HONAZ DAĞI MİLLİ PARKI
İli : DENİZLİ
Adı : HONAZ DAĞI MİLLİ PARKI
Kuruluşu : 1995
Alanı : 9.616 ha.
Konumu : Denizli ili, Honaz ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Ulaşım : Afyon-Denizli ve Afyon-İzmir devlet karayolu ile ulaşılmaktadır.
Kaynak Değerleri :
Milli parkın ana kaynak değerlerini, Ege Bölgesi’nin en yüksek dağı olan (2528 m) Honaz Dağı bünyesindeki kaynaklar oluşturmaktadır.
Ege Bölgesi’nde Pleistosen döneminde Periglasiyal ortam şartlarının hüküm sürdüğü az sayıdaki yerlerden birisi de Honaz Dağı’dır. Dağ üzerinde birçok Periglasiyal koşulları karakterize eden jeomorfolojik şekil bulunmaktadır. Ana şekil grubu olarak ise; yöre horst biçiminde uzanmaktadır. Düşey yönleri tektonik ve faylanmalar sonucu Honaz Dağı oldukça dik bir görünüm kazanmıştır. Yörenin genel litolojik yapısı gnays ve mikaşistlerden meydana gelir. Ayrıca yer yer kristalize kireçtaşlarına da rastlanılmaktadır.
Yoğun bitki örtüsüne sahip Honaz Dağı üzerinde alt floraya ait endemik türler bulunmaktadır. Alpin floraya ait türler ise dağın üst zonlarında yer almaktadır. Orman formasyonu içerisinde kızılçam (Pinus brutia), karaçam (Pinus nigra) ve ardıç hakim türlerdir.
Yaban hayatı açısından da zenginlik içeren sahada özellikle dağ keçisi yoğun olarak bulunmaktadır. Ayrıca yaban domuzu, tavşan, tilki, porsuk, sansar vb. türler de görülmektedir.
Honaz Dağı, gerek topoğrafik özellikleri ve uygun eğim koşulları, gerekse kar yağışının yeterli düzeyde olması nedeniyle ülkemizin kayak potansiyeli yüksek alanlarından birisidir.
Yöre; arkeolojik kaynak değerleri açısından da zenginliğe sahiptir. Özellikle Colossea antik kentinde birçok kaya mezarı bulunmaktadır. Sahada yapılacak arkeolojik araştırmalarla bu zenginliğin daha da artacağı beklenmektedir.
Görünecek Yerler : Honaz Dağı, bitki zenginliği ve peyzaj güzelliklerini ziyaretçileri ile paylaşır. Colossea antik kent sahası da arkeolojik zenginliğini ziyaretçilere sunmaktadır.
Mevcut Hizmetler : Honaz ilçesi yakınlarında İzmir yolundaki Cankurtaran günübirlik kullanım alanı ziyaretçilere hizmet vermektedir.
Konaklama : Honaz ile Denizli konaklama için uygun yerleşimlerdir.
FLORA
Milli Park civarında 964 bitki türü saptanmış olup bunların 122 adedi Türkiye için endemiktir. Endemiklerden ikisi, Mercan Köşk ve Çan Çiçeği, hem Honaz Dağı hem de Babadağı’nda bulunmaktadır. Dünya’da sadece Honaz Dağı’nda yetişen üç adet bitki türü, Ballıbaba, Sığırkuyruğu ve Safran tespit edilmiştir.
Milli Park sınırları içinde en yaygın ağaç türü Karaçam ve Kızılçam koru ormanı olarak dağılmakta yer yer Meşe ve yüksek yerlerde Ardıç ağacına rastlanmaktadır.
FAUNA
Yaban Hayatı açısından zengin olan Milli Parkta özellikle dağ keçisi yoğun olarak bulunmaktadır. Yaban domuzu, tavşan, tilki, sansar ve porsuk önemli yaban hayatı üyeleridir. Ayrıca Milli Parkta yerel adı Dağ Anası olarak bilinen çok zehirli bir yılan türüne de rastlamak mümkündür.
http://www.milliparklar.gov.tr
TANITIM VİDEOSU
MİLLİ PARKLAR
-
DİLEK YARIMADASI - BÜYÜK MENDERES DELTASI MİLLİ PARKI
-
KIZILDAĞ MİLLİ PARKI
-
YOZGAT ÇAMLIĞI MİLLİ PARKI
-
MUNZUR VADİSİ MİLLİ PARKI
-
ALTINDERE VADİSİ MİLLİ PARKI
-
TEK TEK DAĞLARI MİLLİ PARKI
-
KAÇKAR DAĞLARI MİLLİ PARKI
-
KARATEPE - ASLANTAŞ MİLLİ PARKI
-
GÖREME TARİHİ MİLLİ PARKI
-
SAKLIKENT MİLLİ PARKI
-
MARMARİS MİLLİ PARKI
-
SPİL DAĞI MİLLİ PARKI
-
BEYŞEHİR GÖLÜ MİLLİ PARKI
-
İĞNEADA LONGOZ ORMANLARI MİLLİ PARKI
-
SULTANSAZLIĞI MİLLİ PARKI