Fotosentez yapabilen kabuksuz deniz salyangozu
Sacoglossan yumuşakça Elysia chlorotica anatomisi. (A) Zorlu alg gıda Vaucheria litorea tüketen deniz salyangozu. Küçük, noktalı yeşil daireler, hayvanın geniş sindirim divertikülünde bulunan plastidlerdir. (B) Sindirim divertikülünün hayvanın parapodiyal bölgesine uzanan tanımlanmış bir tübülü (ok). Sindirim sistemi, hayvanın vücudu boyunca dallanan yoğun şekilde paketlenmiş tübüllerden oluşur. Her tübül, hayvan organelleri ve çok sayıda alg plastidi içeren tekli bir hücre tabakasından oluşur. Bu hücre tabakası lümeni çevreler. (C) Yoğun paketlenmiş plastidleri gösteren E. chlorotica epidermisinin büyütülmüş görüntüsü. Hayvanlar, deniz sümüklü böceklerini parlak yeşil hale getirmek için klorofil katkıda bulunan yerleşik plastidleri olmadan açık gri renktedir. Kahverengi yosun türlerinden aldığı krolofil içeren plastid hücre organelleriyle fotosentez yapabiliyor.
"Elysia chlorotica" adı verilen kabuksuz deniz salyangozu, yosunlardan aldığı fotosentetik organellerle güneş ışınlarını karbonitrata dönüştürüyor.
Bu hayvan türünün fotosentez yoluyla güneş enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürebildiğini biyor muydunuz?
Latince adı "Elysia chlorotica" olan kabuksuz deniz salyangozu kahverengi yosun türlerinden aldığı krolofil içeren plastid hücre organelleriyle fotosentez yapabiliyor.
Yaklaşık 5 - 6cm büyüklüğe ulaşabilen bu yumuşakça, kahverengi yosundan aldığı milyonlarca plastid organeli mide bölgesine dizerek küçük güneş panelleri gibi kullanıyor. Organeller bağlı oldukları bitkiye ait hücre çekirdeğinden koparıldıkları halde hayvan hücreleriyle fotosentez işlevini sürdürebiliyor.
2018 yılında yaymlanan makalelye göre "ABD'nin New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesinden bilim adamları, Amerika kıtasının kuzeyinde Kanada'nın Nova Scotia bölgesi ile ABD'nin Massachusetts eyaleti arasındaki gelgit bölgesinde, güneyde ise Florida sahillerinde görülen "Elysia chlorotica" adlı kabuksuz deniz salyangozunun kahverengi yosun türlerinden aldığı krolofil içeren plastid hücre organelleriyle fotosentez yapabildiğini tespit etti."
Kaynak:https://www.researchgate.net/figure/Anatomy-of-the-sacoglossan-mollusc-Elysia-chlorotica-A-Sea-slug-consuming-its-obligate_fig13_262340068
GARİP AMA GERÇEK
-
Kolombiya'da nadir görülen bir kuş türünde "gynandromorphy" gözlemlendi
-
Avustralya fosili, fotosentezin en az 1,75 milyar yıl önce evrimleştiğini öne sürüyor
-
Brezilyalı araştırmacılar yılan zehirinde biyoteknolojik potansiyele sahip iki yeni peptid keşfetti
-
Mısır’da 41 Milyon Yıllık Minyatür Balina Fosili Keşfedildi
-
Çiçek değil. Bu bir mantar!
-
Gökkuşağı Okaliptüsü: Dünyanın En Güzel Ağaçlarından Biri
-
Bu bitki geceleri çiçek açıyor - Epiphyllum oxypetalum
-
Venüs bitkisi -Dionaea muscipula
-
Kirpi balığı ve özellikleri
-
Hydnellum peckii - Kanayan Diş Mantarı
-
Mantis Karidesi - Peygamberdevesi karidesi
-
Kristal görünümlü şeffaf bir tırtıl - Isochaetes beutenmuelleri
-
Pigme denizatı - Hippocampus bargibanti
-
Camur zıpzıpı (mudskipper) ile tanışın
-
Fotosentez yapabilen kabuksuz deniz salyangozu