IMViC TESTİ
IMViC TESTİ
İsim, içeriğindeki testlerin baş harflerinden oluşmaktadır.
I -Indol M -Metil kırmızısı Vi-Voges-Proskauer C -Sitrat
Indol Testi
Sıvı ve yüksek oranda triptofan içeren buyyon içerisine örneğin ekimi yapılır ve 24 saatlik enkübasyona bırakılır. Enkübasyon süresi sonunda Kovacs ya da Ehrlich ayracından 0,5 ml eklenir. Eğer bakteri besiyerinde bulunan triptofan'ı indol'e dönüştürebilmiş ise tüp üzerinde kırmızı/mor halka oluşacaktır. Bu durumda test sonucu pozitiftir. Eğer iki dakika içerisinde kırmızı/mor renkli halka yerine açık sarı halka gözlenirse test negatif olarak kabul edilir.
Metil Kırmızısı (MR)
Bakterilerin besiyerindeki glikozu fermente edebilme yetisini gösteren testtir. Eğer bakteriler besiyerinde bulunan glikozu fermente ederek kuvvetli asit oluştururlarsa bu testte de pozitif sonuç elde edilir. Deney için Clark Lubs besiyerine ekim yapılır. 24 saatlik enkübasyon sonucunda Metil Kırmızısı (MR) ayracı eklenir. Kırmızı renk oluşumu pozitif olarak değerlendirilir.
Voges-Proskauer (VP)
Bu testte amaç, bakterinin glikozu parçalayarak asetoin (acetyl methyl carbinol) oluşturmasını tayin etmektir. Deney için Clark Lubs besiyerine ekim yapılır. 24 saatlik enkübasyon sonrasında alfa naftol ve KOH içeren ayraç eklenir. Deney tüpünde kırmızı/pembe renk oluşumu pozitif olarak değerlendirilir.
Sitrat
Bakterilerin karbon kaynağı olarak sitrat'ı, azot kaynağı olarak da amonyum tuzlarını kullanabildiğini gösteren testtir. Test için saf kültürden Simons Sitrat besiyerine çizgi ekim yapılır. 24 saatlik enkübasyon sonucunda besiyerinin mavi/lacivert renk alması testin pozitif sonuç verdiğini, yeşil olarak kalması da negatif sonuç verdiğini gösterir.
Kullanım Alanı
Koliform bakterilerin (Özellikle Enterobacteriaceae ailesinin) cins tanımlanmasında kullanılır. Bu teste yardımcı olmak için ayrıca Ürease Testi de eklenebilir.
Bakteri İndol MR VP Sitat
Escherichia coli + + - -
Proteus vulgaris + + - -
Salmonella spp. - + - +
Enterobacter aerogenes - - + +
Shigella spp. - + - -
Mikrobiyoloji
-
Antibiyotiklerin Etki Mekanizmaları Nelerdir?
-
Azot oksit
-
Petri Kutusunda Agarlı Besiyeri Hazırlanması
-
Tüpde Agarlı Besiyerlerinin Hazırlanması
-
Besiyeri Hazırlarken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir ?
-
Dehidre Besiyerleri Nedir?
-
Besiyerinin Sahip Olması Gereken Özellikler
-
Besiyeri hazırlanmasında kullanılan maddeler nelerdir ?
-
Besiyerlerin Sınıflandırılması Nasıl Yapılır ?
-
Besiyerinin Tanımı ve Kullanım Amaçları Nelerdir ?
-
Pseudomonas Cinsine ait Türler
-
Veba - Yersinia Pestis
-
Tularemi - Francisella tularensis
-
Şarbon - Bacillus anthracis Enfeksiyonu
-
Bruselloz - Brucella spp