Dinozor Avlayan 100 Milyon Yıllık Timsah Türü Bulundu
Lightning Ridge’de bulunan ve Isisfordia molnari olarak bilinen yeni bir timsah türüne ait çene kemiğinin ve kafatasının bir bölümü. C: Lachlan Hart
Avustralya’daki Lightning Ridge’de bulunan opal fosiller, 100 milyon yıl önce dinozor avlayan yeni bir timsah türüne işaret ediyor.
Yüz milyon yıl önce yaşadığı düşünülen yeni tanımlanan timsah türü Isisfordia molnari, günümüzde yaşayan timsahların bilinen en eski doğrudan atalarından biri.
Bu keşfedilen yeni tür, ismini Avustralya bilimine önemli katkıları olan ve timsah fosillerini araştıran paleontolog Ralph Molnar’dan alıyor. Isisfordia molnari, keşfedilen ikinci Isisfordia türü. Bununla beraber, 2006 yılında Isisfordia duncani adını alan başka bir tür daha var. Söz konusu türün ismi, Queensland’in Isisford adlı kasabasında bulunan fosillerden geliyor.
Yaklaşık 1.5- 2 metre uzunluğunda olan Isisfordia molnari, çağımızda gözlemlenen timsahlar gibi, yarı suda yarı karada yaşayan avcı bir hayvandı. Muhtemelen Weewarrasaurus gibi küçük dinozorları da avlıyordu.
Araştırmanın baş yazarı Lachlan Hart, yeni türlerin nasıl keşfedildiğini açıklıyor.

“Dişler ile birlikte çenenin bir bölümünü kapsayan ilk timsah fosili, Lightming Ridge’de 1917 yılında bulunmuştu ama bu yıllarda, Avustralya’nın dinozorlar çağına ait timsah fosilleri çok fazla bilinmiyordu. Söz konusu fosil, Avustralya Müzesi’ne götürüldü. Daha sonradan yanlış olduğu anlaşılan bir isim de verildi. Ne var ki opal taşları araştırıp satın alan Peter ve Lisa Carroll, timsah kafatasına ait bir fosil parçasını 2000’li yılların başında Lightning Ridge’de buldu ve bu parçayı Avustralya Müzesi’ne sattı. Bu çağda yaşamış Avustralya timsahlarına ait fosiller çok azdı. Dahası, bilim insanları da mevcut fosilleri yorumlamakta zorlanıyordu.”
“2006 yılında Queensland’de Isisfordia duncani türü keşfedildikten sonra, Lightning Ridge ile ilgili ilk bulgular daha anlaşılabilir olmaya başlamıştı. Aralarında birtakım benzerlikler bulunsa da Lightning Ridge’de yer alan türleri, diğer türlerden ayıran birçok farklılığı gün yüzüne çıkarabildik.”

Timsah kafatasını gösteren bu taslak, yukarıdan görülüyor. Isisfordia molnari olarak bilinen fosillerin bulunduğu bölge, yeşil renkle vurgulanıyor. Isisfordia duncani olarak bilinen türün kafatası bu çalışmada örnek olarak kullanıldı. C: New England Üniversitesi
Lightning Ridge’de bulunan diğer fosiller gibi, Isisfordia molnari’ne ait fossiller de opal bir yapıya dönüşmüştü. Dolayısıyla, gerçek kemik ve dişler yerine opalleşmiş biçimleri görülüyordu. Dahası, Lightning Ridge’de keşfedilen Fostoria dhimbangunmal ve Weewarrasaurus pobeni olarak bilinen otobur dinozorlara ait diğer fosiller de opal bir yapıdaydı.

Timsah kafatasına ait bu taslak, kafatasının alttan görünümünü gösteriyor. Isisfordia molnari olarak bilinen fosillerin bulunduğu bölge, yeşil renkle vurgulanıyor. Isisfordia duncani olarak bilinen türün kafatası bu çalışmada örnek olarak kullanıldı. C: New England Üniversitesi
Söz konusu fosiller, bir halk müzesi olan Avustralya Opal Merkezi’nde korunuyor. Avustralya Opal Merkezi’nden paleontolog Jenni Brammall, “Lightning Ridge, Avustralya’daki en önemli fosil kaynaklarından biri. Bu yeni araştırma, söz konusu dönemde yaşamış dinozorların yanı sıra diğer hayvanları ve bitkileri, içinde bulundukları ekosistemi açıklayarak karmaşık yapıdaki resmi göstermeye çalışıyor.” diyor.
Phys. 25 Haziran 2019.
Makale: Lachlan J. Hart et al. Isisfordia molnari sp. nov., a new basal eusuchian from the mid-Cretaceous of Lightning Ridge, Australia, PeerJ (2019). DOI: 10.7717/peerj.7166
ArkeoFili: "Dinozor Avlayan 100 Milyon Yıllık Timsah Türü Bulundu"
https://arkeofili.com/dinozor-avlayan-100-milyon-yillik-timsah-turu-bulundu/
Paleontoloji / Antropoloji / Evrim Haberleri
-
Dünyanın Bilinen En Eski Pitonu Keşfedildi
-
İnsan evriminde 2020 yılının dokuz en önemli keşfi
-
Darwin Böcekler Hakkında da Haklı Mıydı?
-
Dünya’da Hiç Göç Etmeyen Birileri Var mı?
-
Britanya’da Bilinen İlk Tüberkülozlu İnsan Bir Göçmendi
-
520 Milyon Yıllık Beş Gözlü Bir Fosil Keşfedildi
-
Trilobitlerin Nesli Neden Tükendi?
-
Orta ve Doğu Avrupa’da En Eski Neandertal DNA’sı Bulundu
-
15 bin yıl önce nesli tükenen mağara ayısının bütünlüğü korunmuş iskeleti bulundu
-
İlk İnsan Nasıl Evrimleşti?
-
Titanozor Embriyosunda Sürpriz Burun Boynuzu Bulundu
-
Donmuş Mağara Aslanlarının, Eşsiz Bir Tür Olduğu Anlaşıldı
-
Unutulmuş Bir Sanat: Mumyalama
-
Kehribar İçinde 99 milyon Yıllık Cehennem Karıncası Bulundu
-
Aşırı Uzun Boyunlu Bu Sürüngen Karada Yaşamamış