Ekidnenin Kas-İskelet Sisteminin Sanal Modeli Oluşturuldu
Ekidneler memeli olmalarına rağmen yumurtlar! Görsel Telif: CC0 Public Domain
Günümüzde memeliler ön ayaklarını yüzmek, sıçramak, uçmak, tırmanmak, kazmak ve bunların arasındaki hemen her şeyi yapmak için kullanabiliyor. Tüm bu çeşitliliğin nasıl evrildiği sorusu ise bilimcilerin zihinlerini kurcalamayı sürdürüyor. Soruyu yanıtlamaya çalışan ekiplerden biri olan Harvard bilimcileri, şu anda dünya üzerinde var olan memeli familyalarının en ilginçlerinden birine odaklandı: Ekidne.
Ekidneler yani diğer adıyla dikenli karıncayiyengiller, memeli olmalarına rağmen yumurtlayan hayvanlar olup, ornitorenk (platipus) ile birlikte tek delikliler takımını oluştururlar. Familya 2 cinse bölünen 4 türden oluşmaktadır: Kısa gagalı karıncayiyen cinsi ve 3 türe bölünen uzun gagalı karıncayiyen cinsi. Ekidnelerin erken dönem memelilerine benzeyen çok sayıda anatomik özelliği var. Dolayısıyla, soyu tükenmiş eski memeliler ile modern çağ memelileri arasında köprü kurabilecekleri düşünülüyor.
Sophie Regnault ve Stephanie Pierce’tan oluşan bilim ekibi, ekidne ön uzuvlarının son derece ayrıntılı bir kas -iskelet modelini kullanarak, hem ekidnenin ön ayaklarının nasıl işlediğine ışık tuttu, hem de soyu tükenmiş eski memelilerin ön ayaklarını nasıl kullanmış olabileceklerinin anlaşılmasına yeni bir pencere açtı. Ekibin modeli, 14 Kasım 2018 tarihli Royal Society Open Science dergisinde tanımlandı.
Sadece Avustralya’da yaşayan bu tek delikli memeli türleri günümüze kadar ulaşabildi. (Telif: Peppermint Narwhal)
Regnault, ekidneler üzerinde pek fazla araştırma yapılmadığına ve biyomekanikleri konusunda az şey bilindiğine dikkat çekiyor. “Az sayıda akraba tür var ve ekidneler üzerinde çalışmak da zor; çünkü altlarındaki hareketi gizleyen çok büyük dikenleri var. Biz, iskelet ile kasların birbirleriyle nasıl etkileştiğine yakından bakabilmemizi sağlayan CT taramaları kullanarak bu sanal modeli oluşturduk,” diyor.
Araştırmacılar, kemikli anatomi ile kasların birlikte işleyerek, uzuv hareketlerini optimize ettiğini gördü. Özellikle belirtmek gerekirse, kasların yapısı ekidnenin kendine özgü yürüyüşünde önem taşıyan uzuv dönüşlerini destekliyordu. Bu çalışmadan elde edilen bulguların, bulunan fosiller için benzer modellerin geliştirilerek, soyu tükenmiş hayvanların nasıl hareket etmiş olabileceklerinin tahmin edilmesine yardım edeceği düşünülüyor.
Sevkan Uzel
- Eyeing echidnas: Study models echidna forelimbs to help shed new light on mammal evolution https://phys.org/news/2018-11-eyeing-echidnas-echidna-forelimbs-mammal.html
- Sophie Regnault et al. Pectoral girdle and forelimb musculoskeletal function in the echidna (Tachyglossus aculeatus): insights into mammalian locomotor evolution, Royal Society Open Science (2018). DOI: 10.1098/rsos.181400 http://dx.doi.org/10.1098/rsos.181400
BilimFili.com: "Ekidnenin Kas-İskelet Sisteminin Sanal Modeli Oluşturuldu"
https://bilimfili.com/ekidnenin-kas-iskelet-sisteminin-sanal-modeli-olusturuldu/
Zooloji Haberleri
-
39 Milyon Yıl Önce Asya’da Yaşayan Bir Timsah Türü Keşfedildi
-
240 Milyon Yıllık Dev Timsah, Türünün En Büyüğüydü
-
Fosil Bulgularına Göre Ahtapotlar, Dinozorlardan Önce de Vardı
-
Akrepler Geceleri Neden Parlar?
-
Pestisitler mavi meyve bahçesi arılarında doğurganlığı azaltıyor
-
Türkiye’de Yeni Bir Akrep Türü Keşfedildi "Androctonus turkiyensis"
-
Sonunda Kuşlar da Çarpılmaya Başlandı
-
Karıncalar Sosyal Bağ Kurmak için Birbirlerinin Ağzına Kusuyor
-
İnsanlar 18.000 Yıl Önce Cassowary Civcivlerini Yetiştiriyordu
-
Kediler kaç ay hamile kalır
-
Türkiye’den bilim dünyası için yeni bir böcek türü: Phytocoris iyribozi
-
WWF-Türkiye’den uyarı: Tehlikedeki tür sayısı 10 yılda dört kat arttı
-
Son 50.000 Yılda Birçok Kuş Türü İnsanlar Yüzünden Yok Oldu
-
Hayvanlarda asimetrik vücut gelişimi
-
Nadir bulunan Bombay kan grubu nedir?