BÖCEKLERDE BAŞKALAŞIM (METAMORFOZ)
Böceklerde yumurtadan çikan larvalar ergin dönemine geçebilmek için bir takim degisikliklere ugrar; buna baskalasim veya metamorphosis adi verilir. Bazi baskalasim tiplerinde böceklerde görülen uyusukluk ve degisme haline de pupa denilmektedir. Baskalasim bütün böceklerde ayni sekilde olmaz. Genel olarak baskalasimi su ana gruplara ayirmak mümkündür.
1- Ametabola-larvalar tam olarak ergine benzer. Yani metamorfoz yoktur. Ör: Apterygota.
2- Neometabola- Bu baskalasimda larvalarin ergin hale geçebilmeleri için bir veya iki uyusuk, ara dönem geçirmesi lazimdir. Fakat bu ara dönemlerde larva dönemine ait organlar kaynasmamistir. Ör: Thysanopteralar ile Homoptera'larin Phylloxeridae fam. ve Coccoidae üst fam. (Erkek).
3- Hemimetabola - Nimfler ergine benzer fakat kanatlari yoktur. Vücut bölümleri ergine nazaran küçüktür. Nimf dönemleri degistikçe kanatlar belirir ve vücut bölümlerinin orantisi düzene girer. Ör. Orthoptera, Hemiptera.
4- Holometabola - Tam baskalasim adi verilen bu halde larvalar ergin olmadan önce gerçek bir pupa dönemi geçirirler. Bu dönemde larva iç organlari kaynasarak ergine has sekillerine dönüsürler. Ayrica bu dönemde böcek hareket ve beslenmeden kesilir. Ör: Neuroptera, Diptera, Coleoptera, Lepidoptera ve Hymenoptera.
5- Hypermetabola (Polymetabola) - Meloidae (Col), Mantispidae (Neuroptera) ve bazi Dipteralarda görülen bu baskalasim seklinde birbiri arkasindan gelen çesitli larvalar sekil olarak çok farkliliklar gösterirler. Örnek olarak Meloidae'leri gösterirsek, bunlarin ilk dönem larvalari anten, bacak ve gözlere sahip faal bir haldedir. Arilarin bacaklarina takilarak onlarin yuvasina gider. Orada ikinci larva dönemine girer ki bu halde bacaklar kisalmistir. 4 ve 5 inci dönemlerde bacaklar iyice kisalir adeta manas larva tipini alir. Altinci larva döneminde kalin ve koyu bir dis iskelete sahip bacak ve antenler yoksun oldugu için pupa dönemine benzer (yalanci pupa) bir dönemde kislar ve baharda beyaz renkli bacaklari olan faal 7 inci larva dönemi baslar ve kisa bir müddet sonra asil pupa dönemi gelir. Pupadan sonra ergin ortaya çikar.
Entomoloji
-
Duyarga bacaklılar - Protura
-
İçtençeneliler - Entognatha
-
Böceklerin Anten veya Duyarga Yapıları
-
Böceklerin anatomik yapısı ve vücut kısımları
-
Entomolojiye giriş
-
Entemoloji ya da böcek bilimi hakkında bilgi
-
Bitki zararlısı böcekler
-
Ülkemizdeki Bombus Türleri
-
Bal ve Apiterapi
-
Arı Zehiri Ve Apiterapi
-
Bal Arılarının Taksonomisi, Vücut Yapıları & Gelişme Dönemleri
-
Bal Arısı Kolonisi Ve Arı Irkları
-
Arı Hastalıkları ve Sınıflandırılması
-
BÖCEKLER VE ZARARLARI
-
Böcekler İçin Çevre Dostu Öneriler