Deniz Fili Hakkında Bilgi
Bu devasa büyüklüğe ve ağırlığa sahip canlılar 4 - 5 ton agırlığa ve 5 - 6 metre gibi bir boy uzunluğuna sahip olabilirler.
Deniz filleri, fok ailesinin (Phocidae) kulaksız fok alt takımına dahildirler. Fil hortumuna benzer uzun burunları nedeniyle bu isim verilmiştir.
Büyük ve yetişkin erkek bir deniz filinin, çok uzun, sarkık izlenimi veren kıvrık bir burnu vardır. Hayvan herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığı zaman, burnu dikleşir. Kükremeyi andıran bir ses çıkarır. Bu ses çoğu zaman 120 desibele kadar ulaşır.
Oldukça hantal ve büyük canlılar çifleşmek için karaya çıkarlar. Çoğunlukla kumsal da bulunan koloninin baskın bir erkek lideri bulunur. Her çiftleşme döneminde grup lideri erkek diğer erkek bireylle sürüde buunan diğer dişiler için kavga ederler.
Dişiler yavrulayabilmek ve yavrularını besleyebilmek için hayatının belli bir bölümünü karada geçirir.
Deniz fillerinin dört büyük köpek dişleri mevcuttur. Bu keskin ve sivri dişlerini bıçak gibi kullanırlar. Koloniye sahip olabilmek uğruna bu keskin dişlerini rakibine acımasızca saplamaktan hiç çekinmezler. Dişi bireyler erkeklere göre daha küçüktürler.
Erkekler aradında oluşan kavga çoğunlukla bağrışmalar ve kükreme ile başlar. Ne kadar kuvvetli kükrerseniz o kadar iri ve kuvvetlisiniz demektir. Bu kükreme ile çıkartılan ses 120 desibele kadar ulaşabilir.
Dakın ve kavgayı kazanan erkek sahildeki tüm dişilerin sahibi olabilir. Bu yüzdendirki baskın erkek bir yavrulama dönemindenki 100 e yakın yavrunun babası olabilir.
Deniz fillerinin tespit edilen başlıca iki türü vardır;
- Güney deniz fili (Mirounga leonina)
- Kuzey deniz fili (Mirounga angustirostris)
Bunlardan biri Antarktik bölgesindeki sularda yaşayan güney deniz filleridir. Öteki ise, kuzey deniz filleri türünü oluşturur. Kaliforniya’nın aşağı kıyılarının açığında, Guadalup ve diğer bazı küçük adalarda yaşar.
Bazı ülkelerde koruma altına alınmış olsada etleri ve yağları dolayısıyla avlandıkları için, kuzey deniz filleri 1890 yılından bu yana giderek azalmaktadır.
Sucul Canlılar
-
Türk semenderi - Salamandra infraimmaculta
-
Parupeneus forsskali - Kızıldeniz Tekiri
-
Afrika Boğa Kurbağası - Pyxicephalus adspersus
-
Deniz Fili Hakkında Bilgi
-
Caretta Carettalar Hakkında Bilgi
-
Rana macrocnemis - Uludağ kurbağası
-
Hayalet Yengeç - Ocypode cursor
-
Duttaphrynus melanostictus - Sunda Karakurbağası
-
Kaloula pulchra - Bantlı Öküz Kurbağası
-
Boleophthalmus boddarti - Mavibenekli Çamurzıpzıpı
-
Uca cf. rosea - Kemancı Yengeç
-
Boynuzlu Kurbağa "Xenophrys longipes"
-
Deniz alabalığı (Salmo trutta trutta)
-
Hamsi (Engraulis encrasicolus)
-
Çaça (Sprattus sprattus)