Böceklerde Boşaltım Sistemi
Metabolizma artiklarinin vücuttan uzaklastirilmasi bosaltim adi altinda toplamaktadir. C02' in elimine edilmesi büyük ölçüde solunum (respirasyon) ile olmaktadir. Böceklerde bosaltim suyun fazlasi, tuz, nitrojen artiklari (ürik asitin gibi) ve birtakim vücutça istenmeyen organik birlesiklerdir.
Böceklerde Malpiki tüpleri bilinen ana bosaltim organidir. Buna ilaveten bir takim bosaltim maddeleri kuticulada pigment maddesi olarak birikebilir. Thysanura' da salgi bezlerinin (salivary gland) bosaltim vazifesi gördügü bilinmektedir. Birtakim organlar, yag dokusu ve gömlek degistirme bezleri, bosaltimla görevli olup ürik asiti kristal seklinde depo ederler. Hizli bir protein metabolizmasina sahip bir takim organlarda ürik asit üretimi hizli oldugundan, tespit edilen ürik asit kristalleri tamamen kanla absorbe edilemedigi için olusmaktadir. (Ürik asit protein metabolizmasinin en son ürünü olmasina ragmen kristaller halinde ayrilir). Bu sartlarda fazla ürik asit, kristaller halinde hücrelerde daha sonra aritilmak üzere birikir .
Malpiki tüpleri ürik asiti, muhtemelen potasyum veya sodyum tuzu halinde ve suyun sirkulasyonu ile atarlar. Vücut hücrelerindeki ürik asit kana geçer ve neticede malpiki tüpleri etrafinda toplanarak tüplerin bir kisim hücreleri veya hepsi ürik asidi sivi halde absorbe ederek tüp lümenine bosaltirlar. Buradan ürik asit solusyonu veya üre rectumyolu ile ve anüsten atilir. Bu bosaltim mekanizmasi devamli olarak suya ihtiyaç gösterir. Bu yönden su, böceklerde çok büyük bir öneme sahiptir. Ayni sekilde Na++ ve K+ tuzlarina da ihtiyaç vardir. Bu maddeleri, sudan ve üreden ayirarak tekrar kana geçirecek veya tüplerin üst ucuna gönderecek birçok metod gelismistir.
Birçok böcekte malpiki borularinin karbonatlari da depo ettigi bilinmektedir.
Entomoloji
-
Duyarga bacaklılar - Protura
-
İçtençeneliler - Entognatha
-
Böceklerin Anten veya Duyarga Yapıları
-
Böceklerin anatomik yapısı ve vücut kısımları
-
Entomolojiye giriş
-
Entemoloji ya da böcek bilimi hakkında bilgi
-
Bitki zararlısı böcekler
-
Ülkemizdeki Bombus Türleri
-
Bal ve Apiterapi
-
Arı Zehiri Ve Apiterapi
-
Bal Arılarının Taksonomisi, Vücut Yapıları & Gelişme Dönemleri
-
Bal Arısı Kolonisi Ve Arı Irkları
-
Arı Hastalıkları ve Sınıflandırılması
-
BÖCEKLER VE ZARARLARI
-
Böcekler İçin Çevre Dostu Öneriler