CAR-T Hücre Terapisi Nedir
Kimerik antijen reseptörü veya CAR - T hücre terapisi, kanser hücrelerini daha spesifik olarak hedeflemek için özel olarak değiştirilmiş T hücreleri kullanan yeni bir hücre terapisi şeklidir. Fotoğraf: © 2016 Rokland Immunochemical, Inc.
Refrakter non-Hodgkin lenfoma ve pediatrik nükselen akut lenfoblastik lösemi (ALL) bazı formları için FDA tarafından onaylanmış bir terapi çeşididir.
Kanser ve Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sisteminiz yabancı maddeleri yok etmek için birlikte çalışan birçok farklı hücre hücresine sahiptir. İlk olarak, bağışıklık sistemi bu maddelerin vücuda ait olmadığını kabul etmek zorundadır. Bunu antijen olarak adlandırılan bu hücrelerin yüzeyinde bulunan proteinleri bularak yapar. T hücreleri gibi bazı bağışıklık hücrelerinde, yabancı antijenlere bağlanan ve bağışıklık sisteminin diğer bölümlerinin yabancı maddeyi yok etmesine yardımcı olan kendi proteinleri (reseptörler denir) vardır. Antijenlerle bağışıklık reseptörleri arasındaki ilişki bir kilit ve anahtar gibidir. Kanser hücrelerinin antijenleri de var, ancak bağışıklık sistemi, kanser hücrelerinin yabancı olduğunu uzun zaman geçtikten sonra anlıyor. Bağışıklık hücreleriniz bir kanser hücresinin antijenini bulmak için doğru reseptör (protein) içermiyorsa, ona bağlayamaz ve kanser hücresini yok etmeye yardımcı olamaz!
T Hücrelerinin Dönüşümü
CAR - T hücre tedavisi, tüm kanser immünoterapi biçimleri gibi bağışıklık sisteminin kanser hücreleri ile mücadele güçlerini keskinleştirmek ve güçlendirmek istiyor.
Bir hastanın T hücrelerinin bir örneği kandan lökoferez yöntemi ile toplandıktan sonra, hücreler yeniden tasarlanarak yüzeylerinde kimerik antijen reseptörleri (CAR) adı verilen özel yapılar oluşturulur. Bu CAR- T hücreleri hastaya yeniden enjekte edildiğinde, reseptörler T hücrelerinin vücudun her yerindeki kanser hücrelerini tanımlamasına ve saldırmasına yardımcı olmaktadır.
T-hücreleri hasta kanından ayrılır, laboratuara gönderilir ve spesifik kimerik antijen reseptörü (CAR) eklenerek genetik olarak değiştirilir. Bu onları CAR - T hücreleri yapar. CAR - T hücrelerini yapmak birkaç hafta sürebilir, çünkü bu terapi için çok sayıda CAR - T hücresi gereklidir. Yeterli CAR - T hücreleri olduktan sonra, kanser hücrelerine karşı kesin bir saldırı başlatmak için hastaya geri verilir.
CAR T-hücresi terapilerinde kullanılan T-hücreleri, insan yapımı bir reseptör ekleyerek spesifik kanser hücrelerini tespit etmek için laboratuarda değiştirilir. Bu, belirli kanser hücresi antijenlerinin daha iyi tanımlanmasına yardımcı olur. Farklı kanserler farklı antijenlere sahip olduklarından, her CAR belirli bir kanser antijeni için yapılır. Örneğin, bazı lösemi veya lenfoma, CD19 olarak adlandırılan kanser hücrelerinin dışında bir antijene bulunur. Bu kanserleri tedavi etmek için kullanılan CAR – T hücresi terapileri CD19 antijenine bağlanacak ve CD19 antijenine sahip olmayan bir kanser için çalışmayacak durumda olması gerekir.
CAR - T hücre Terapisinin Yan Etkileri
Bazı insanlarda, özellikle CAR - T hücreleri kanserle savaşmak için vücut da çoğaldığında ciddi yan etkiler oluşmaktadır. Ciddi yan etkiler, hücreler verildikten sonraki günlerde çok yüksek ateş ve tehlikeli derecede düşük kan basıncı içerebilir. Buna sitokin salınımı sendromu veya CRS denir. Doktorlar bu yan etkileri nasıl yöneteceklerini araştırıyorlar. Diğer ciddi yan etkiler ise nörotoksisite veya beyinde karışıklılığa, nöbetlere veya
şiddetli baş ağrısına neden olan değişiklikleri içeriyor. Bazı hastalarda ciddi enfeksiyonlar, düşük kan hücresi sayıları ve zayıf bağışıklık sistemi gelişmiştir. Bu yan etkiler hayatı tehdit edici olabilir ve hastalar için tehlikeli durumları ortaya çıkarabilir. Bu nedenle bu yan etkilerin oluşumunun engellenmesi ve tedavinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yeni çalışmalar yapılıyor.
Kaynaklar:
Video= https://www.youtube.com/watch?v=OadAW99s4Ik http://www.dana-farber.org/cellular-therapies-program/car-t-cell-therapy/
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy/car-t-cell1.html
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/research/car-t-cells
https://rockland-inc.com/car-t-cell-therapy-services.aspx
Çeviren ve Derleyen: Behiç Koyutürk
Genetik Haberleri
-
Hepimiz Neandertal ve Denisovalı DNA’sı Taşıyoruz
-
Transkripsiyon Nedir? DNA'dan mRNA Nasıl Üretilir?
-
Genom düzenlemesi nedir? Bitkilerde yeni nesil genom düzenlemeleri nasıl yapılır?
-
Yeni Keşfedilen Gen Fotosentetik Verimliliği ve Bitki Üretkenliğini Artırıyor
-
Chimerism ve Poliembrioni Nedir?
-
HEXA Geni Nedir? Görevleri Nelerdir?
-
Yeni nesil genom düzenlemeleri hakkında bilgi
-
Türler arası genom benzerliği ve genom yapısı
-
48 Kromozomlu Atalardan 46 Kromozomlu İnsana Evrimleşme Doğrumudur
-
Genetik Miras Nedir? Zorlu Çevresel Koşulların Yıldıramadığı Genetik Miras Nasıl Aktarılır?
-
Yeni Kaledonya Eğrelti Otu Türü Yaşayan Herhangi Bir Organizmanın En Büyük Genomuna Sahiptir
-
Araştırmacılar Büyük ve Küçük Bilbies'in Genomlarını Sıraladı
-
Güney Amerika Akciğer Balığı Şimdiye Kadar Dizilenen En Büyük Hayvan Genomuna Sahip
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Bilim İnsanları Bezelyenin Kromozom Ölçekli Referans Genomunu Yayımladı