BÖCEKLERDE THORAX KASLARI VE UÇMA
Kutikulanin olusmasiyla birlikte Annelid'lerdeki yuvarlak kaslar, enine kaslar halini almis ve integümentin belirli bölgelerine baglanarak üye kaslarini da olusturmustur.
Uçma islevi meso ve metathoraxtaki kaslar tarafindan yüklenilmis olup, gögüs kaslarinin dogrudan dogruya (kanat hareketi daha yavas) ya da dolayli etkisiyle gerçeklestirilir.Dolayli etkiye sahip kaslar kanatla baglantili degildir, bu kaslar vücut duvarini hareket ettirmek suretiyle kanatlarin hareketini saglar, kanatlar çirpilmadan daha çok bir titresim hareketi ile yönlendirilir (prothorax içinde yer alan vertikal kaslarin kasilmalari sonucu, tergum alttan ve üstten asagi çekilerek kanadin yukari dogru hareket etmesi saglanirkan, boyuna kaslar bu hareketin tersi hareket olarak kanatlari asagiya indirir).
IKI KANATLI GIBI DAVRANMA
Ilkel kanatli böceklerde her kanat çifti kendi basina bagimsiz, fakat senkronize edilmis (iki kanat çiftide ayni zamanda çirpilir) olarak çirpilir. Diger gelismis kanatli böceklerde, aerodinamik bakimdan daha uygun bir yapi kazanilmasi için, islevsel ön ve arka kanatlarin birbirine baglanmasiyla olur. ön kanat, uçma islevini yürütmek için geliserek büyümüs, arka kanat ise küçülmüs, iyi uçan böceklerde ise ön kanadin bir parçasi gibi hareket etmeye baslamistir. Ön ve arka kanadin birbirine baglanmasi için çesitli yapilar gelismis olup, Jugatae olarak siniflandirilan ilkel kelebeklerde, ön kanat bazalinin arka kismi, Jugum denen parmak biçiminde bir çikinti tasir jugum ve distalinde yer alan kil demeti arka kanadin arka alt kismina geçerek iki kanadi birbirine baglar, Frenatae grubuna giren modern kelebeklerde ise, arka kanat costasinin bazelinde yer alan ve uzun killarla donanmis Frenulum olarak isimlendirilin çikintinin ön kanadin arka kenar alt kisminda bulunan Retinaculum denen bölgeye tutunmasiyla iki kanat birbirine baglanir. Diptera'da arka kanatlar, Strepsiptera takiminda ise ön kanatlar tamamen kaybolmus olup, denge organi görevini gören yapi haline dönüsmüstür. ve sineklerin bazilarinda daha ileri asama olarak metathoraxin tamamen körelmesiyle iki kanatlilik olusmustur degisikliklerle dört kanadin sanki iki kanatmis gibi hareket etmesi saglanmistir.
Entomoloji
-
Duyarga bacaklılar - Protura
-
İçtençeneliler - Entognatha
-
Böceklerin Anten veya Duyarga Yapıları
-
Böceklerin anatomik yapısı ve vücut kısımları
-
Entomolojiye giriş
-
Entemoloji ya da böcek bilimi hakkında bilgi
-
Bitki zararlısı böcekler
-
Ülkemizdeki Bombus Türleri
-
Bal ve Apiterapi
-
Arı Zehiri Ve Apiterapi
-
Bal Arılarının Taksonomisi, Vücut Yapıları & Gelişme Dönemleri
-
Bal Arısı Kolonisi Ve Arı Irkları
-
Arı Hastalıkları ve Sınıflandırılması
-
BÖCEKLER VE ZARARLARI
-
Böcekler İçin Çevre Dostu Öneriler