Cüce Gromi - Colisa Lalia Akvaryum Balığının Karakteristik Özellikleri
Colisa türlerinin en küçüğü olması dolayısıyla cüce gromi adıyla anılır. Boyları en fazla 5 santime erişebilir. Özelikle erkeği pek güzeldir.
Balığın temel rengi parlak kırmızı – turuncu olup gövdesinin yanlarını madeni ışıltılı, parlak mavi bantlar süsler. Gövdeyi çapraz olarak kesen bu enli çizgiler kesintili ve titrek bir görünüme sahiptir. Sırt, kuyruk ve anal yüzgeçleri turuncu ve mavi beneklidir.
Son derece sakin, çekingen ve ürkek bir balıktır. Bulunduğu akvaryumun çok İyi bitkilendirilmesi gerekir. Çoğunlukla bitkiler arasında ve yapraklar altında dolaşmaktan hoşlanır. Ortaya çıktığında ise küçük bir harika olduğu hemen fark edilir. Erkeği dişisine oranla daha iri ve daha parlak renklidir. Ayrıca dişilerin sırt yüzgeçleri, erkeklerinki gibi sivri uçlu olmayıp yuvarlak bir biçimle son bulur. Hindistan, Assam ve Burrna kökenlidir.
Üretilmeleri, türlerinin özelliklerini taşır. Köpük yuva yapıcıdırlar. Üretimde 45x25x25 santim boyutlarında bir akvaryum kullanılabilir. Bu akvaryumun, yalnızca yüzen bitkilerle çok iyi bir biçimde bitkilendirilmesini ve akvaryum tabanına kum döşenmemesini öneririz. Su nötr asitlikte ve berrak olmalı, su yüksekliği yalnızca 10 santim kadar olmalıdır. Akvaryum ısısı 28 derecede sabit tutulmalı, suda herhangi bir akıntı oluşmasına olanak verilmemelidir. Balıkların çekingen ve ürkek oluşları dikkate alınarak yanlarına fazla yaklaşılmamalıdır.
Yumurta dökümünün tamamlanmasından sonra dişi, akvaryumdan hemen alınmalıdır. Cüce gromi erkeği, sakin yapısına rağmen yuva çevresinden ayrılmak istemeyen dişisini hırpalayarak yaralayabilir. Yumurtalar 36 saat içinde çatlar ve yavrular ancak 48 saat sonra serbest olarak yüzecek gücü kazanır. Bu andan sonra erkeğin akvaryumda tutulması sakıncalı olacağından, akvaryumdan çıkarılması zorunludur.
Yavrular daha önce belirtilen kurallar çerçevesinde ve ancak özenli bir bakımla gelişir. Büyüme pek yavaş olur. Yavru kaybı diğer türlere oranla çoğunlukla yüksektir. Yavru kaybının sebebi labirent organının yavrularda çok duyarlılık taşımasından başka, genellikle uygulanan yanlış beslemedir. Colisa lalia yavruları çok küçük olur ve diğer türlerin yavrularına oranla daha uzun süre çok ince yeme ihtiyaç duyar.
Hidrobiyoloji
-
İşgalci Bir Türün Karadeniz'deki Hikayesi, Rapana venosa
-
İstilacı Balon balıkları
-
Aslan Balıkları
-
Ay Denizanası
-
Deniz Anemonları - Denizşakayığı -
-
Mercanlar ve Mercan resifleri hakkında bilgi
-
Su pireleri - Daphnia sp.
-
Akvaryum Canlıları İçin Su Piresinin Üretilmesi
-
Artemia Larvası (Artemia Salina) Çıkartılması
-
Labirentli Balıklarda Yavruların Bakımı ve Gelişmesi
-
Labirentli balıklarda beslenme
-
Labirentli Balıklarda Su Sıcaklığının Kontrolü
-
Labirentli Balıkların Üretiminde Kullanılan Klasik Yöntem
-
Labirentli Balıkların Üretiminde Kullanılan İkiz Akvaryum Yöntemi
-
Köpük Yuva Yapan Akvaryum Balıklarında Üreme İçin Akvaryum Ortamının İzolesi