Embriyonik Kök Hücre Araştırmalarının Avantaj ve Dezavantajları
9 Mart 2009'da Başkan Barack Obama, Bush yönetiminin federal finansman embriyonik kök araştırmaları yasağını kaldırdı. Spencer Platt/Getty Images News/Getty Images
2005 yılındaki Kök Hücre Araştırma Geliştirme Yasası olan İK 810'un HR810, Mayıs 2005'te Cumhuriyet Başbakanlığı Hükümeti tarafından 238 ila 194 arasında bir oylamayla 2005'te kabul edildi. Senato, tasarıyı Temmuz 2006'da 63 ila 37 kişilik bir ikinci parti oylaması ile onayladı.
Başkan Bush, ideolojik gerekçelerle embriyonik kök hücre araştırmasına karşı çıktı. Kongre, veto hakkını geçersiz kılmak için yeterli oy toplayamadı.
2007 yılının Nisan ayında Demokratik liderliğindeki Senato, Kök Hücre Araştırma Geliştirme Yasası'nı 63 e 34 oyla kabul etti. Haziran 2007'de, Meclis 247 ye 176 oyla yasayı onayladı. Başkan Bush bu tasarıyı 20 Haziran 2007'de veto etti.
EMBRİYONİK KÖK HÜCRELERİ ARAŞTIRMASI İÇİN KAMU DESTEĞİ
Yıllardır yapılan tüm anketler, Amerikalı kamuoyunun, federal finansmanı embriyonik kök hücre araştırmalarını kuvvetle desteklediğini bildiriyor.
Washington Post'u Mart 2009'da bildirdi: "Ocak ayında Washington Post-ABC Gazetesi tarafından yapılan bir ankette, Amerikalıların % 59'u hem demokratlar hem de bağımsız kişiler arasında y % 60'lık bir destekle desteklenen mevcut kısıtlamaları gevşetmeyi desteklediklerini belirttiler. Bununla birlikte, Cumhuriyetçilerin çoğu muhalefette kaldı (yüzde 55, destekleyenlerin oranı yüzde 40). "
Kamu algılamalarına rağmen, embriyonik kök hücre araştırması ABD'de Bush yönetimi sırasında yasaldı. Başkan, araştırma için federal fonların kullanımını yasaklamıştı. Birçoğu, ilaç sektöründeki mega şirketler tarafından yürütülmekte olan özel ve devlet araştırma fonlarını yasaklamadı.
2004 sonbaharında Kaliforniya seçmenleri, embriyonik kök hücre araştırmalarına fon sağlamak için 3 milyar dolarlık bir bağ onayladı. Buna karşılık, embriyonik kök hücre araştırması Arkansas, Iowa, North ve South Dakota ve Michigan'da yasaklanmıştır.
SON HABERLER
*Ağustos 2005'de Harvard Üniversitesi bilim insanları, hastalıklara ve özürlülüğe karşı uygulanabilir tüm kök hücreleri oluşturmak için, döllenmiş embriyolar yerine, yetişkin cilt hücreleriyle "boş" embriyonik kök hücrelerini birleştiren bir ara keşfi açıkladı.
Bu keşif döllenmiş insan embriyolarının ölümüyle sonuçlanmıyor ve bu nedenle embriyonik kök hücre araştırması ve terapisine yönelik yaşam öncesi itirazlara etkili bir şekilde cevap veriyor. Harvard araştırmacıları, bu son derece umut verici işlemi mükemmelleştirmenin on yıla kadar sürebileceği konusunda uyarıda bulundu.
*Terapötik klonlama, yetişkinler ve çocuklar için genetik olarak eşleşen kök hücre dizileri üretmek için kullanılan bir yöntemdir. Terapötik klonlamada atılacak adımlar şunlardır:
1. Bir yumurta insan donörden elde edilir.
2. Çekirdek (DNA) yumurtadan çıkarılır.
3. Deri hücreleri hastadan alınır.
4. Çekirdek (DNA) bir cilt hücresinden çıkarılır.
5. Bir deri hücresi çekirdeği yumurta içine yerleştirilir.
6. Blastosist olarak adlandırılan yeniden yapılandırılmış yumurta, kimyasallar veya elektrik akımı ile uyarılır.
7. 3-5 gün içinde, embriyonik kök hücreler çıkarılır.
8. Blastosist yok edilmiştir.
9. Kök hücreler, cilt hücresi vericisine genetik olarak eşleşen bir organ veya doku oluşturmak için kullanılabilir.
İlk 6 basamak üreme klonlaması için aynıdır. Bununla birlikte, kök hücreleri çıkarmamak yerine, blastokist bir kadına implante edilir ve doğum için gestasyona izin verilir. Üreme klonlaması çoğu ülkede yasaklanmıştır.
Bush, 2001'de federal araştırmayı durdurmadan önce, doğurganlık kliniklerinde yaratılan ve artık ihtiyaç duymayan çiftler tarafından bağışlanan embriyolar kullanarak ABD bilim adamları tarafından küçük miktarda embriyonik kök hücre araştırması gerçekleştirildi.
Kök hücreler, her insan vücudunda sınırlı miktarlarda bulunur ve büyük bir çaba harcamadan, ancak zarar görmeden yetişkin dokudan çıkarılabilir. Araştırmacılar arasında fikir birliği yetişkin kök hücrelerin yararlılığı sınırlı olduğu, çünkü insan vücudunda bulunan 220 tip hücre üretmek için kullanılabilir.Embriyonik kök hücreler son derece esnektir.
AVANTAJLARI
Embriyonik kök hücreler, omurilik yaralanmaları, multipl skleroz, diyabet, Parkinson hastalığı, kanser, Alzheimer hastalığı, kalp hastalığı, yüzlerce nadir bağışıklık sistemi ve genetik bozukluklar ve daha pek çok şey için potansiyel iyileştirmeler yapmak için çoğu bilim insanı ve araştırmacı tarafından düşünülür.
Bilim adamları, insan gelişimini ve hastalıkların büyümesini ve tedavisini anlamak için embriyonik kök hücre araştırmalarının kullanılmasında çok değerli görüyor.
DEZAVANTAJLARI
Birkaç günlük insan embriyosunu yok etmek, hatta mevcut insan hayatında acı çektirmek ya da azaltmak için ahlaki olmadığına inanılıyor.
Embriyonik kök hücre tedavisi sürecinin her adımında, ciddi ahlaki ve etik kararlar bilim insanları, araştırmacılar, tıbbi uzmanlar ve yumurta bağışı yapan kadınlar tarafından yapılır. Embriyonik kök hücre araştırmalarına karşı olanlar, insan embriyolarının kullanılmasını içeren birçok ahlaki meseleyi atlamak için fonlamanın yetişkin kök araştırmalarını büyük ölçüde genişletmek için kullanılması gerektiğini savunuyor.
KAYNAKLAR:
https://www.thoughtco.com/pros-cons-of-embryonic-stem-cell-research-3325609
Çeviren ve Derleyen : Minenur Kalyoncu
Genetik Haberleri
-
Transkripsiyon Nedir? DNA'dan mRNA Nasıl Üretilir?
-
Genom düzenlemesi nedir? Bitkilerde yeni nesil genom düzenlemeleri nasıl yapılır?
-
Yeni Keşfedilen Gen Fotosentetik Verimliliği ve Bitki Üretkenliğini Artırıyor
-
Chimerism ve Poliembrioni Nedir?
-
HEXA Geni Nedir? Görevleri Nelerdir?
-
Yeni nesil genom düzenlemeleri hakkında bilgi
-
Türler arası genom benzerliği ve genom yapısı
-
48 Kromozomlu Atalardan 46 Kromozomlu İnsana Evrimleşme Doğrumudur
-
Genetik Miras Nedir? Zorlu Çevresel Koşulların Yıldıramadığı Genetik Miras Nasıl Aktarılır?
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Araştırmacılar Büyük ve Küçük Bilbies'in Genomlarını Sıraladı
-
Güney Amerika Akciğer Balığı Şimdiye Kadar Dizilenen En Büyük Hayvan Genomuna Sahip
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Bilim İnsanları Bezelyenin Kromozom Ölçekli Referans Genomunu Yayımladı
-
Nesli tükenen canlıların tekrar hayata döndürülmesi ve etik sorunlar