Dünyanın Bilinen En Eski Pitonu Keşfedildi
Yaklaşık bir metre uzunluğunda neredeyse tamamen korunmuş bir piton yılanı, Messel Çukuru’nda keşfedildi ve yaklaşık 47 milyon yaşında!
Yeni tanımlanan piton türü Messelopython freyi, dünyanın bilinen en eski piton fosili. C: Senckenberg
Yeni piton türü Messelopython freyi‘nin adı, Karlsruhe’deki Devlet Doğa Tarihi Müzesi’nden paleontolog Eberhard “Dino” Frey’in onuruna verildi. Çalışma Biology Letters bilimsel dergisinde yayınlandı.
Altı metreden fazla uzunluğa ulaşabilen pitonlar, dünyanın en büyük yılanları arasında yer alıyor. Bugün, bu yılanların çeşitli türleri öncelikle Afrika, Güney ve Güneydoğu Asya ve Avustralya’da bulunuyor.
Senckenberg Araştırma Enstitüsü ve Doğa Tarihi’nden Dr. Krister Smith, “Pitonların coğrafi kökeni hala net değil. Messel Çukuru’nda yeni bir piton türünün keşfi, bu yılanların evrimsel tarihini anlamada ileriye doğru büyük bir adım.” diye açıklıyor.
Smith ve meslektaşı Dr. Hussam Zaher tarafından tanımlanan yeni piton türü Messelopython freyi, dünyanın herhangi bir yerinde bir pitonun bilinen en eski fosil kaydı.
Zaher, “Bulgularımıza göre bu yılanlar, 47 milyon yıldan daha uzun bir süre önce, Eosen zamanında Avrupa’da ortaya çıktı. Analizlerimiz, evrimsel tarihlerinin Avrupa’ya kadar izini sürüyor!” diyor.
Messel pitonunun başı ve gövdesi neredeyse tamamen korunmuş olarak bulundu. C: Hessian Eyalet Müzesi Darmstadt
Bununla birlikte, büyük yılanlar daha sonra Avrupa kıtasında oldukça uzun bir süre ortadan kayboldu. Bu yılan ailesinin fosilleri, 23 ila 5 milyon yıl önce Miyosene kadar bir daha ortaya çıkmadı.
Smith, “Miyosen’den sonra küresel iklim yeniden soğumaya başladığında, pitonlar bir kez daha Avrupa’dan kayboldu.” diyor.
Messel’deki ilkel pitonun aksine modern pitonlar, anatomik olarak çok benzer akrabaları olan boa yılanlarından tamamen ayrı ortamlarda yaşarlar.
Smith, “Ancak Messel’de, hem Messelopython freyi hem de Eoconstrictor fischeri gibi ilkel boa yılanları aynı ekosistemde birlikte yaşadılar. Bu nedenle, bu iki yılan grubunun birbirleriyle rekabet ettiği ve onları aynı habitatları paylaşamayacak hale getirdiği tezini yeniden gözden geçirmeliyiz.” diyor.
Yılanın bilimsel adı, bulunduğu yerin ve yılan ailesinin birleşimi. Yeni bulunan fosilin özel sıfatı, Karlsruhe Devlet Doğa Tarihi Müzesi’nden Prof. Dr. Eberhard Frey’e ithafen verildi.
Smith, “Eberhard Frey, iyi bir nedenden ötürü ‘Dino’ takma adını taşıyor – fosil sürüngenleri üzerine titiz çalışmaları ile dünyaca ünlü. Yeni bir türe onun adını vererek, onun paleontoloji alanındaki başarılarını onurlandırmak istedik.” diye ekliyor.
Senckenberg Research Institute and Natural History Museum. 16 Aralık 2020.
Makale: Zaher, H., & Smith, K. T. (2020). Pythons in the Eocene of Europe reveal a much older divergence of the group in sympatry with boas. Biology Letters, 16(12), 20200735. https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2020.0735
ArkeoFili: " Dünyanın Bilinen En Eski Pitonu Keşfedildi"
https://arkeofili.com/dunyanin-bilinen-en-eski-pitonu-kesfedildi/
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Dünyanın Bilinen En Eski Pitonu Keşfedildi
-
İnsan evriminde 2020 yılının dokuz en önemli keşfi
-
Darwin Böcekler Hakkında da Haklı Mıydı?
-
Dünya’da Hiç Göç Etmeyen Birileri Var mı?
-
Britanya’da Bilinen İlk Tüberkülozlu İnsan Bir Göçmendi
-
520 Milyon Yıllık Beş Gözlü Bir Fosil Keşfedildi
-
Trilobitlerin Nesli Neden Tükendi?
-
Orta ve Doğu Avrupa’da En Eski Neandertal DNA’sı Bulundu
-
15 bin yıl önce nesli tükenen mağara ayısının bütünlüğü korunmuş iskeleti bulundu
-
İlk İnsan Nasıl Evrimleşti?
-
Titanozor Embriyosunda Sürpriz Burun Boynuzu Bulundu
-
Donmuş Mağara Aslanlarının, Eşsiz Bir Tür Olduğu Anlaşıldı
-
Unutulmuş Bir Sanat: Mumyalama
-
Kehribar İçinde 99 milyon Yıllık Cehennem Karıncası Bulundu
-
Aşırı Uzun Boyunlu Bu Sürüngen Karada Yaşamamış