HEPACAM Geni Nedir?
GlialCAM adı verilen bir proteinin oluşturulasına yönelik talimatlar HEPACAM geni tarafından verilir. GlialCAM adı verilen bu protein karaciğer hücrelerinde ve glial hücreler olarak bilinen bazı beyin hücrelerinde bulunur.
GlialCAM adı verilen bir proteinin oluşturulasına yönelik talimatlar HEPACAM geni tarafından verilir. GlialCAM adı verilemn bu protein karaciğer hücrelerinde ve glial hücreler olarak bilinen bazı beyin hücrelerinde bulunur. Bu protein (GlialCAM) karaciğer hücrelerinde hücre hareketine yardımcı olmakla birlikte, hücrelerin birbirine bağlanmasında (yapışma) ve hücre hareketinde rol oynar. GlialCAM proteininin gliyal hücrelerdeki görevi ise MLC1 ve CIC-2 şeklinde isimlendirilmiş proteinlere ya da başka çeşitli GlialCAM proteinlerine bağlanmaktır. GlialCAM sayesinde bu proteinler, birbirine komşu olan gliyal hücreleri bağlayan bağlantı noktalarına taşınmış olurlar. Hücrelerin bağlanma noktasında GlialCAM’in işlevi ayrıntılı olarak anlaşılamamıştır. Yani belirsizdir.
Genetik Değişiklikler ile İlişkili Sağlık Koşulları
Subkortikal Kistlerle Birlikte Megalensefalik Lökoensefalopati
HEPACAM geni üzerinde gelişen en az 20 adet gen mutasyonu subkortikal kistlerle birlikte megalensefalik lökoensefalopatiye neden olduğu bulunmuştur.
Bu durum beyin gelişimini ve işlevini etkileyerek hareket sorunlarına ve tekrarlayan nöbetlere neden olur. HEPACAM geni üzerinde gelişen gen mutasyonları, proteinleri hücre bağlanma noktasına gerektiği şekilde taşıyamayan bir proteinin gelişimine neden olur. Nöronal hücre bağlanma noktalarında fonksiyonel GlialCAM proteini (veya diğer bazı proteinler) eksikliğinin beyin gelişimini ve işlevini nasıl bozduğu ve subkortikal kistlerle birlikte megalensefalik lökoensefalopatinin belirti ve semptomlarına neden olduğu bilinmemektedir.
HEPACAM genindeki mutasyonlar, subkortikal kistleri olan iki tip megalensefalik lökoensefalopatiye neden olur. Tip 2A ve Tip 2B birlikte değerlendirildiklerinde tüm vakaların yüzde 20'sini oluştururlar. İki tip arasındaki en büyük fark, tip 2B'nin belirti ve semptomlarının zamanla iyileşmesidir. Bu iyileşmenin nedenleri ise hala belirsizdir.
Bu genin diğer isimleri nelerdir?
FLJ25530
Glial hücre yapışma molekülü
GlialCAM
HECAM_HUMAN
Hepatosit ve glial hücre yapışma molekülü
Mepatosit hücre yapışma molekülü
Kaynaklar:
- Arnedo T, Aiello C, Jeworutzki E, Dentici ML, Uziel G, Simonati A, Pusch M, Bertini E, Estévez R. Expanding the spectrum of megalencephalic leukoencephalopathy with subcortical cysts in two patients with GLIALCAM mutations. Neurogenetics. 2014 Mar;15(1):41-8. doi: 10.1007/s10048-013-0381-x. Epub 2013 Nov 8. Citation on PubMed
- Arnedo T, López-Hernández T, Jeworutzki E, Capdevila-Nortes X, Sirisi S, Pusch M, Estévez R. Functional analyses of mutations in HEPACAM causing megalencephalic leukoencephalopathy. Hum Mutat. 2014 Oct;35(10):1175-8. doi: 10.1002/humu.22622. Epub 2014 Aug 18. Citation on PubMed
- Barrallo-Gimeno A, Estévez R. GlialCAM, a glial cell adhesion molecule implicated in neurological disease. Adv Neurobiol. 2014;8:47-59. Review. Citation on PubMed
- López-Hernández T, Ridder MC, Montolio M, Capdevila-Nortes X, Polder E, Sirisi S, Duarri A, Schulte U, Fakler B, Nunes V, Scheper GC, Martínez A, Estévez R, van der Knaap MS. Mutant GlialCAM causes megalencephalic leukoencephalopathy with subcortical cysts, benign familial macrocephaly, and macrocephaly with retardation and autism. Am J Hum Genet. 2011 Apr 8;88(4):422-32. doi: 10.1016/j.ajhg.2011.02.009. Epub 2011 Mar 17. Citation on PubMed or Free article on PubMed Central
- López-Hernández T, Sirisi S, Capdevila-Nortes X, Montolio M, Fernández-Dueñas V, Scheper GC, van der Knaap MS, Casquero P, Ciruela F, Ferrer I, Nunes V, Estévez R. Molecular mechanisms of MLC1 and GLIALCAM mutations in megalencephalic leukoencephalopathy with subcortical cysts. Hum Mol Genet. 2011 Aug 15;20(16):3266-77. doi: 10.1093/hmg/ddr238. Epub 2011 May 30.
- https://medlineplus.gov/genetics/gene/hepacam/
Genetik Haberleri
-
Son Neandertal’in DNA’sı: 50.000 Yıllık İzolasyon ve Soy İçi Üreme
-
52.000 Yıllık Donmuş Mamut Derisinden Antik DNA Elde Edildi
-
Bu Toplu Mezar, Avrupa Genomunun Oluşumunu Aydınlatıyor
-
Tiny TnpB: Bitkiler için yeni nesil genom düzenleme aracı tanıtıldı
-
Bize Miras Kalan Neandertal DNA’sı, Otizm Duyarlılığını Etkiliyor
-
Papua Yeni Gine Yerlilerinin Genetik Adaptasyonları Keşfediliyor
-
Neolitik Dönemde Y Kromozomu Çeşitliliği Neden Azaldı?
-
Antik DNA ile Avarların Sosyal Yaşamı Ortaya Çıkıyor
-
Allopatrik türleşme nedir ? Nasıl Gelişir ?
-
Maryland’teki “Kölelerin” Yaşayan 42.000 Akrabası Bulundu
-
Araştırmacılar kediler, yunuslar, kuşlar ve düzinelerce başka hayvanın genom haritasını çıkarıyor
-
Kolombiya'da nadir görülen bir kuş türünde "gynandromorphy" gözlemlendi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
İnsanların Daha Önce Bilinmeyen Bir Dokunma Duyusu Keşfedildi