İki milyon yıllık DNA ilk kez tanımlandı
İki milyon yıllık DNA ilk kez tanımlandı - evrim tarihinde 'bir çok şeyi değiştiren' yeni bir sayfa açılıyor.
Grönland'ın kuzeyindeki Buz Devri tortullarında çevresel DNA'nın mikroskobik parçaları bulundu. En son teknolojik imkanları kullanan araştırmacılar, parçaların bir Sibirya mamut kemiğinden örneklenen önceki DNA kaydından bir milyon yıl daha eski olduğunu keşfetti.
Antik DNA, aşırı iklim değişikliğini atlatan iki milyon yıllık bir ekosistemin haritasını çıkarmak için kullanıldı. Araştırmacılar, sonuçların günümüzün küresel ısınmasının uzun vadeli çevresel bedelini tahmin etmeye yardımcı olabileceğini umuyor.
Keşif, Profesör Eske Willerslev ve Profesör Kurt H. Kjær liderliğindeki bir grup bilim insanları tarafından yapıldı. Profesör Willerslev, Cambridge Üniversitesi'ndeki St John's College Üyesi ve bir jeoloji uzmanı olan Profesör Kjær'in de bulunduğu Kopenhag Üniversitesi'ndeki Lundbeck Vakfı JeoGenetik Merkezi'nin Direktörüdür.
Kil ve kuvarsta saklı bulunan 41 kullanılabilir örneğin sonuçları 7 ARALIK 2022 Nature dergisinde yayınlandı .
Bulguya ait 41 adet örnek kil ve kuartz altında korunmuş bir halde bulundu. Keşif sayesinde DNA’nın geçmişinde şu ana kadardan bir milyon yıl daha öncesine gitmeyi başardık. Örnekler milimetrenin milyonda biri boyunda ve Grönland’ın en kuzey noktasında bulunan Kutup Okyanusu içindeki København Oluşumu’ndaki sedimenlerden elde edildi. Keşfin yapıldığı dönemdeki Grönland, şu anda olduğunda 10-17 C daha sıcaktı. Sedimen, bir koydaki kıyıda metre metre milim milim katmanlaşmıştı.
Biliminsanları bu sedimen oluşumunda hayvanlar, bitkiler ve mikroorganizma kalıntılarına rastladılar. Bu kalıntıların bir kısmı ren geyiği, tavşan, fare, huş ve kavak ağaçlarına aitti. Araştırmacılar, Buz Devri sırasında yaşamış bir memeli olan Mastodon’a dair izlere rastlamayı başardılar. Bu canlılar milyonlarca yıl önce Grönland’da yaşarlarken zaman içinde soyları tükendi. File benzeyen hortumlu canlıların kökeni Kuzey ve Merkez Amerika’ya dayanıyor ancak Grönland kadar doğuda yaşadıkları daha önce bilinmiyordu.
Danimarka, İngiltere, Fransa, İsveç, Norveç, ABD ve Almanya'dan 40 araştırmacının yaptığı ayrıntılı çalışmalar, DNA parçalarının sırlarını ortaya çıkardı. Süreç özenliydi - önce kil ve kuvarsta gizli DNA olup olmadığını belirlemeleri gerekiyordu ve daha sonra bir iz bulmaları halinde, incelemek için DNA'yı tortudan başarıyla ayırabilecekler miydi? Sonuç olarak bütün bu soruların cevabı evet oldu. Araştırmacılar, her bir DNA parçasını günümüz hayvanlarından, bitkilerinden ve mikroorganizmalarından toplanan kapsamlı DNA kütüphaneleriyle karşılaştırdı. Ağaçlardan, çalılardan, kuşlardan, hayvanlardan ve mikroorganizmalardan DNA'ya dair bir tablo ortaya çıkmaya başladı.
DNA parçalarından bazılarını günümüz türlerinin öncülleri olarak sınıflandırmak kolayoldu, diğerleri yalnızca cins düzeyinde ilişkilendirilebiliyordu ve böyle durumlarda eşleşme sadece gen bazında yapılırken kimi bulguların yalnızca 21. yüzyıl canlılarına ait DNA kütüphanesi kullanılarak eşleşmenin imkansız olduğu görüldü.
Prof Kjær, bu tür arazi çalışmalarının oldukça pahalıya mal olduğunu ve çalışmada kullanılan DNA kalıntılarının bir kısmının 2006 yılına ait bir arazi çalışmasından çıkarıldığını, o günden beri saklandığını söylüyor. Günümüzde ortaya çıkan yeni nesil DNA ayrıştırma ve dizileme teknikleri sayesinde bu örnekleri tam olarak incelemek mümkün olmuştur. Bu yeni teknikler iki milyon yıllık bir ekosistemi bile modellemeye olanak tanımaktadır.
Kaynak: https://www.eurekalert.org/news-releases/973177
Genetik Haberleri
-
İlk taslaktan 20 yıl sonra insan Y kromozomu tamamen dizilendi.
-
Kim Bu Kimerizm? Tek Bedende İki Kişi
-
Gen terapi, genetik materyalin yeniden düzenlenmesi
-
mRNA Aşıları: Genetik İnovasyonunun Yeni Yüzü ve Sağlıkta Devrimi
-
Genetik Dizilimi Yapılan En Eski Modern İnsanın Yüzünü Görün
-
Neandertal ve Denisovalı Genleri Farelere Aktarıldı
-
Yeni Dna Analizine Göre Vahşi Dingoların Çoğu Safkan
-
Eski İnsan Dişlerinde Kayıp Mikrobik Genler Bulundu
-
Antik DNA, Viking Çağının Genetik Tarihini Aydınlatıyor
-
25.000 Yıllık Kolyeden, Takan Kişinin DNA’sı Çıkarıldı!
-
Beethoven’ın DNA Analizi, Ölüm Nedenini Ortaya Çıkardı
-
Cinsel Dimorfizmde Boyut Farkını Keşfetmek
-
Heterocephalus glaber Çıplak köstebek farelerinin olağanüstü doğurganlığının ipuçları
-
İki milyon yıllık DNA ilk kez tanımlandı
-
Kriyo-elektron mikroskobu kullanılarak Maymun çiçeği DNA'sının yapısı ortaya çıkarıldı.