Bugün Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü
Kuşadası, Türkiye kıyılarında deniz kaplumbağası yuvalama alanları dışında olmasına rağmen, 2012 yılından bu yana her yıl 1 ya da 2 Caretta caretta İri Başlı Deniz Kaplumbağası kıyılarımızda yuva yapmaktadır.
Vatandaşların ihbarları ve iz takibi çalışmalarıyla tespit edilen yuvalar, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar şube Müdürlüğü işbirliğiyle koruma altına alınmaktadır.
Yavru çıkışlarından önce gönüllülerle nöbet tutulmakta ve yavruların sağlıklı bir şekilde denize ulaşması sağlanmaktadır.
Kuşadası’nda her yaz onbinlerce insanın bulunduğu 20 km.lik sahil şeridinde, tek yuva olmasına rağmen önemli bir farkındalık oluşturmakta ve deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgilendirme yapılmaktadır.
Bölgemizde denizde kaza geçiren kaplumbağaların yaraları hafifse, gönüllü veterinerimiz tarafından tedavi edilmesi sağlanıp tekrar denize bırakılmaktadır.
Yaraları ağırsa, Dalyan’da bulunan DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi)’e gönderilip, merkezde tedavisi yapılmaktadır.
Bölgemiz kıyılarına Chelonia mydas türü Yeşil Deniz Kaplumbağası ve Caretta caretta İri Başlı Deniz Kaplumbağalarının beslenme amacıyla yoğun olarak geldikleri görülmektedir.
Trol ağlarına ve paragatlara takılarak, su yüzeyine nefes almak için çıkamadığından dolayı, denize atılan plastik poşetler yüzünden, tekne çarpmalarından ve nadir de olsa kasti olarak ölümler yaşanmaktadır.
Ölen kaplumbağalar toplanarak, ölçümleri alınıp kayıt tutulmakta, doku örnekleri alınarak ADÜ Biyoloji Bölümü tarafından DNA çalışmaları yapılmakta ve kaplumbağalar DEKAMER’e gönderilerek, orada mikroplastik çalışmaları devam ettirilmektedir.
Şu anda Türkiye kıyılarında; Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ÖÇK alanlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, üniversitelerden bilim insanları, vakıf ve dernekler işbirliğiyle deniz kaplumbağalarının koruma çalışmaları özveriyle sürdürülmektedir.
Kuşadası’nda yapılan farkındalık çalışmalarıyla son yıllarda ölen ya da yaralanan kaplumbağalarla ilgili önemli farkındalıklar oluştu. Belediyeler, Sahil Güvenlik, Jandarma, kıyıda bulunan turistik işletmeler, oteller ve vatandaşlarla oluşturulan ağ sayesinde duyarlı bir işbirliği yapılmaktadır.
Deniz kaplumbağalarının nesillerini sürdürebilmesi, duyarlı insanların çoğalmasına, plastik atıkların toplanarak deniz kirliliğinin önlenmesine ve sürat yapan deniz araçlarının dikkat etmesine bağlıdır.
Kibrit kutusu büyüklüğünde dünyaya gözlerini açan kaplumbağalar, süratle denize ulaşarak, büyük bir yaşam mücadelesi verip, eğer şansı varsa devasa boyutlara ulaşabilmektedir.
EKODOSD/KUŞADASI
Kaynak: Bahattin Sürücü (Facebook sosyal meyya hesabı)
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Son iki yıl içerisinde Alaska'daki kar yengeçleri popülasyonunun yaklaşık yüzde 90'ı yok oldu.
-
Dev kalamar ve karanlıkta parlayan köpekbalıkları bilim adamlarını şaşırttı.
-
Kaliforniya'da keşfedilen yeni taç denizanası türleri
-
Pasifik Okyanusu'nda çekilen tuhaf dokunaçları olan canlı yeni bir tür olabilir
-
Karaya Çıkan Bir Balık, Su Yaşamına Geri Dönmüş
-
Sular Çekilince İyice Meydana Çıktı
-
Tırtak Türü Bir Yunus Kıyıya Vurdu
-
Mendereste Balıklar Ölmeye Başladı
-
Gezegen 1950'den Beri Mercan Resiflerinin Yarısını Kaybetti
-
Bilim İnsanları Dünyanın İlk Mercan Resifi Haritasını Tamamladılar
-
Kambur Bir Balina Beni Yüzgecinin Altına Sıkıştırdı Ve Kaplan Köpek Balığından Kurtardı.
-
Türk bilim insanları tarafından iki yeni deniz canlısı keşfedildi!
-
Dişi Ahtapotlar, Taciz Eden Erkeklere Bir Şeyler Fırlatıyor
-
Bugün Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü
-
Sinop Üniversitesinden Bilim Dünyasını Heyecanlandıran Keşif