Heterotrof görüşü
Heterotrof hipotezi’ne göre, ilk canlı heterotrof bir organizma olup, cansız maddelerin uzun bir “kimyasal evrim” geçirmesiyle meydana gelmiştir.
Cansız maddelerin bir araya gelerek canlıları nasıl oluşturduğuna ait görüşler, Oparin ve Haldane gibi bazı bilim adamlarının hipotezlerine dayandırılmaktadır. Bu bilim adamları ilk atmosferde serbest oksijenin bulunmadığını, oksijenin su ve oksitlere bağlı olabileceğini iddia etmektedirler. Ayrıca ilk atmosferde metan (CH4), amonyak(NH3) ve su (H2O) buharının da bulunabileceği fikrini ileri sürmüşlerdir.
Bilim adamları, bu maddelerin yoğun mor ötesi ışınlarının enerjisi ile daha karmaşık bileşikleri yapabilecek reaksiyonlara girdiklerini iddia etmektedirler. Onlara göre bu reaksiyonlarla meydana gelen maddeler, yeryüzünde biriken suların oluşturduğu denizlere, taşınarak, basit organik bileşikleri yaptılar.
Stanley Miller 1953 yılında, dünyanın ilk atmosferinde su buharı, metan, amonyak ve hidrojen gazlarının bulunduğunu var sayarak bir deney düzenledi. Miller, yukarıdaki karışımı bir cam balon içinde yedi gün elektrik arkına tutarak, balonda amino asitlere benzeyen bazı basit organik maddelerin meydana geldiğini gösterdi.
Bu deney, hiçbir zaman bilim adamlarını tatmin etmedi. Çünkü, ilk dünya şartlarını kesin olarak belirlemek mümkün değildir.
Ayrıca, son 10 yılda yapılan astronomi araştırmaları, Dünya’mızın ilk atmosferinde S. Miller’in tahmin ettiğinden bin kat daha fazla O2 bulunduğunu göstermiştir. Çünkü O2’nin oluşması için belirtilen şartlar yeterlidir.
Miller’in deneyinde bazı organik maddelerin meydana gelmesi, ilk canlı moleküllerinin de buna benzer bir olayla meydana geldiğini göstermeye yetmez.
Bugüne kadar, organik moleküllerden yeni bir canlı yapılamadığına göre, düzenlenen deneylerin tahmine dayandığı söylenebilir.
Heterotrof hipotezi’ne göre, denizlerde biriken organik moleküller birbirini etkileyerek, gittikçe büyüyen ve karmaşıklığı artan yeni moleküller meydana getirmiştir. Reaksiyonlar sonucu meydana gelen ilk organik moleküllerin proteinler olduğu ileri sürülmektedir. Hipoteze göre, protein moleküllerinin bazıları zamanla enzim özelliği kazanmış ve diğer moleküllerin oluşmalarını hızlandırmıştır.
Enzimler, reaksiyonları başlatan ve tekrar tekrar kullanılabilen biyolojik katalizörlerdir. Bu hipotezi savunan bilim adamları denizlerde meydana gelen nükleik asitlerin ilk canlı için çok önemli olan, nükleik asit-protein yapısında bazı kümeleri oluşturduğunu savunmaktadırlar. Onlara göre, bu kümeler tıpkı bir virüs veya gen gibi davranarak kendi kopyalarını yapmışlardır.
Denizlerdeki organik maddelerin birleşmesiyle meydana gelen ilk canlılar, oksijensiz bir atmosferde bulunduklarından kendileri için gerekli enerjiyi, o zamanki mevcut organik bileşiklerin oksijensiz solunumundan sağlamış olabilirlerdi. Bu sebepledir ki, heterotrof hipotezi, ilk organizmaların kendi besinini hazır olarak aldıklarını iddia eder.
Heterotrof hipotezi, ilk canlıları meydana getiren moleküllerin ve atomların nasıl var olduğunu ve nereden geldiğini açıklamaktan uzaktır. Kendiliğinden oluş hipotezi çürütüldüğüne göre, acaba atomlar durup dururken daha karmaşık molekülleri ve ilkel canlıları nasıl meydana getirebilmişlerdir? İlk canlıların ortaya çıkışını, Miller’in deneyine benzer deneylerle açıklamak ne derece mantıklı olabilir?
Madem ki canlıları meydana getiren temel organik moleküller sentezlenebiliyor; o halde, ilk canlıyı temsil eden bir organizmayı yapmak neden mümkün olamıyor?
Bugüne kadar, cansız maddelerden canlı organizmalar meydana getirebilecek bir deney tertip edilememiştir. Bu da gösteriyor ki, hayatın yeryüzünde nasıl başladığını açıklamak, oldukça karmaşık bir problemdir.
Heterotrof Hipotezi :
Ilk canli dünyanin geçirdigi uzun süren kimyasal evrim sonucu ortaya çikan özel kosullarda uzun süren bir zaman diliminde çok basit olarak olusmustur.Heterotrof hipotezi Oparin ve Halden tarafindan ileri sürülmüstür.
Ilk atmosferdeki basit gazlar ilk atmosfer kosullarindaki enerjilerle iyonlasip birleserek ilk organik molekülleri olusturur. Kanit : Wöhler deneyi : CO2 + NH3 ® ÜreMiller deneyi : CH4 , NH3 , H2O , H2 Mor ötesi ve elektrik sarjiyla organik moleküllere dönüsür.
Olusan basit organik moleküller kimyasal yolla birbirini etkileyerek komplekslesmislerdir.Kanit : FOX deneyi; Erime noktasina kadar isitilan aminoasitlerden bir çesit proten elde etmistir.
Sulara tasinan kompleks moleküller arasindaki çarpismalarla elektron alisverisi olmus iyonlasmislardir. Farkli yüklü iyonlar birbirini çekerek organik molekül kümeleri olusur. Yogun olan bu moleküller su difüzyonuyla sudan zarimsi bir yapiyla çevrilerek KOASERVAT i meydana getirir.
Hücre öncüsü diyebilecegimiz koaservatlarin dayanikli olanlari evrimleserek ilk heterotroflari olusturur.
*Ilk organizmalarin kendi besinini hazir olarak aldiklarini iddia eder.
*Canli , cansizdan uzun süren bir evrim sonucu olusmustur.
*Olusan canli basit yapilidir.
*Canli , cansiz maddeden bir kez olusur. Sonraki canlilar bu canlidan ortaya çikar.
*Bu hipotez canli olusumunu Dünyanin olusumunu paralel olarak izah eder.
*Heterotrof hipotezi evrim teorisine dayanir.
*Heterotrof hipotezi ile abiyogenez cansizdan , canli olusmustur fikrini savunurlar.
Evrim
-
Evrim nedir? Evrim süreci nasıl işler?
-
Atların Evriminde Parmaklar ve Toynak...
-
Mikro evrim nedir
-
Yumuşakçaların evrimi
-
Bitki Evrimi 5/5: Çayır İmparatorluğu
-
Bitki Evrimi 4/5: Çiçeklerin ve Tohumların Öyküsü
-
Evrim düşüncesinin tarihi
-
Bitki Evrimi 3/5: Kömür Çağı
-
Bitki Evrimi 2/5: Ormanların Doğuşu
-
Bitki Evrimi 1/5: Karaya İlk Çıkanlar
-
Mutasyon, Evrimsel Sürecin Hammaddesidir!
-
Evogram Nedir ?
-
Yeni Genetik Kombinasyonların Oluşumu ve Evrimin Türleri Değiştirme Mekanizması
-
Evrim'i Tetikleyen Mekanizmalar Nelerdir?
-
Darwin ve Doğal Seleksiyon