Fosilleşmiş Çocuk DNA’sı, Homo sapiens’in Tarihini Daha Geriye Atabilir
Görsel Telif: Romitasromala/iStockPhoto
Yaklaşık 2.000 yıl önce Güney Afrika civarlarında yaşayan bir çocuk, günümüzde bilime değerli bir genom hediye ederek, insanlığın tarihini yaklaşık 350.000 ila 260.000 yıl öncesine çekiyor.
28 Eylül’de (2017), Science‘da online olarak yayımlanan çalışmada fosil iskeletinden alınan DNA’nın; günümüz insanının, Taş Devri Neandertallerinin ve Denisovalılarının DNA’sı ile karşılaştırıldığı duyuruldu. Batı Afrikalı çiftçilerin yaklaşık 2.000 yıl önce Doğu Afrika’ya, 1.500 yıl önce de Güney Afrika’ya göç etmesinin sonucunda ortaya çıkan değişiklikler nedeniyle, antik DNA dizilimleri bilinenden çok daha fazla gizli kalmıştı.
İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nden evrimsel genetikçi Carina Schlebusch ve meslektaşları, fosilin DNA’sının bu göçlerden etkilenmemesinden dolayı, Homo Sapiens’in Afrika’da ne zaman ortaya çıktığına dair şu ana kadarki en iyi bilgiyi sunduğunu ileri sürüyor.
Uppsala Üniversitesi’nden bir başka evrimsel genetikçi olan Mattias Jakobsson’a göre ise, Ballito Koyu yakınlarında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan fosile rağmen, insanın kökenleri hakkındaki tartışma devam edecek. Mevcut Homo sapiens fosilleri ile geçtiğimiz aylarda bulunan Florisbad fosilinin, bu fosille genetik bir bağı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Bu yüzden de, insan ırkının tam ortaya çıkış tarihi ve çeşitlilik biçimleri tam olarak bilinemiyor. Araştırmacıların hala 200.000 ve 300.000 yaşlarında, Homo sapiens’e ait olabilecek fosillere ihtiyacı var.
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden genetikçi Pontus Skoglund’a göre, insan evriminin sonrasında, Schlebusch ve ekibinin bulduğu fosil de dahil, bulunan fosiller, bize, Taş Devri’nde insan gruplarının Afrika’ya göç ettiklerini ve göç sırasında da çiftleştiklerini gösteriyor. Bu çiftleşmeler, genetik çeşitlilik üzerinde büyük rol oynuyor. Skoglund ve ekibinin yaklaşık 8100 yıl önce yaşadığı düşünülen 16 Afrikalı fosilinden aldığı DNA örneği, avcı-toplayıcı topluluklara ait bir ortak ata ortaya çıkarmıştı.
Yeni bir DNA çalışmasına dayalı bu diyagramda, Homo Sapiens ayrı bir tür olarak yaklaşık 350.000 ile 260.000 yıl öncesinde ortaya çıktığı gösteriliyor. Afrikalı topluluklar 2 dala, 200.000 yıl öncede 4 farklı dala ayrılıyor. Sol altta görülen Afrikalı olmayan topluluklar ise yaklaşık 100.000 yıl öncesine dayanıyor. Görsel Telif: C. SCHLEBUSCH ET AL/SCIENCE 2017
Schlebusch’un ekibi, günümüzde yaşayan Khoisan insanları ve diğer Afrikalı halklar arasındaki genetik ayrışmanın günümüzden kabaca 260.000 yıl önce, yani Homo sapiens’in ortaya çıkışından kısa bir süre sonra ve Florisbad fosiliyle aynı zamanlarda gerçekleştiğini tahmin ediyor.
Kaynaklar ve İleri Okuma:
-Southern African ancient genomes estimate modern human divergence to 350,000 to 260,000 years ago. Science, (2017). http://science.sciencemag.org/content/early/2017/09/27/science.aao6266
-Reconstructing prehistoric African population structure. Cell, (2017). http://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(17)31008-5
-Ancient boy’s DNA pushes back date of earliest humans. ScienceNews. https://www.sciencenews.org/article/ancient-boys-dna-pushes-back-date-earliest-humans (accessed September 29, 2017).
BilimFili.com: "Fosilleşmiş Çocuk DNA’sı, Homo sapiens’in Tarihini Daha Geriye Atabilir"
Bu yazının kaynağı: https://bilimfili.com/fosillesmis-cocuk-dnasi-homo-sapiensin-tarihini-daha-geriye-atabilir/
Genetik Haberleri
-
Moleküler Arkeoloji: Eski Genler Bize Ne Anlatıyor?
-
Seri Katil Genleri
-
Antik DNA Çalışması, Nil Vadisi’nin Geçmişini Aydınlatıyor
-
DNA, Arkeolojik Tortularda Binlerce Yıl Nasıl Korunur?
-
Ölümden sonra “Zombi Genler” olarak adlandırılan bazı genlerin aktivitelerinde artış gözlemlendi
-
Antik DNA, Bilinen En Eski Aile Soy Ağacını Ortaya Koydu
-
HEPACAM Geni Nedir?
-
Araştırmalar, DNA'mızın sadece %7'sinin modern insanlara özgü olduğunu gösteriyor.
-
Avrupalılarda Son Birkaç Bin Yılda Genetik Evrim Kanıtları
-
Rastgele DNA dizilerinden antibiyotik direnci
-
DNA Çalışmasına Göre, Mamutları İklim Değişikliği Yok Etti
-
Romano-Ward Sendromu
-
Antik DNA, Bilinmeyen Bir Japon Soyunu Ortaya Çıkardı
-
Tümör Baskılayıcı Genler
-
Etrüskler Kimdi? Antik Dna Cevap Veriyor