Don olayı ve kar yağışının ormanlar üzerindeki etkileri nelerdir?
Ormanlarımız yerel iklime iyi uyum sağlar ve genellikle don ve kardan sorunsuz bir şekilde kurtulur. Ancak belirli koşullar altında, kış hava koşulları da ağaçlarımız için çok fazla kötü hale gelebilir ve hasara neden olabilir.
Ağaçlarımız olağan kış soğuğunu bilir ve genellikle sorunsuz bir şekilde hayatta kalabilir. Ancak bazı özel hava koşullarında farklı görünüyor. Bunlar özellikle şunları içerir:
-ağır dolu
-sert kış koşulları, erken ve geç donlar
-aşırı ıslak kar
Dolu, yapraklarda ve dallarda mekanik hasara neden olur. Ağır dolu, yapraklara ve iğnelere zarar verebilir ve bazen tüm dalları kırabilir. Bu yaralanmalar, belirli mantarların sürgünlere saldırması için bir hedef görevi görebilir.
Donlar sonbaharda alışılmadık şekilde erken ortaya çıkarsa, dallar genellikle taze dallar bu nedenle ölebilir. Aynısı ilkbaharda donlar çok geç ortaya çıktığında da olur. Genç sürgünler hala yumuşak ve soğuğa karşı hassastır. Erken ve geç donları yönetmek özellikle zor olan bazı ağaç türleri vardır. Etkilenen dallar genellikle ölür ve yeşillik kahverengiye dönerken dökülür.. Bu hasarın bazen mantar olduğu düşünülmektedir. Aslında, bazen hasarlı bölgelerde, hasarın nedeni değil, bir sonucu olan mantarlar da vardır.
Soğuk hava arttıkça, bir depresyondaki ormanların donma hasarı olma olasılığı daha yüksektir. Don, özellikle genç ağaçlarda ciddi hasara yol açabilir, çünkü olgun ağaçlardan daha hassastırlar. Bireysel yaşlı ağaçların tacı koruyucu bir “şemsiye”gibi kendine yardımcı olabilir. Bu arada her zaman yerel iklime iyi adapte edilmiş ağaç türlerinde elde edilen fidanları dikilmelidir. Bu genellikle yukarı en fazla 150 aşağıya 100 metre olmalıdır.(Tohum transfer rejonları)
Sıcaklık özellikle hızlı bir şekilde düştüğünde, bazı türlerin ağaç gövdeleri yırtılma eğilimi gösterir. Bu don çatlakları genellikle yıldırımın neden olduğu hasarla karıştırılır.
Bazen büyük miktarlarda şiddetli ve ıslak kar ormana düşer. Bu kar, ağaçların taçlarında, soğuk havalarda ortaya çıkan ince kuru pullar tarafından daha iyi yakalanır. Geceleri soğur ve kar donarsa, ertesi gün taçta daha fazla kar birikebilir. Bu şekilde, dallardaki kar çoğalır ve tam anlamıyla tüm ağaçları yere devirebilir.. Islak kar ve kuvvetli rüzgarın eşzamanlı görünümü de onlar için bir problemdir ve dalların kırılmasına veya tüm ağaçların devrilmesine neden olur. Böyle bir hasar durumunda, kar kırığı veya kar devriğinden bahsedilir.
Kozalaklı ağaçlar özellikle kar kırılmasına karşı hassastır, çünkü kışın iğnelerini kaybetmezler. Bu, büyük miktarda kar birikmesine neden olabilir.
Ormandaki ağaçlara uzun süre bakılmadığı ve silvikültürel çalışmalar ile gerekli seyretme yapılmaz ise kar tepede daha çok birikir ve ormanın üzerinde bir halı gibi uzanabilir. Ne kadar kar yağarsa, bu kar örtüsü o kadar kalın ve ağır olur. Ormanın taşıyabileceği yük aşılırsa, geniş bir alanda aniden ve tamamen çökebilir. Ormanlarımızı iyi durumda tutarak bu tehlikeyi önleyebiliriz.
Ayhan Küyük
Ekoloji Haberleri
-
Hailuogou buzul bölgesinde orman nasıl gelişti?
-
Yok edilen ormanlar atmosfere ciddi miktarlarda karbon salıyor
-
İklim değişikliği nedir? Gerçekten basit bir rehber
-
Bu Çalışma Çernobil Kara Kurbağaları Evrimi Ortaya Koyuyor
-
Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali başladı: 53 belgesel!
-
La Nina ne demek?
-
Dünyanın su kaynakları kuruyor
-
4.200 Yıl Önceki Mega Kuraklık, İmparatorlukları Yıktı mı?
-
Biyoçeşitliliğin kitlesel yok oluşunu önlemek için Mart 2022, Cenevre BM görüşmelerine başlanıyor
-
Madran Dağları Neden Önemlidir
-
Nergisler Diyarı Karaburun’daydık
-
Yavaş Şehir Yenipazar’da Ekoturizme Dönük Çalışmalar Sürüyor
-
Kıyı Kuşlarını Kurtarmak... Bir Seferde Bir Yolculuk
-
Yeni organizmanın keşfi, atık su arıtımında ortak sorunu çözebilir.
-
TEMA: Her yıl ortalama 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor