COVID-19 hastalarının bulunduğu bölgelerde havadaki virüs partikülü miktarı hangi seviyede?
Çin’deki birçok kurumla bağlantılı biliminsanlarının bulunduğu bir araştırmacı ekibi, Çin’in birçok bölgesinde havada SARS-CoV-2 virüsünün RNA’sının taşındığını buldu. Biliminsanları, Nature’da yayımlanan makalelerinde Çin’den elde edilen hava örneklerinin nasıl toplandığını ve hava örneklerinin analizinden öğrendiklerini açıklıyor.
Çoğu araştırmacı, SARS-CoV-2 virüsünün birincil bulaş yolunun, virüs tarafından enfekte edilmiş insanlar öksürdüğünde veya nefes alıp verdiklerinde havaya dağılan damlacıklar olduğu konusunda hemfikirdir. Araştırmacılar virüsün yüzeyler yoluyla da bulaşabileceğine inanıyorlar. Yeni çalışmada araştırmacılar, enfekte bir kişiden havaya yayılan virüslerin havada ne kadar süre kaldığı hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştı.
Viral aerosollerin (Aerosol, bir katının veya bir sıvının, gaz ortamı içerisinde dağılmasıdır) havadaki kalıcılığı hakkında daha çok bilgi edinmek isteyen biliminsanları, Şubat ve Mart aylarında COVID-19 hastalarının tedavi edildiği hastanelerin içerisine ve bu hastanelere yakın noktalara aerosol filtreleri kurdular. Hastaneler arasında hastalığı kritik durumda olanların tedavi edildiği hastaneler ve daha az şiddetli semptomlar gösteren hastaların tedavi edildiği sahra hastaneleri bulunmaktaydı. Toplamda 31 bölgeden 40 örnek toplandı.
Araştırmacılar SARS-CoV-2 virüsünün RNA’sının örneklerde bulunup bulunmadığını analiz ederken, SARS-CoV-2 RNA’sının farklı konsantrasyonlarına rastladılar. Örnekler arasında SARS-CoV-2 RNA’sı bakımından önemli ölçüde farklar vardı. Beklendiği gibi, enfekte olmuş hastaların yoğun olduğu bölgelerdeki havada virüs konsantrasyonu çok daha yüksek orandaydı. Araştırmacılar iyice havalandırılmış alanlarda havadaki virüs konsantrasyonunun düşük olduğunu belirledi. Bununla beraber hastalar tarafından kullanılan ve havalandırılmamış durumdaki umumi tuvaletler gibi diğer alanların oldukça yüksek virüs konsantrasyonuna sahip olduğu bulunmuştur.
Araştırmacı ekibi, tıbbi personelin koruyucu ekipmanlarını çıkarttığı odalardaki virüs konsantrasyonunu da analiz etti, bu ortamlarda çok daha yüksek konsantrasyon seviyeleri bulunuyordu. Bu durum eldiven, maske ve diğer koruyucu ekipmanların çıkarılması sırasında virüs partiküllerinin havaya yayılabileceğini düşündürdü. Ayrıca araştırmacılar, çok sayıda hastanın hastaneye girip çıktığı alanlar gibi tıbbi tedavinin yapılmadığı yerlerde de havada yüksek oranda virüs partikülü bulunduğunu ortaya çıkardı.
Çalışma, havadaki viral aerosol seviyelerinin etkili havalandırma ile azaltılabileceğini gösteriyor. İnsanların havadaki viral aerosolden soluma yoluyla etkilenip etkilenmediği ise henüz bilinmiyor.
Çeviren: Gülseli Kırgıl
Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2020-04-heightened-sars-cov-rna-air-patient.html
Bilim ve Gelecek: "COVID-19 hastalarının bulunduğu bölgelerde havadaki virüs partikülü miktarı hangi seviyede?"
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Mısır Mumyalarındaki Bakteri ve Virüsler Hastalığa Yol Açabilir mi?
-
Neandertal Kemiklerinde Bilinen En Eski İnsan Virüsleri Keşfedildi
-
Mısır Mumyaları Sıtma, Parazitik Kurtlar ve Bitlerle Dolu
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Bilim İnsanları Kretase kehribarında hapsolmuş endoparazit deniz tenyasını keşfettiler.
-
Saç Bitleri, Amerika’ya İlk İnsan Göçleriyle Birlikte Yayılmış
-
E. coli'de ısı şoku tepkisinin altında yatan yeni mekanizmanın ortaya çıkarılması
-
Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu
-
"Virüsler ve Sağlığımız: Viral Hastalıkların Altında Yatan Gerçekler"
-
Sibirya’da Bulunan 46.000 Yıllık Yuvarlak Kurtlar Canlandırıldı
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor
-
Sıcağı seven deniz bakterisi, asbestin zehirleyici etkisini yok edebilir
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
C. elegans solucanlar zehirlenmekten nasıl korunuyor?