Evrimin kanıtları nelerdir?
Evrim, diğer birçok bilimsel konu gibi, tek bir kanıtı olan veya var olan kanıtların tek başlarına bir anlam taşıdığı bir doğa yasası değildir. Teoriler olmaksızın kanunlar bizlere pek fazla bilgi veremezler.
Örneğin, en azından Newton'un Kütleçekimi Teorisi olmaksızın kütleçekimini anlamlandırmak mümkün değildir; ki bu nedenle insanlar binlerce yıldır kütleçekimli ortamlarda yaşamalarına rağmen ancak Newton'dan sonra bu yasaya anlam kazandırılabilmiştir (ki o günden bu yana bu anlam da oldukça değişmiştir).
Evrimin kanıtları da, bir çalışma sahası olarak evrimsel biyolojinin ve bu çalışma sahasının kalbinde yatan Evrim Teorisi'nin içerisinde yer almaktadır. Sahada elde edilen her bulgu, incelenen her canlı, keşfedilen her özellik ve bunların nasıl o günkü hallerine geldikleri, evrimin kanıtlarını teşkil eder. Bir diğer deyişle, bu yazıyı okuyan biri olarak sizin varlığınız evrimin kanıtıdır! Zira evrim olmaksızın sizin, veya daha isabetli olarak sizin ait olduğunuz Homo sapiens türünün bugün nasıl var olduğunu izah etmenin hiçbir yolu bulunmamaktadır. Evrim Teorisi, modern türler ile soyu tükenmiş türlerin var oluşlarını ve en ufaktan en iriye her türlü özelliklerinin her türlü değişimlerini tek başına izah etmeyi başaran tek teoridir.
Bu sebeple bir bütün olarak Evrim Teorisi'ne kanıt teşkil eden veri aramak anlamsızdır; zira evrim fiziksel bir yasa değildir, biyolojik bir yasadır. Dolayısıyla kütleçekimi gibi bütün varlıklara etki etmez; sadece biyolojik varlıklara etki eder. Bu nedenle de evrimin kanıtlarını biyolojik varlıklarda ve bu varlıkların özelliklerinde aramak gerekir. Bunu yapmaya başladığınızda, her bir canlının her bir özelliğinin bugünlere gelişinin evrimin kanıtı olduğu görülecektir. Örneğin, insanların genetik, morfolojik, anatomik, fizyolojik verilerin işaret ettiği üzere dört ayakları üzerinde yürüyen (quadrupedal) atalardan evrimleşmiş olmasına rağmen, iki ayağı üzerinde yaşıyor olması evrimin doğrudan kanıtıdır; zira evrim olmaksızın dört ayaklı canlılardan iki ayaklı canlıların evrimleşmesi imkansızdır. Keza, bir kelebeğin kanatlarında bulunan ve avcıları yanıltmaya yönelik bir kamuflaj, evrim olmaksızın seçilerek o canlıya kazandırılamaz; zira yine morfolojik, genetik ve fizyolojik araştırmalardan gelen verilerden bilmekteyiz ki, söz konusu kamuflaja sahip kelebeklerin atalarında aynı kamuflaj bulunmamaktaydı ve o ataların yaşadıkları çevre, böyle bir kamuflajı en başından gerektirmemekteydi. Dolayısıyla eskiden yaşamayan ancak günümüzde yaşayan kelebeklerin bu özellikleri yalnızca ve yalnızca evrimsel süreç sonucunda var olabilir; bunun başka bir bilimsel açıklaması bulunmamaktadır.
Dahası, evrimin temel tanımı olan popülasyon içerisindeki gen ve özellik dağılımlarının zaman içerisindeki değişimi konusu, matematiksel olarak da ispatlanmaktadır. Price Teoremi adı verilen ve buna bağlı olarak matematiksel olarak çıkarılabilen Hardy-Weinberg Dengesi gibi popülasyon dinamiği denklemleri de evrimin matematiksel temellerini oluşturmakta, evrimin hem teori olarak, hem teorem olarak incelenebilmesini mümkün kılmaktadır. Zira temel bilimlerde biz genellikle "kanıt" yerine "bulgu" sözcüğünü kullanırız; çünkü "kanıt", matematiğe ait bir terimdir. Teknik olarak kütleçekimi gibi içselleştirilmiş doğa yasalarının bile gözleme dayalı kanıtı yoktur; sadece gözlemsel bulguları vardır. Ancak tıpkı evrimsel değişim için yapabildiğimiz gibi, kütleçekim olgusunu da matematiksel olarak temellendirmemiz ve bu temellendirmelerimizin sonuçlarını doğada görmemiz mümkündür. Zaten bu sebeple fizikteki (ya da diğer bilim dallarındaki) teorik çalışmalardan gelen çıkarımların doğada karşılıklarının bulunması heyecan verici bilim haberlerine konu olmaktadır. Teori, pratikle doğrulandıkça güç kazanır. Evrim Teorisi'nin insanlık tarihinin gördüğü, gelmiş geçmiş en güçlü teorilerden olmasının bir nedeni de teori ile pratik arasındaki uyuşma miktarıdır.
CMB
Evrim Ağacı : http://www.evrimagaci.org/soru-cevap/61
Evrim
-
Evrim nedir? Evrim süreci nasıl işler?
-
Atların Evriminde Parmaklar ve Toynak...
-
Mikro evrim nedir
-
Yumuşakçaların evrimi
-
Bitki Evrimi 5/5: Çayır İmparatorluğu
-
Bitki Evrimi 4/5: Çiçeklerin ve Tohumların Öyküsü
-
Evrim düşüncesinin tarihi
-
Bitki Evrimi 3/5: Kömür Çağı
-
Bitki Evrimi 2/5: Ormanların Doğuşu
-
Bitki Evrimi 1/5: Karaya İlk Çıkanlar
-
Mutasyon, Evrimsel Sürecin Hammaddesidir!
-
Evogram Nedir ?
-
Yeni Genetik Kombinasyonların Oluşumu ve Evrimin Türleri Değiştirme Mekanizması
-
Evrim'i Tetikleyen Mekanizmalar Nelerdir?
-
Darwin ve Doğal Seleksiyon