Kanser Hücreleri Aç Bırakılabilir
Alman Kanser Araştırma Merkezi (DKFZ) ve Heidelberg Üniversitesi'nden bilim adamları, kan damarlarının daha hızlı filizlenmesine neden olan yeni bir mekanizma keşfetti. © Milde / DKFZ
Bu süreçte ince kan damarlarının dışına tutturulmuş belirli bir tipte perisit adı verilen hücreler yer almaktadır.
Kanser hücreleri oksijen ve besin maddelerine sürekli ihtiyaç duyar. Bundan dolayı, büyüyen tümörler, kendileri için bir besin kaynağı oluşturan ve ihtiyaçlarını karşılayan ince dallanmış kan damarlarına güvenirler. Bu nedenle anjiyogenez adı verilen yeni kan damarlarının oluşumu kanser tedavisi için olası bir hedeftir. Bilim adamları tümörleri "aç bırakmak" için anjiogenez inhibitörleri olarak adlandırılan özel inhibitörleri kullandılar. Altta yatan mekanizmaların daha iyi anlaşılması, damar oluşumunu daha etkin bir şekilde önlemek için ilave terapi hedeflerinin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Alman bilim adamları tümörlerde kan damarlarının büyümesini teşvik eden yeni bir mekanizma keşfetti. Kan dolaşımının dışına tutturulmuş ve onları sabitleyen bir tür hücre olan perisitler bu süreçte merkezi bir rol oynamaktadır. Ayrıca bu hücreler kan damarlarının büyümesini de etkilemektedir.
Augustin ve arkadaşları, perisitlerin yüzeyinde Tie2 adlı bir reseptör molekülü sergilediğini keşfettiler. Angiopoietinler adı verilen vasküler büyüme faktörleri Tie2 reseptörüne bağlanırsa, yeni kılcal damarların büyümesi başlangıçta durur ve mevcut damar büyümesi olgunlaşır. Bu kontrollü büyüme, sağlıklı damarlara ve dolayısıyla vücuda kan tedarik eden bir sisteme yol açar.
Bilim adamları, perisitlerinin Tie2 reseptörüne sahip olmayan farelerin yetiştirilmesinde başarılı oldu. Bu hayvanlarda doğumdan sonraki vasküler olgunlaşma ilk bakışta yavaştı. Fareler normal bir şekilde gelişti ve erişkin yaşta herhangi bir damarsal bozukluk sergilemediler. Bununla birlikte, eğer bu farelerde tümörler geliştiyse, bunlar önemli ölçüde daha fazla kan damarı tarafından dolup taşıyordu ve, buna ek olarak, damarlar işlev gören Tie2 reseptörü olan diğer hayvanlardan daha hızlı büyüyordu.
Yayıncının ilk yazarlarından biri olan Laura Milde, "Pericyitler üzerindeki Tie2'nin damarlarda ve dolayısıyla tümörler için büyüme karşı bir fren olduğunu kanıtladık" dedi.
Şu ana kadar perisitlerin işlevi büyük oranda karanlıkta kaldı. DKFZ araştırmacıları tarafından elde edilen sonuçlar, tümör gelişiminde önemli bir rol oynadıklarını kanıtladı. Augustin, "Tie2 sinyaline müdahale eden ilaçlar zaten klinik test aşamasındadır" dedi. Ticy2'nin perisitler üzerinde vasküler oluşumunu etkilediğinin kanıtı, yeni anjiyogenez inhibitörlerinin kombinasyon terapilerinin geliştirilmesine yönelik önemli bir katkı sağlayacağı bulunmuştur.
Kaynak:
• http://www.dkfz.de/en/presse/pressemitteilungen/2017/dkfz-pm-17-38c-How-blood-vessels-slow-down-and-accelerate-tumor-growth.php
• https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170718084540.htm
Çeviren ve Derleyen : Behiç Koyutürk
Sağlık Haberleri
-
Kompulsif Konuşma Nedir?
-
HEXA geni mutasyonuna bağlı "Tay-Sachs" hastalığı
-
Nosiseptör nedir? Başlıca Nosiseptör Türleri Nelerdir?
-
Kemirgenlerden insanlara bulaşan bir virüs. "Hantavirüs"
-
Afazi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
-
Kafein Nedir? Ne İşe Yarar? Kafeinin Faydaları ve Zararları Nelerdir
-
Yürüyen zatürre nedir?
-
Tütün Bitkisi Hakkında Genel Bilgiler, Tütün Türleri ve Sağlık Üzerine Etkileri
-
İçme sularının sağlık açısından önemi ve İçme sularının temizliği
-
Kan Grupları ve Kan Uyuşmazlığı Hakkında Bilgi
-
İnsanlar Suyun Altında Nefesini Nasıl Daha Uzun Süre Tutabiliyor?
-
En İyi Ankara Dermatoloji Kliniği: Uzman Doktorlarla Sağlıklı Ciltler
-
Sivri sineklerin neden olduğu bazı hastalıklar
-
Dang humması nedir? Nasıl bulaşır ?
-
Uyku apnesi nedir?