İklim değişikliği sebebiyle hızla yok olan Büyük Set Resifi’ni su altı drone’u koruyacak
Avustralya’nın Queensland Teknoloji Üniversitesi’ndeki (QUT) araştırmacılar tarafından geliştirilen ‘‘RangerBot’’ adlı insansız su altı drone’unun, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Büyük Set Resifi’ni korumak için kullanılmaya hazır olduğu duyuruldu.
Üniversitenin resmi sayfasından paylaşılan bilgilere göre, yüksek teknolojili görüntü sitemiyle donatılan ve akıllı tablet yardımıyla uzaktan kontrol edilen su altı ‘‘ RangerBot’’ drone’u, mercan poliplerini yiyen denizyıldızlarını sirke ve safra tuzlarıyla yok edecek.
Resif izleme görevini otomatik olarak yerine getirme özelliğine sahip olan drone, ihtiyaç duyulması halinde akıllı tablet yardımıyla karadaki bir operatör tarafından da kontrol edilebiliyor.
Bir dalgıçtan yaklaşık üç kat daha uzun süre su altında kalabilen drone’un, çok hızlı şekilde bölgeyi tarayabilme, su kalitesini tespit etme, mercan beyazlama sürecini saptama ve bölgedeki kirliliği araştırmacılara raporlama özelliğine de sahip olduğu açıklandı.
Maliyeti 1,44 milyon dolar
Yaklaşık 15 kilogram ağırlığında ve 75 santimetre uzunluğunda olan altı adet RangerBot’un yapacağı resif taramasının maliyetinin 7 bin dolar olacağı, aynı işlemin 6 dalgıçtan oluşan ekiple yapılması durumunda ise maliyetin 1,44 milyon dolara çıktığı belirtildi.
Avustralya’nın Queensland sahili açıklarındaki Mercan Deniz’de yer alan ve 344 bin 400 kilometrekare alana yayılan Büyük Set Resifi, bin 500’den fazla balık türünün yanı sıra 5 binden fazla canlıya ev sahipliği yapıyor.
Son yıllardaki iklim değişikliğinin etkisiyle okyanusların asitlenmesi resiflerin önce ağarmasına, ardından da yok olmasına neden oluyor. Ayrıca resiflerin çevresindeki çiftliklerde kullanılan kimyasal maddelerin sulara karışmasıyla çoğalan derisi dikenli denizyıldızları mercan poliplerini yiyerek resiflere zarar veriyor.
Yılda 1,6 milyon ziyaretçi ile Avustralya ekonomisine yaklaşık 5 milyar dolar gelir getiren Büyük Set Resifi, 1981 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne bulunuyor
(Cumhuriyet)
Ekoloji Haberleri
-
Biyoçeşitliliğin kitlesel yok oluşunu önlemek için Mart 2022, Cenevre BM görüşmelerine başlanıyor
-
Madran Dağları Neden Önemlidir
-
Nergisler Diyarı Karaburun’daydık
-
Yavaş Şehir Yenipazar’da Ekoturizme Dönük Çalışmalar Sürüyor
-
Kıyı Kuşlarını Kurtarmak... Bir Seferde Bir Yolculuk
-
Yeni organizmanın keşfi, atık su arıtımında ortak sorunu çözebilir.
-
TEMA: Her yıl ortalama 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor
-
ABD, dünyanın en büyük plastik kirleticisi
-
Küresel Isınma, Daha Fazla Isınmaya Neden Oluyor
-
Değişen Kutup iklimi koşulları savunmasız türleri nasıl etkiliyor
-
Yeşilköy’de”Çed Olumlu” Kararının İptalini Danıştay Onayladı
-
Su Yoksa Hayat Da Yok
-
Azap Gölü’nde Ekoturizm İncelemesi
-
İklim değişikliği alerji mevsimini daha da kötüleştiriyor.
-
BM raporu, her yıl 900.000 tondan fazla gıda atıldığını ortaya koymakta