Hiperdontia (Çok Dişlilik) Nedir ?
Bu oral bozukluğa sahip insanların ağzında herhangi bir yerde büyüyen ekstra dişleri vardır. Bu fazladan dişlere aşırı dişler denilmektedir.
Herhangi bir yaş, cinsiyet veya ırktan birisininde bu tıbbi durum gelişsede, Gardner sendromu, yarık dudak ve Down sendromu ile doğan çocuklarda çok dişliliğin görülme sıklığı daha fazladır. Araştırmaya göre, bir kişinin bir tür sendrom olmaksızın aşırı dişlere sahip olması alışılmadık bir durumdur.
Bir kişinin normalde 20 süt dişi ve 32 daimi dişi vardır. Ancak hiperdonti görülen kişilerde ekstra dişler oluşarak kişi normalden daha fazla dişe sahip olur. Birden fazla dişe sahip olmak yerine yalnızca bir adet ekstra diş olması çok yaygındır. Çoğu kişi, normal kalıcı dişleri çıktıktan sonra hiperdontia olduğunun farkında bile değildir.
Ekstra dişlere sahip olmak aşağıdaki gibi birçok soruna neden olabilir:
- Normal şekilde yemek yemeyi zorlaştıracak diş ekimi.
- Sürekli dişlerin normal şekilde çıkmasını önleme.
- Kalıcı dişlerinizle kaynaşma.
- Tümör veya kist oluşumu.
Ekstra dişler ağızda farklı şekillerde ve yerlerde çıkabilir, hatta çürümeye ve delik oluşumuna da meyilli olabilmektedir. Bu dişler bulundukları yere göre farklı şekillerde isimlendirilirler. Eğer süt düşleri ile birlikte çıkmışlarsa doğum dişleri (natal teeth), eğer azı dişleri ile çıkmışlarsa distomolar veya distodens, eğer kesici dişler ile çıkmışlarsa mesiodens olarak isimlendirilirler.
Hiperdontia’nın Nedenleri
Şu anda araştırmacılar, bunun neden gerçekleştiğine dair belirli bir neden bulamamışlardır, ancak bazıları, hiperdontia’nın çevresel nedenler veya aile genetiği sonucu oluşabileceğini düşünüyor. Ortamdaki hangi etkilerin hyperdontia'ya neden olabileceği henüz bilinmiyor. Ancak ekstra dişlerin, gelişimin ilk aşamalarında bölünen bir diş tomurcuğu veya dokudaki diş dibindeki lamina denilen diş tomurcuklarını oluşturan fazladan diş tomurcuğu nedeniyle oluşabileceği düşünülmektedir.
Hiperdontia’nın Tedavisi
Gelecekte muhtemel diş problemlerini önlemek için bir çocuk ortodontist tarafından yedi yaşına kadar değerlendirilmelidir. Bu muayene sırasında ortodontist, çocuğun hiperdontia olup olmadığını anlar ve ekstra dişler kalıcı dişler ile patlak vermeye başlarken herhangi bir soruna neden olmadan sorunu düzeltir. Unutulmaması gereken bir husus, ekstra dişlerin doğum sonrası dişler safhasında bulunması durumunda, dişlerin gevşeyerek ciğerlere kaçmasından dolayı boğulma riskinin olmasından dolayı çok dikkatli bir şekilde davranılması gerekir.
Hiperdontia varsa, bu sorunu önlemek veya düzeltmek için, diş hekimi tarafından ağız değerlendirilmesi yapılır. Diş hekimi onları çıkarmaya karar verirse genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılak ekstra dişler ağızdan temizlenir. Bazı durumlarda diş hekimininin dişi kesip parçalar halinde alması gerekebilir. Diş hekiminin, kalan dişlerin düzgün şekilde büyümesi için ortodontik yöntemleri kullanması gerekebilir.
Kaynak:
http://healthool.com/hyperdontia-supernumerary-teeth/
https://www.youtube.com/watch?v=y45JIDhfYkU&t=1s
Çeviren ve Derleyen: Behiç Koyutürk
Genetik Haberleri
-
Hepimiz Neandertal ve Denisovalı DNA’sı Taşıyoruz
-
Transkripsiyon Nedir? DNA'dan mRNA Nasıl Üretilir?
-
Genom düzenlemesi nedir? Bitkilerde yeni nesil genom düzenlemeleri nasıl yapılır?
-
Yeni Keşfedilen Gen Fotosentetik Verimliliği ve Bitki Üretkenliğini Artırıyor
-
Chimerism ve Poliembrioni Nedir?
-
HEXA Geni Nedir? Görevleri Nelerdir?
-
Yeni nesil genom düzenlemeleri hakkında bilgi
-
Türler arası genom benzerliği ve genom yapısı
-
48 Kromozomlu Atalardan 46 Kromozomlu İnsana Evrimleşme Doğrumudur
-
Genetik Miras Nedir? Zorlu Çevresel Koşulların Yıldıramadığı Genetik Miras Nasıl Aktarılır?
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Araştırmacılar Büyük ve Küçük Bilbies'in Genomlarını Sıraladı
-
Güney Amerika Akciğer Balığı Şimdiye Kadar Dizilenen En Büyük Hayvan Genomuna Sahip
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Bilim İnsanları Bezelyenin Kromozom Ölçekli Referans Genomunu Yayımladı