Hatay Dağ Ceylanları Çocuklara Emanet
5 Haziran dünya çevre gününde Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesinin Organizasyonu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7.Bölge Hatay Şube Müdürlüğü, WWF-Türkiye, Antakya Çevre Koruma Derneği temsilcilerinin katılımı ile Kırıkhan Yalangoz Köyü İlköğretim Okulunda öğrencilere bilinç oluşturma ve eğitim çalışması yapıldı. Eğitimler sonrasında ceylanların hediyesi olarak öğrencilere verilen okul çantaları adeta günün sürprizi oldu.
Proje Yürütücüsü, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Yönetim Kurul Üyesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesinde öğretim üyesi Doç. Dr. Yaşar Ergün tarafından sınıflarda verilen eğitimlerde Hatay Dağ Ceylanlarının bu bölgede sonsuza kadar yaşaması için gelecek nesillerin bu işi sahiplenmesi gerektiği öğrencilere anlatıldı ve dağ ceylanları gerçek sahipleri olan yöre çocuklarına emanet edildi. Eğitimlerden sonra öğrencilere Hatay Dağ Ceylanı logolu okul çantaları ve okuldaki öğretmenlere yine ceylan logolu anahtarlıklar dağıtıldı. Eğitim Sonrası İncirli Köyünde Hanifi Dinler'in evine misafir olan dernek yönetimi ve misafirleri Hatay Dağ Ceylanlarının Yaşadığı doğal ortamda gözlem yaptıktan sonra program sona erdi.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç WWF-Türkiye Tarafından desteklenen ve şu an yürütücüsü oldukları''Hatay Dağ Ceylanlarının Yaşam Ortamlarını İyileştirme ve Risklerin Azaltılması'' isimli proje kapsamında bu gibi eğitimlere sınır boyunda ceylanların görüldüğü diğer köy okullarında devam edeceklerini belirterek, "Ülkemiz memeli hayvanlar listesine en son eklenen tür olan ve varlığı ispatlandıktan sonra gerek ulusal gerekse uluslararası alanda büyük ilgi uyandıran dağ ceylanlarının bulundukları ortamda daha rahat bir yaşam sürmelerinin sağlanması, özellikle yaz aylarında ceylanlar için en büyük sorunlardan biri olan su sorununun çözülmesi için su yalağı ve gerek bilim adamlarının gerekse doğaseverlerin uygun bir ortamda gözlem yapmalarına olanak sağlamak için ceylan gözlem evi inşasına başlayacaklarını belirtti. Projenin ilk aşamasında Kırıkhan Belediye Başkanı Murat Sakman, Tuba İnşaat Yönetim Kurul Başkanı Ali Meto ve Özova Group Genel Müdürü Mete İçcan'dan büyük destek gördüklerini ifade etti.
Abdullah ÖĞÜNÇ
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği
Hatay Şubesi Yönetim Kurul Başkanı
05333697721
[email protected]
Zooloji Haberleri
-
Hayvan Toplulukları Bize Yaşlanma Hakkında Neler Öğretebilir?
-
Peru'da 'Damla Başlı' Yayın Balığı Keşfedildi.
-
Uçma Yeteneğini Kaybetmiş Bir Papağan: Kakapo "Strigops habroptilus"
-
Kanguru sıçanları hakkında bilgi
-
Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, doğurabilir mi?
-
Dünyanın bilinen en yaşlı yabani kuşu 74 yaşında tekrar anne olma yolunda ilerliyor.
-
Dünyanın En Büyük Solucan Kertenkelesi 47 Milyon Yıl Önce Yaşadı
-
16 Milyon Yıllık Yaprak Arısı Fosili, Türünün İlk Örneği Oldu
-
Zehirli kuş var mıdır? Zehirli kuş türleri nelerdir?
-
Etiyopya kurtları hakkında geniş bildi ve Etiyopya kurtlarının sistematiği
-
Bazı etobur hayvanlar zaman zaman bitki ile beslenebilirler
-
Uruba lugens bu ilginç canlının özellikleri nelerdir?
-
Hayvanlar Aleminde Alfa Erkek Kavramı
-
Bilim İnsanları Venezuela'da Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfetti
-
Siyah penguenle tanışın