Gebelik diyabeti, kalbin sağlıklı gelişmesini engelliyor !
Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim insanı Atsushi (Austin) Nakano, "Yüksek kan şekeri seviyelerinin sadece yetişkinler için sağlıksız değil, gelişmekte olan fetuslar için de sağlıksız " diyor. Fotoğraf : UCLA Kök Hücre Araştırma Merkezi / elife
Nakano ve meslektaşları son zamanlarda diyabetli annelerin dünyaya getirdikleri bebeklerin doğustan kalp rahatsızlığı riskinin normal annelerin dünyaya getirdikleri bebeklere göre iki ile beş kat daha fazla olduğunu keşfettiler. ELife dergisinde yayınlanan yeni çalışması, yüksek glikoz düzeylerinin zararlarını gözler önüne seriyor.
Doğuştan kalp kusurları ülkedeki en yaygın doğumsal kusurlardır.Gebelik diyabeti, bu kusurları geliştiren genetik olmayan önemli bir risk faktörüdür. Yapılan araştırmaya göre , hamile bir annenin diyabet veya başka bir şey sonucunda yüksek glikoz düzeylerinin fetüs kalp hücrelerinin normal olgunlaşmasını engellediğini gösteriyor.
Araştırmacılar, doğum öncesi kalp hastalığını gebelik diyabeti bağlamında tedavi etmek veya hatta önlemek için yeni terapiler geliştirmeyi umuyorlar.
Gelişmekte olan bir fetüs, anne tarafından yüksek glikoz seviyelerine maruz bırakıldığında, ortalamanın üstünde nükleotid üretilmesi tetiklenir. Yüksek glikoz seviyeleri, nükleotid üreten "pentoz fosfat yolu" olarak adlandırılan hücresel işlemi aktive eder. Buna karşılık, olgunlaşmamış hücreler olgunlaşmak yerine çoğalmaya devam eder.
Nakano ve ekibi, bu olguyu, kardiyomiyositler olarak adlandırılan kalp kası hücrelerine dönüştürülen insan embriyonik kök hücreleri ile deneyler yaptı . Az miktarda glikoz, kardiyomiyositlerin normal olgunlaşmasını bozmadı. Ancak yüksek glikoz maruziyeti olgunlaşmamış kardiyomiyositlerin olgunlaşmamış hücreler üretmesiyle geç olgunlaşmaya ve hatta olgunlaşmanın tamamen durduğunu gördüler.
Bu deneyden elde edilen bulgular, konjenital kalp kusurlarının gelişiminde glikozun rolünü vurguluyor.
Çeviren ve Derleyen : Bio.Uğur Sevim
Kaynaklar :
Genetik Haberleri
-
Hepimiz Neandertal ve Denisovalı DNA’sı Taşıyoruz
-
Transkripsiyon Nedir? DNA'dan mRNA Nasıl Üretilir?
-
Genom düzenlemesi nedir? Bitkilerde yeni nesil genom düzenlemeleri nasıl yapılır?
-
Yeni Keşfedilen Gen Fotosentetik Verimliliği ve Bitki Üretkenliğini Artırıyor
-
Chimerism ve Poliembrioni Nedir?
-
HEXA Geni Nedir? Görevleri Nelerdir?
-
Yeni nesil genom düzenlemeleri hakkında bilgi
-
Türler arası genom benzerliği ve genom yapısı
-
48 Kromozomlu Atalardan 46 Kromozomlu İnsana Evrimleşme Doğrumudur
-
Genetik Miras Nedir? Zorlu Çevresel Koşulların Yıldıramadığı Genetik Miras Nasıl Aktarılır?
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Araştırmacılar Büyük ve Küçük Bilbies'in Genomlarını Sıraladı
-
Güney Amerika Akciğer Balığı Şimdiye Kadar Dizilenen En Büyük Hayvan Genomuna Sahip
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Bilim İnsanları Bezelyenin Kromozom Ölçekli Referans Genomunu Yayımladı