi, kanserin nasıl köken aldığını ve geliştiğini anlamak için gereklidir.
Gen ifadesine bakarak ve bunu birtakım kanser türlerinin kilinik veriyle karşılaştırarak, bilim insanları, hayatta kalma olarak adlandırılan profiller oluşturdu. Hastalığın seyri, her genin ifadesine ve tümörün ilk kez vücudun hangi kısmında oluştuğuna göre, 17 kanser türünün her birine dayanır. Toplamda 900.000 hayatta kalma profili yarattılar.
Uhlén, ‘‘ Verilerin büyük bir kısmını analiz ettik ve hayatta kalmayı iyileştiren veya engeleyen spesifik genleri bulduk. Bu sadece 5 yıl önce mümkün değildi.’’ dedi.
Devamını Okumak için: http://sciencenordic.com/running-can-slow-growth-breast-cancer-cells
Gittikçe daha özel tedaviler
Uhlén’e göre yeni sonuçlar, daha kişisel ve özel kanser tedavilerine ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.
Özel bir ilaç, spesifik bir alt grup hastaya yöneliktir. Örneğin, özel bir ilaçtan fayda sağlayabilecek belirli bir genetik profile sahip bir grup.
Bilim insanları, genetiğin hastalıkta oynadığı rolü anlatıkça, inanılanın aksine ‘ her soruna uygun tek bir çözüm’ yaklaşımı yerine bu tedavi planlarının giderek daha fazla farkına vardı.
Uhlén , ‘‘ Moleküler mekanizmalar söz konusu olduğunda kanser konusundaki anlayışımız hala yüzeyseldir. Bugün, hastadan biyopsi alıyor, numuneyi mikroskop altında inceliyoruz ve en iyi tedaviyi bulmaya çalışıyoruz. Uzun vadede, kanseri tedavi etmek için rafine edilmiş araçlar kullanmamız gerekiyor ve çalışmalarımızın bu konuda önemli bir yapı taşı olmasını diliyoruz.’’ dedi.
Devamını okumak için: http://sciencenordic.com/taste-can-improve-cancer-patients%E2%80%99-quality-life
"Yeni bir yaklaşım"
Atlası oluşturmak için, bilim insanları 10,000 hastanın ve 33 farklı kanser türünün genetik değişimine ait bilgileri içeren TCGA (Kanser Genomu Atlası) gibi ücretsiz olarak erişilebilen veritabanlarından yararlandı.
TCGA, her bir tümörün nasıl geliştiğini anlamak için birçok veri setlerini birleştiriyor ve örneğin kemoterapiye tepki veriyor. Yardımcı Profesör Jesper Bøje Andersen, ‘’İnsan Patolojisi Atlası olarak adlandırılan yeni atlas, biryandanda birtakım veri setlerini birleştiriyor ve önemli yeni bilgiler sağlıyor’’ diyor.
Yardımcı Profesör Jesper Bøje Andersen, Danimarka Kopenhag Üniversitesi'ndeki Biyoteknoloji Araştırma ve Yenilik Merkezi'ndeki Andersen Grubunun başında olup, tümörlerin genetik değişikliklerini inceliyor.
‘‘ Sanırım çok ilginç bir yazı. Kanserdeki genetik ifadenin hastalığın gelişimiyle nasıl bağlantılı olduğunu görmek için yeni bir yaklaşımdır ve bunu bir çok kanser türü için klinik veriden protein ekspresyonu ve hasta kalma ile ilişkilendiriyor .’’ diyor.
Andersen, çalışmalarının, her bir genin kanser nedeni olup olmadığı veya onu takip edip etmediğini incelemek için her kanser türü hakkında daha fazla incelenmesi ve spesifik çalışmaların yapılması gerektiğini gösteriyor. Kanseri korumakla görevli bazı genler bulduğunun, bunun da ilginç olmasının başka bir konuyla ilgisi olduğunu belirtti.
Daha fazlası için: http://videnskab.dk/krop-sundhed/kaempe-atlas-over-kraeftpatienters-overlevelse-kan-foere-til-ny-medicin
Çeviren ve Derleyen: Biyolog Burcu ÜNLER
Kaynak: http://sciencenordic.com/new-atlas-cancer-survival-could-lead-new-treatments
Biyolojik Gelişmeler
-
Denizyıldızının Başı Neresi? Tahmininiz Büyük İhtimalle Yanlış
-
Biyoloji bölümü seçenler ve biyolojiye ilgi duyanlar için bazı öneriler
-
Canlıların Gizemli Dünyasını Keşfetmek: Biyologların Gözüyle Doğa, Genetik ve Evrim
-
Biyolojik ve Kimyasal Silahlar Ne Zamandan Beri Var?
-
Filler Gerçekten ‘Asla Unutmaz’ mı?
-
Sibirya’da Bulunan Ayı Mumyası, Mağara Ayısı Değilmiş
-
California Bilimler Akademisi Bilim adamları 2022'de 146 yeni tür tanımladı
-
Yapay zeka hücre hareketini mikroskop altında analiz edebiliyor.
-
Ağaçlardan Önce Yeryüzünde Devasa Mantarlar Vardı
-
Biyoloji Terimleri Sözlüğü Yayımlandı
-
Avcı-Toplayıcılıktan Tarıma Geçiş Tam Olarak Nasıl Gerçekleşti?
-
Kök Hücre Nedir?
-
Tat hücreleri hayvanın yiyecek arama stratejisini nasıl kontrol edebilir?
-
İnsanlar Neden Şekeri Sevmeye Programlandı?
-
2021 Yılında Vahşi Yaşamın Kazananları ve Kaybedenleri