Dünyanın En Büyük Solucan Kertenkelesi 47 Milyon Yıl Önce Yaşadı
Terastiodontosaurus marcelosanchezi, Amphisbaenia'nın şu ana kadar yeterince bilinmeyen Afrika fosil kayıtlarına önemli bir katkı sağlıyor ve kıtadaki adlandırılmış beşinci nesli tükenmiş türdür
Paleontologlar, Tunus'ta bulunan fosilleşmiş örneklerden trogonophid amfibiyen (solucan kertenkelesi) cinsinin ve türünün yeni bir türünü tanımladılar.
Terastiodontosaurus marcelosanchezi , günümüzden yaklaşık 47 milyon yıl önce, Eosen döneminde, günümüz Afrika topraklarında yaşamıştır.
Yeni tür , Amphisbaenia kladındaki uzuvsuz, etçil, kertenkele benzeri sürüngenlerden oluşan küçük bir aile olan Trogonophidae'ye ait .
Polonya Bilimler Akademisi'ndeki Hayvanların Sistematiği ve Evrimi Enstitüsü'nden baş yazar Dr. Georgios Georgalis ve meslektaşları, "Amfisbaenler, tuhaf morfolojik özelliklere ve aşırı anatomik modifikasyonlara sahip, karizmatik bir fosil pullu grubudur" dedi.
“Özellikle benzersiz iskelet anatomileri 19. yüzyıldan bu yana araştırmacıları cezbetmiş ve şaşırtmıştır.”
“Filogenetik sistematiğin gelişip yaygın olarak kabul görmesinden önce amfibiyenler, Serpentes ve parafiletik 'Lacertilia' ile birlikte Squamata'nın üçüncü büyük grubu olarak kabul ediliyordu.”
"Ancak son filogenetik analizler, bunları lacertid kertenkelelerinin kardeş grubu olarak yerleştirdi; bu topoloji hem moleküler hem de birleşik morfolojik ve moleküler kanıtlarla desteklendi: Amphisbaenia + Lacertidae kladı için Lacertibaenia ismi bile önerildi."
“Amfisbaenliler, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın Senozoyik döneminde nispeten zengin bir fosil kaydına sahiptir. Güney Amerika'dan birkaç Neojen ve Kuaterner oluşumu, Afrika'dan birkaç Paleojen, Neojen ve Kuaterner oluşumu, Arap Yarımadası'ndan çok az Neojen oluşumu ve Güneybatı Asya'dan çok az Neojen oluşumu vardır.”
"Trogonophidae, günümüzde Kuzey ve Kuzey-Orta Afrika'da (Yemen, Sokotra Adası dahil) ve Orta Doğu'da dağılım gösteren oldukça belirgin bir amfibiyen grubudur" diye eklediler.
“Şu anda dört yaşayan cins tanınmaktadır: Agamodon , Diplometopon , Pachycalamus ve tip cinsi Trogonophis .”
Trogonofidlerin en belirgin özelliği, pullular arasında yalnızca iguanian grubu Acrodonta'da bulunan bir özellik olan acrodont dişleridir.”
“Trogonofidler amfibiyenler arasında hareket ve yuva yapma düzenleri, omuz kuşağı veya hemipenial morfoloji, kromozomlar, omurga dizilimi, kuyruk ototomisinin olmaması ve enine kesitte üçgen bir gövde gibi diğer benzersiz özelliklere de sahiptir.”
Tunus'taki Djebel Chambi Tabiat Parkı'ndaki fosil barındıran bir bölgede Terastiodontosaurus marcelosanchezi'nin birkaç örneği bulundu .
Paleontologlar, "Djebel Chambi Milli Parkı, Tunus'un Orta Batı kesimindeki Kasserine bölgesinde yer almaktadır" dedi.
“Bu çalışmanın materyali, Chambi kıtasal dizisinin tabanında yer alan flüviyo-göl birikintilerinden oluşan fosil içeren bir alandan (Chambi lokusu 1) gelmektedir.”
“Bu yerler balıklar, amfibiler, kaplumbağalar, timsahlar, pullular, kuşlar ve yarasalar, primatlar, eulipotyphlans, hyaenodonts, hyracoids, bir fil sivrisineği, bir keseli hayvan, bir kemirgen ve bir sirenian gibi memeliler de dahil olmak üzere çeşitli su ve kara omurgalıları topluluğu üretmiştir.”
Terastiodontosaurus marcelosanchezi'nin uzunluğu 90 cm'nin (35 inç) üzerindeydi ve bu da onu şimdiye kadar yaşadığı bilinen en büyük amfisbaenian yapıyordu.
Araştırmacılar , "Hayatta kalan amfibiler arasında Amphisbaena alba en büyük tür olup, toplam maksimum 81 cm'lik (32 inç) uzunluğa ve 3,1 cm'den (1,2 inç) fazla bir kafatası uzunluğuna ulaşıyor" dedi.
Yaşayan amfibilerin hemen hemen hepsi, yeraltı ortamlarının dışında, yüzeyde nadiren görülen, yuva yapan hayvanları temsil eder.
Bununla birlikte, Terastiodontosaurus marcelosanchezi'nin bazı özellikleri bu doğal tarih örüntüsüyle çelişiyor ve bunun yerine bu antik türün büyük olasılıkla yüzeyde yaşayan bir tür olduğunu öne sürüyor.
Terastiodontosaurus marcelosanchezi'nin aşırı büyüklüğü de bu durumu destekliyor ve bu da yüzeyin altında yaşama olasılığını daha düşük kılıyor.
Bilim insanları, " Terastiodontosaurus marcelosanchezi, Amphisbaenia'nın şu ana kadar yeterince bilinmeyen Afrika fosil kayıtlarına önemli bir katkı sağlıyor ve kıtadaki adlandırılmış beşinci nesli tükenmiş türdür" sonucuna vardılar.
“Üstelik Chambi’den elde edilen yeni materyal, Trogonophidae’nin son derece zayıf fosil kayıtlarına daha da katkıda bulunuyor.”
Yeni tür , bu hafta Linnean Society Zooloji Dergisi'nde yayımlanan bir makalede tanımlanıyor .
Georgios L. Georgalis et al. 2024. The world’s largest worm lizard: a new giant trogonophid (Squamata: Amphisbaenia) with extreme dental adaptations from the Eocene of Chambi, Tunisia. Zoological Journal of the Linnean Society 202 (3): zlae133; doi: 10.1093/zoolinnean/zlae133
Zooloji Haberleri
-
Araştırmacılar, Kar Leoparlarının Tibet Platosu'ndan Birkaç Kez Dağıldığını Söylüyor
-
Hayvan Toplulukları Bize Yaşlanma Hakkında Neler Öğretebilir?
-
Peru'da 'Damla Başlı' Yayın Balığı Keşfedildi.
-
Uçma Yeteneğini Kaybetmiş Bir Papağan: Kakapo "Strigops habroptilus"
-
Kanguru sıçanları hakkında bilgi
-
Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, doğurabilir mi?
-
Dünyanın bilinen en yaşlı yabani kuşu 74 yaşında tekrar anne olma yolunda ilerliyor.
-
Dünyanın En Büyük Solucan Kertenkelesi 47 Milyon Yıl Önce Yaşadı
-
16 Milyon Yıllık Yaprak Arısı Fosili, Türünün İlk Örneği Oldu
-
Zehirli kuş var mıdır? Zehirli kuş türleri nelerdir?
-
Etiyopya kurtları hakkında geniş bildi ve Etiyopya kurtlarının sistematiği
-
Bazı etobur hayvanlar zaman zaman bitki ile beslenebilirler
-
Uruba lugens bu ilginç canlının özellikleri nelerdir?
-
Hayvanlar Aleminde Alfa Erkek Kavramı
-
Bilim İnsanları Venezuela'da Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfetti