‘Çanta Laboratuvar’ ile erken kanser teşhisinde devrim gibi gelişme
Kanserin erken teşhisi tedavi başarısı için hayati önemi sahip ama yeterli teknolojiye sahip olmayan ülkeler için durum çok zor. Erken teşhis için gereken teknolojilere sahip olmayan gelişmekte olan ülkeler için yeni bir çözüm geliyor. İngiltere merkezli bilim insanları bu tür bölgeler için erken teşhisi kolaylaştıracak bir alet çantası hazırladılar. “Çanta içinde laboratuvar” olarak adlandırılan düşük maliyetli taşınabilir bu cihaz tıpkı gebelik testi gibi; kanserin biyo-göstergelerini 15 dakika gibi kısa bir sürede teşhis edebilecek.
DSÖ’ye göre, Dünya’daki kanser ölümlerinin %70’i Afrika’da, Asya’da, Orta ve Güney Amerika’da gerçekleşmektedir. Bu fakir bölgelerde bu pahalı laboratuvar teknolojilerine ulaşmak oldukça zor olabiliyor. İşte bunun için, Birleşik Krallık Loughborough Üniversitesi’nden bilim insanları kullanımı kolay ucuz ve bir teknoloji geliştirdi.
Bu sistem 4 ana parçası ile küçük bir alet çantasına sığdırılmıştır;
– USB tarafından çalıştırılan ve test şeritlerini resme aktaran bir film tarayıcı,
– Gerçek zamanlı bilgi analizlerini taşıyabilen bir bilgisayar,
– Reaktiflerle dolu analiz plakaları
– Aynı anda 80 test yapma olanağı sunan çoklu enjektörler.
Değişik bir şekilde; insan saçının kalınlığında mikro-akışkan test şeritleri ve mikroskobik tüplerin görüntülemesi vasıtasıyla, sistem kanseri çeşitli biyo-göstergelerinden ve bir kan numunesinden yola çıkarak 15 dakika içerisinde teşhis edebilmekte, hamilelik testleri de benzer şekilde çalışmaktadır. Bu şeritler; Loughborough Üniversitesi tarafından test edilmiş, prostat kanserinin teşhisinde ayrı bir değere sahip olduğu açıklanmış, potansiyelini farklı alanlarda test etme konusunda da kendi takımlarını motive etmiştir.
Bunların hepsini küçük ve elverişli bir çantaya sığdırmaktan başka; araştırmacılar bu sistemin en değerli özelliklerinden birinin tüm kanı, numune hazırlama ihtiyacı duymadan test edebilmesi olarak yorumlamış: bunca işlemin laboratuvar dışına çıkması düşüncesini gerçekleştirmenin zorluğunu da dile getirmiştir. Dr. Nuno Reis, bu durumu: “Bu taşınabilir laboratuvar gerçekten bir fark yaratabilir. Genellikle gelişmekte olan ülkelerde kanserin erken teşhisi oldukça zor olduğundan, bu test sayesinde kanserin erken teşhisi kolaylaşacaktır. Bu test bulaşıcı hastalıklar ve alerjenlerin erken teşhisi için de geliştirilmiştir, ” şeklinde yorumlamıştır.
Bu araştırma “Lab on a Chip” dergisinde yayınlandı.
http://www.medikalakademi.com.tr
Biyolojik Gelişmeler
-
Avcı-Toplayıcılıktan Tarıma Geçiş Tam Olarak Nasıl Gerçekleşti?
-
Kök Hücre Nedir?
-
Tat hücreleri hayvanın yiyecek arama stratejisini nasıl kontrol edebilir?
-
İnsanlar Neden Şekeri Sevmeye Programlandı?
-
2021 Yılında Vahşi Yaşamın Kazananları ve Kaybedenleri
-
Öğrenme ve Hafızaya Bağışıklık Hücrelerinin Etkisi Nasıldır?
-
Biyologlar Hücre Çekirdekleri İçin Bir ’Periyodik Tablo' Oluşturdular
-
LGS Hazırlık ve Online Eğitim
-
Kuşadası’nda Yeni Bir Mantar Türü Daha Keşfedildi
-
Bilinç nedir?
-
Üç Farklı Cinsiyete Sahip Bilinen İlk Yosun Türü Keşfedildi
-
Biyomateryal üretiminde kullanılabilecek yeni bir teknik geliştirildi
-
Sentetik bir böbrek üretmek mümkün mü?
-
Beyincik, insan beyninin evriminde önemli bir role sahip olabilir
-
Çiçek değil. Bu bir mantar!