Kanser Aşısı Farelerde Tümörü Ortadan Kaldırdı
Fotoğrafta görünen fare gövdesinin her iki yanındaki tümörler (ön kollarının hemen arkasında) büyümeye devam ediyor Sagiv-Barfi et al./Science Translational Medicine
Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, farelere az miktarlarda iki bağışıklık uyandırıcı ajan doğrudan katı tümörlere enjekte edildiğinde hayvanlardaki tüm kanser izlerinin ortadan kaldırılabildiği saptanmıştır.
Bağışıklık hücreleri tümörleri yok edebilir, ancak bazen işi yapmak için belirli yardımlara ihtiyaç duymaktadır.
Onkoloji profesörü Ronald Levy, "Bu iki ajan birlikte kullanıldığında tüm vücudun tümörlerinin ortadan kaldırıldığını görüyoruz" dedi. Bu yaklaşım, tümöre spesifik bağışıklık hedeflerini belirleme ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve bağışıklık sisteminin toptan harekete geçirmesini sağlıyor.
T hücreleri gibi bağışıklık hücreleri genellikle kanser hücrelerinde bulunan anormal proteinleri tanır ve tümöre saldırmak için sızar. Bununla birlikte, tümör büyüdükçe T hücrelerinin aktivitesini bastırma yollarını ortaya çıkar.
Spesifik olarak, T hücre yanıtlarını artırmak için, bir TLR9 ligandının intra-tümöral yolla verilmesini OX40 aktivasyonu ile kombine ettiler. Bu çift immünoterapi, sıkı bir spontan tümör modelinde bile, uzak tümörlerin küçülmesine ve hayvanların uzun süreli sağkalımına yol açtı. Bu uyaranlar her ikisi de tek ajanlar olarak klinik araştırmalarda bulunmakta ve muhtemelen kanser hastaları için büyük fayda sağlanabilmektedir.
Levy'nin yöntemindeki genel mantık iki ajanın direkt olarak tümör bölgesine eklenerek kansere özgü T hücrelerini yeniden etkinleştirmektir. Biri, CpG oligonükleotidi [reseptör 9 (TLR9)] ligandı adı verilen kısa bir DNA uzantısı, T hücrelerinin yüzeyinde OX40 adı verilen aktive edici bir reseptör ekspresyonunu çoğaltmak için yakınlardaki diğer bağışıklık hücreleriyle birlikte çalışır. TLR'ler, doğal immün sistemin patojenler üzerindeki moleküler kalıpları tanımlayan bileşenleridir. Diğeri, OX40'a bağlanan bir antikor, T hücrelerini aktive ederek kanser hücrelerine yönlendirir. İki ajan doğrudan doğruya tümöre enjekte edildiğinden, sadece kendisine sızmış T hücreleri aktive edilir.
Dikkat çekici bir şekilde, bir TLR ligandının ve bir anti-OX40 antikorunun bu kombinasyonu, birden fazla kanser tipini iyileştirebilir ve spontan genetik olarak yönlendirilen kanserleri önleyebilir.
Aktive edilmiş T hücrelerinden bazıları orijinal tümörü vücuttaki diğer özdeş tümörleri bulmak ve yok etmek için bırakır.
Bir tümör alanını iki ajanla enjekte etmek, sadece tedavi edilen tümörün değil aynı zamanda tedavi edilmeyen ikinci tümörün gerilemesine de neden oldu. Bu şekilde 87 fare, kanserden iyileşti. Her ne kadar kanser üç farede tekrarlansa da, ikinci bir tedaviden sonra tümörler tekrar geriledi. Araştırmacılar göğüs, kolon ve melanom tümörleri taşıyan farelerde de benzer sonuçlar gördüler.
Levy ve meslektaşları aynı zamanda göğüs tümörlerine eğilimli bir fare türündeki yaklaşımı test etti. Hayvanlar iki tümörü barındırırsa, karışımı bir tümöre enjekte ettiğimiz zaman ikinci tümörün büyümesini sınırlandırdığı belirlenmiştir. Üstelik, oluşturulan yeni meme tümörlerinin gelişimi de engellendiği gözlemlenmiştir.
En büyük soru, yaklaşımın insanlarda işe yarayıp yaramayacağıdır, çünkü çoğu kemirgen kanseri tedavisi insanlara tercüme edilmemektedir. Levy ve arkadaşlarının öğrenmek üzere mevcut klinik araştırmadan düşük dereceli lenfomalı yaklaşık 15 hastayı almaları bekleniyor. Başarılı olursa, Levy tedavinin birçok tümör türü için yararlı olabileceğine inanıyor. Klinisyenlerin, tanımlanamayan metastazlara ya da daha uzun süre kalan kanser hücrelerine bağlı tekrarlamayı önlemek için bir yöntem olarak kullanılabileceği düşünülüyor.
Kaynaklar:
- http://www.sciencemag.org/news/2018/01/injection-helps-immune-system-obliterate-tumors-least-mice
- https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180131184751.htm
Çeviren ve Derleyen: Behiç Koyutürk
Biyolojik Gelişmeler
-
'Sihirli mantar'ın en yakın akrabası Afrika'da keşfedildi.
-
Beyin kokuları hafızaya nasıl işliyor ?
-
İsveç'te dört yeni mantar türü keşfedildi.
-
Bilim İnsanı Kime Denir? İyi Bir Bilim İnsanının Özellikleri Neler Olmalıdır?
-
Kombinasyonel türleşme nedir? Nasıl gerçekleşir?
-
Dünyanın en hızlı türleşen canlıları
-
Sizler için yapay zekaya sorduk "Son günlerde biyoloji alanında öne çıkan konular nelerdir?"
-
Beyindeki gri madde nedir?
-
Araştırmacılar Kara Dul Örümceği Zehrindeki Omurgalılara Özgü Toksinin Yapısını Çözdüler
-
En ilginç Mantar Türlerinin Bazıları İle Tanışın
-
Karmaşık Yaşam, Düşünülenden 1,5 Milyar Yıl Önce Başlamış
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
Arkeologlar Korunmuş İnsan Beyinleri Bulmaya Devam Ediyor
-
Yapay Zeka istilacı Asya eşekarılarını tespit etmeye yardımcı oluyor.
-
Avustralya fosili, fotosentezin en az 1,75 milyar yıl önce evrimleştiğini öne sürüyor