İnsanlık 1970'den bu yana hayvan popülasyonlarının % 60'ını yok etti.
Amazon yağmur ormanlarındaki sığırlar.Fotoğraf: Michael Nichols / National Geographic / Getty Images
The Guardian'ın verdiği habere göre, dünyanın önde gelen bilim insanları bu büyük bir kayıp diyor. Bu kendi başına bir trajedidir, aynı zamanda medeniyetin hayatta kalmasını da tehdit etmektedir diyor.
İnsanlık, 1970'den bu yana memelilerin, kuşların, balıkların ve sürüngenlerin % 60'ını yok etti. Dünyanın önde gelen uzmanları, vahşi yaşamın yok edilmesinin artık uygarlığı tehdit eden acil bir durum olduğu konusunda uyardı.
WWF tarafından hazırlanan ve dünyanın dört bir yanındaki 59 bilim insanının katıldığı büyük bir raporda yayınlandı. WWF'deki bilim ve koruma direktörü Mike Barrett “Bir uçurumun kenarına doğru gidiyoruz” dedi.
WWF, “Yaşayan gezegen” başlıklı yıllık raporunda 1974 ile 2014 arasında yok olan memeliler, kuşlar, balıklar, sürüngenler ve amfibyenler gibi yabani hayvanlarla ilgili önemli veriler paylaştı.
Güney Amerika için elimizde korkunç bir bilanço var. Bu bölgeler 44 yılda vahşi hayvan nüfusunun yüzde 89’unu kaybetti. Kuzey Amerika ve Groenland, yüzde 23 kayıpla daha iyi bir tablo ortaya koyarken, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yok olan hayvan nüfusu yüzde 31 olarak tespit edildi.
Birçok bilim adamı, altıncı kitlesel yok oluşun başladığına inanıyor. Diğer yeni analizler, uygarlığın başlangıcından beri tüm memelilerin ve bitkilerin yarısının yok edildiğini ve yıkımın sona ermesine rağmen, doğal dünyanın kendini toparlanması için 5-7 milyon yıllık sürece ihitiyacı olduğunu söylenmekte.
Londra Zooloji Cemiyeti tarafından WWF için üretilen Living Planet Index, yaban hayatının azalmasını izlemek için 4.000'den fazla türü temsil eden 16,704 memeli, kuş, balık, sürüngen ve amfibi popülasyonu hakkında veri toplamaktadır. 1970 ve 2014 yılları arasında mevcut olan en yeni veriler, nüfusun ortalama % 60 oranında düştüğünü göstermektedir.
Lambertini, CO2 konusunda nötr bir topluma derhal geçmek gerektiğini belirtirken, doğadaki mevcut durumun tersine döndürülmesi, temiz enerji üretilmesi ve tarımsal üretimin iyileştirilmesi, toprak ve okyanusların yeteri kadar restore edilmesi gerektiğini kaydetti.
Kaynak ve İleri okuma :
https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/30/humanity-wiped-out-animals-since-1970-major-report-finds?CMP=share_btn_link
Biyologlar.com
Ekoloji Haberleri
-
4.200 Yıl Önceki Mega Kuraklık, İmparatorlukları Yıktı mı?
-
Biyoçeşitliliğin kitlesel yok oluşunu önlemek için Mart 2022, Cenevre BM görüşmelerine başlanıyor
-
Madran Dağları Neden Önemlidir
-
Nergisler Diyarı Karaburun’daydık
-
Yavaş Şehir Yenipazar’da Ekoturizme Dönük Çalışmalar Sürüyor
-
Kıyı Kuşlarını Kurtarmak... Bir Seferde Bir Yolculuk
-
Yeni organizmanın keşfi, atık su arıtımında ortak sorunu çözebilir.
-
TEMA: Her yıl ortalama 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor
-
ABD, dünyanın en büyük plastik kirleticisi
-
Küresel Isınma, Daha Fazla Isınmaya Neden Oluyor
-
Değişen Kutup iklimi koşulları savunmasız türleri nasıl etkiliyor
-
Yeşilköy’de”Çed Olumlu” Kararının İptalini Danıştay Onayladı
-
Su Yoksa Hayat Da Yok
-
Azap Gölü’nde Ekoturizm İncelemesi
-
İklim değişikliği alerji mevsimini daha da kötüleştiriyor.