Kanda Bilirubin
Bilirubin, eritrositteki hemoglobinin karaciğer, kemik iliği ve dalakta yıkıma uğramasıyla ortaya çıkan safra renkli bir maddedir.
Eritrositler kan dolaşımında ortalama 120 gün kaldıktan sonra retikülo endotalyal sistem (RES) hücreleri tarafından yıkılarak hemoglobinin yapısını oluşturan hem ve globuline ayrılır. Globulin, protein havuzuna katılır. Hemden (Fe) demirin ayrılmasıyla geriye kalan toksik madde biliverdin hücre içinde oksitlenir ve bilirubine dönüşür.
Bu bilirubine endirekt bilirubin (serbest) veya ankonjuge bilirubin denir. Bu bilirubin suda çözünmez iken kloroformda çözünür. Kanda bilirubinin artması albümine bağlı olduğundan ve suda çözünmediğinden idrara çıkmaz.
İndirekt bilirubin, karaciğerde glukoronik transferaz enzim aracılığı ile glukoronik asitle birleşmesi sonucu direkt ( konjuge) bilirubine dönüşür. Direkt bilirubin, suda eriyerek vücuttan atılabilir hâle gelir. Kanda artması hâlinde böbrek eşiği olan % 1,7 – 2 mg„ı aşar ve idrarda görünür.
Kanda bilirubin miktarının yükselmesine hiperbilirubinemi denir. Dolaşımda bilirubinin yüksek seyretmesinin nedenleri üç aşamaya bağlı olarak görülür.
- Prehepatik sarılık (karaciğer öncesi): Sağlıklı bir karaciğerin atabileceğinden fazla bilirubin yapılması sonucu gelişir.
- Hepatik sarılık (karaciğerde): Hastalığa bağlı olarak görevini yerine getiremeyen karaciğerin normal miktarlarda üretilen bilirubini atamaması sonucu gelişir.
- Posthepatik (karaciğer sonrası): Karaciğerden sonraki dışa açılan kanalların tıkanması sonucu gelişir.
Bu nedenlere bağlı olarak kanda bilirubin birikir ve belli bir konsantrasyona eriştiğinde dokulara diffüze ederek dokuları sarıya boyar ve sarılık (ikter) meydana gelir.
MEB Laboratuvar Hizmetleri Aralık 2015
Biyokimya
-
Serum Enzimlerini Tayin Yöntemleri
-
Fosfatazlar (Alkali fosfataz= ALP)
-
Transferazlar
-
Transaminazlar
-
Enzimlerin Görev, İşlev ve Özellikleri - Enzimlerin İsimlendirilmesi
-
Kanda Bilirubin
-
Serum Proteinleri
-
Fosfolipidler
-
Trigliseridler
-
Kolesterol Nedir?
-
Kan Lipitleri Nelerdir?
-
Kan Şekeri Nedir?
-
Araşidonik Asit (ARA) Nedir?
-
Lizozim enzimleri
-
Lizozim: İlk Antibiyotik